Procedura falimentului

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului este prevazuta de Legea 64/1995. Art. 2 prevede ca scopul legii este instituirea unei proceduri pentru plata pasivului debitorului, aflat in incetare de plati, fie prin reorganizarea intreprinderii si a activitatii acestuia sau lichidarea unor bunuri din averea lui, pana la acoperirea pasivului, fie prin faliment. Deci scopul este de a reglementa o procedura judiciara prin care sa se asigure plata pasivului debitorului aflat in incetare de plati.

Caile prin care se realizeaza scopul acestei legi sunt procedura reorganizarii judiciare si procedura falimentului.

Procedura reorganizarii judiciare consta in anumite reguli privind organizarea activitatii debitorului pe baze noi, pentru redresarea economico-financiara si asigurarea mijloacelor banesti pentru plata datoriilor fata de creditori. Aceasta se realizeaza prin doua modalitati:

- reorganizarea activitatii debitorului prin masuri economice, financiare, juridice

- lichidarea unor bunuri din patrimoniul debitorului pana la acoperirea creantelor creditorilor.

Procedura falimentului consta in anumite reguli prin care sa se realizeze executarea silita a bunurilor din patrimoniul debitorului, in scopul platii datoriilor fata de creditori. Urmarea aplicarii procedurii falimentului consta in incetarea activitatii debitorului.

Legea 64/1995 nu stabileste o ordine in folosirea celor doua proceduri, ci esential este scopul procedurii - plata datoriilor debitorului. Prin finalitatea sa, aceasta procedura a reorganizarii judiciare si a falimentului este o procedura unica.

- - Caracterele juridice ale procedurii:

1. judiciar - procedura se realizeaza de instanta de judecata, judecatorul - sindic, administratorul, lichidatorul, adunarea creditorilor si comitetul creditorilor, fiecare avand atributii stabilite de lege.

2. profesional - procedura se aplica comerciantilor, persoane fizice si societati comerciale. Deci aceasta se plica numai comerciantilor, nu si necomerciantilor. Tratamentul juridic aplicat comerciantilor in dificultate este unul special, care are in vedere pe aceia care exercita activitatea comerciala cu caracter profesional. Ca urmare, tratamentul nu se poate aplica necomerciantilor, care sunt debitori ai unor obligatii civile.

3. de remediu sau, dupa caz, de executare silita - aceasta procedura are drept scop redresarea debitorului si plata pasivului sau lichidarea patrimoniului acestuia. Reprezinta un remediu sau, dupa caz, un instrument al executarii silite asupra patrimoniului defunctului.

4. colectiv - prin aceasta procedura se urmareste satisfacerea intereselor tuturor creditorilor comerciantului debitor aflat in dificultate. Ea asigura satisfacerea tuturor creditorilor care vin in concurs, in conditiile stabilite de lege. Prin acest caracter ea se diferentiaza de procedura executarii silite din dreptul comun, care este o executare silita individuala.

5. general si unitar - regulile prin care se realizeaza reorganizarea activitatii debitorului sau, dupa caz, cele legate de lichidarea patrimoniului acestuia se aplica tuturor bunurilor din patrimoniul debitorului. Si sub acest aspect, aceasta procedura se diferentiaza de executarea silita din dreptul comun, care are ca obiect unul sau mai multe bunuri ale debitorului. Are caracter unitar in sensul ca debitorul este supus unei singure proceduri la care participa toti creditorii si care se desfasoara sub autoritatea instantei judecatoresti competente. Acest caracter unitar se aplica oricarui comerciant aflat in incetare de plati, indiferent de dimensiunea activitatii comerciantului.

- - Conditiile aplicarii acestei proceduri:

Art. 1 din lege prevede ca procedura se aplica comerciantilor - persoane fizice si societati comerciale-, care nu mai pot face fata datoriilor lor comerciale. Rezulta ca pentru aplicarea procedurii legea impune doua conditii:

I. debitorul sa aiba calitatea de comerciant, indiferent daca este o persoana fizica sau o societate comerciala;

II. debitorul sa se afle in situatia de a nu mai putea face fata datoriilor sale comerciale.

I. Aceasta procedura se aplica numai comerciantilor.

a. Comerciantul persoana fizica:

Debitorul persoana fizica poate fi supus procedurii doar daca el are calitatea de comerciant. Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant prin savarsirea de fapte de comert, ca profesiune obisnuita si in nume propriu. Proba calitatii de comerciant se face prin prezentarea de dovezi din care sa rezulte ca persoana in cauza a savarsit fapte de comert.

Procedura nu se aplica persoanelor care nu au capacitatea ceruta pentru a fi comerciant( minorii si persoanele puse sub interdictie); pentru ca ele sunt lovite de incapacitate, nu pot dobandi calitatea de comerciant, chiar daca savarsesc fapte de comert. Exceptie este cazul continuarii comertului pentru minor de catre ocrotitorul lui legal, minor care poate face obiectul acestei proceduri. In acest caz, comertul se exercita in numele si pe seama minorului, care devine comerciant.

Procedura se aplica persoanelor fizice, care, prin desfasurarea unei activitati comerciale, incalca dispozitiile legale prin care se stabilesc anumite incompatibilitati. Incompatibilitatea nu-l impiedica pe cel care savarseste fapte de comert sa devina comerciant.

Calitatea de comerciant se dobandeste prin savarsirea faptelor de comert in conditiile legii si inceteaza atunci cand persoana in cauza nu mai savarseste astfel de fapte cu caracter profesional. Aceasta incetare trebuie sa fie efectiva si cu caracter definitiv.

Trebuie demonstrat ca orice alte fapte sau imprejurari nu au drept rezultat incetarea calitatii de comerciant cum ar fi radierea inmatricularii din registrul comertului sau retragerea autorizatiei administrative.

Proba incetarii calitatii de comerciant se poate face prin dovezi din care sa rezulte ca persoana in cauza a incetat efectiv savarsirea de fapte de comert. Daca persoana fizica nu mai are calitatea de comerciant, ea nu mai face obiectul acestei proceduri.

Un comerciant retras din comert sau care a decedat nu mai face obiectul procedurii. Incetarea calitatii de comerciant va avea ca rezultat stingerea ex nunc a tuturor efectelor pe care le presupune aceasta calitate. In cazul decesului comerciantului debitor, ulterior datei cererii introductive, procedura va continua.

b. Societatile comerciale:

Societatea comerciala se constituie in scopul de a desfasura o activitate comerciala. Proba calitatii de comerciant se face prin dovedirea constituirii ei, si anume prin certificatul de inmatriculare a societatii in registrul comertului.

Dobandind calitatea de comerciant din momentul constituirii ei, societatea va face obiectul acestei proceduri. Calitatea de comerciant se pierde in momentul cand societatea isi inceteaza existenta ca persoana juridica prin dizolvare si lichidare. Dizolvarea nu presupune automat si pierderea personalitatii juridice. Societatea dizolvata isi pastreaza calitatea de persoana juridica, dar doar pentru realizarea operatiunilor necesare si utile lichidarii.

c. Situatia altor persoane juridice:

Pe langa persoanele fizice si societatile comerciale, mai au calitatea de comerciant regiile autonome si organizatiile cooperatiste.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedura falimentului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
12 342 cuvinte
Nr caractere:
68 012 caractere
Marime:
41.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
faliment, persoane juridice, persoana fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!