Munca în folosul comunității

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Datorită nivelului criminalității cu care se confruntă majoritatea statelor, s-a simțit nevoia de căutare a unor noi solutii privind pedepsele aplicate infractorilor. În România, conform cu formularea proprie prevederilor legale în vigoare, pedeapsa este definită ca „o măsură de constrângere şi un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni ( ). Prin executarea pedepsei se urmăreşte formarea unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.”

Ce este munca neremunerată în folosul comunităţii?

Munca în folosul comunităţii are în vedere în principal minori şi tineri, elevi, studenţi aflaţi la prima abatere penală şi care nu au comis fapte grave.

Munca în folosul comunităţii este o pedeapsă, aplicată pentru săvârşirea unor fapte rele, care se califică ca infracţiuni sau contravenţii. Luând în consideraţie toate aspectele faptei săvârşite şi personalitatea celui care le-a săvârşit, judecătorul consideră dacă persoana nu este periculoasă pentru comunitate şi nu este necesar să fie condamnată la închisoare, însă aceasta va trebui să lucreze în timpul liber, fără plată.

Munca neremunerată în folosul comunității poate fi aplicată pentru infracțiuni ca: vătămarea intenționată ușoară a integrității corporale sau a sănătății; încălcarea inviolabilității vieții personale, violarea dreptului la secretul profesional, furtul, jaful, tăierea ilegală a vegetației forestiere, vânatul ilegal etc.

Statisticile arată că, în practică, este aplicată îndeosebi pentru fapte cum ar fi vătămare corporală şi furt. Într-un sens larg, prin muncă în folosul comunităţii se poate înţelege o sancţiune neprivativă de libertate, dispusă de instanţă unei persoane condamnate pentru o infracţiune cu un grad redus de pericol social, prin care se impune prestarea unei munci în comunitate ca alternativă la pedeapsa cu închisoarea.

Care este scopul pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii şi de ce societatea trebuie să susţină aplicarea ei?

Prin această pedeapsă i se oferă individului posibilitatea de a despăgubi societatea pentru infracţiunea săvârşită, în loc să mergă la închisoare. Munca neremunerată în folosul comunităţii poate constitui, prin urmare, oportunitatea de a-și corecta comportamentul în societate.

Aceasta poate stimula dezvoltarea personală şi respectul de sine. Dezavantajul e că munca prestată nu este plătită şi, de regulă, nimeni nu doreşte să o facă.

Reieşind din scopul acestei pedepse, pot fi formulate trei aspecte principale:

- Factorul de pedeapsă - este demonstrat prin faptul că este executat un lucru care nu este plătit iar timpul liber este limitat deoarece trebuie să se lucreze în folosul comunităţii.

- Factorul de resocializare - ispăşirea pedepsei în comunitate, neizolarea de oameni, continuitatea în lucru, învățarea, se păstrează relaţiile cu prietenii, vecinii şi, cel mai important, există posibilitatea de a fi alături de familie;

- Factorul economic - societatea nu cheltuie bani pentru întreţinerea făptuitorilor, infractorilor (spre exemplu, la închisoare), dar, dimpotrivă, se aşteaptă ca, fiind condamnat, individul să rămână util comunităţii, continuând să aibă grijă de familie, să muncească, să plătească impozite. Realizând munci neplătite, banii comunităţii se economisesc, aceștia putând fi folosiţi în şcoli, grădiniţe, spitale.

Pe ce termen poate fi aplicată pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunităţii?

Munca neremunerată în folosul comunităţii se stabileşte de instanţa de judecată în ore şi pentru fiecare infracţiune, care este prevăzută de Codul penal sau Codul contravenţional, sunt stabilite sancţiuni diferite - de la 60 la 240 ore.

Judecătorul stabileşte câte ore trebuie să lucreze fiecare individ în funcție de fapta săvârșită.

Într-o zi se poate lucra de la 2 la 4 ore.

Cât poate să dureze în total executarea pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii?

Pedeapsa cu munca în folosul comunităţii poate fi executată pe o perioadă de cel mult 18 luni din momentul intrării în vigoare a hotărârii instanţei de judecată (alineatul 5 al articolului 67 Cod penal).

Dacă nu sunt angajat în câmpul muncii şi doresc să fiu implicat în munca neremunerată în folosul comunităţii pe parcursul întregii zile pentru a ispăşi mai repede pedeapsa, o pot face? Nu. Este interzis categoric să se lucreze mai mult de 4 ore pe zi.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Munca in folosul comunitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 239 cuvinte
Nr caractere:
27 699 caractere
Marime:
32.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!