Legislația cu privire la voluntariat

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Centrul National de Voluntariat Pro Vobis defineste voluntariatul ca fiind activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica isi ofera timpul, talentele si energia in sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate in sprijinul proiectului in care este implicata.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatilor Civile a acordat urmatoarea definire a actiunii de voluntariat : "voluntariatul este munca benevola, neremunerata, prestata de catre o persoana in scopul ajutorarii altor persoane(care nu fac parte din propria familie si nu sunt rude sau prieteni apropiati) sau unor institutii".

Voluntariatul este, conform Legii voluntariatului, "activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea". Dreptul la a fi voluntar este recunoscut si prin Declaratia Universala cu privire la voluntariat.

In Romania voluntariatul a inceput sa apara imediat dupa Revolutia din 1989, atunci cand organizatiile internationale (Peace Corps, Fundatia Principesa Margareta, Fundatia pentru o Societate Deschisa) au inceput sa plaseze voluntari straini si sa finanteze proiecte care sa includa si componente de voluntariat in tara noastra. Alte organizatii internationale au deschis filiale in Romania si au adus experienta lor in sprijinul dezvoltarii activitatilor de acest gen si la noi.

In 1997 au aparut in Romania primele centre de voluntariat, respectiv departamentul din cadrul Pro Vobis in Cluj si Centrul Activ in Botosani, cu sprijinul Uniunii Europene prin programul PHARE. Acestea au fost urmate apoi de alte centre, care mai apoi au pus bazele unei retele nationale a centrelor de voluntariat in tara noastra.

Acelasi an a fost cel in care a avut loc prima conferinta nationala cu privire la voluntariat si au fost lansate prima pagina web si prima revista dedicata voluntarilor romani, sub numele Voluntariat.ro. Intre timp fusese votata o prima varianta a Legii voluntariatului, care a fost ulterior modificata si adaugita pana la forma actuala. In anii urmatori au mai fost instituite saptamani nationale ale voluntariatului, premii pentru implicarea in comunitate si s-au scris lucrari legate de acest domeniu.

Primul act normativ important care face referire la activitatea de voluntariat este Legea voluntariatului nr. 195/aprilie 2001.

Textul legeii voluntariatului 195/2001 a fost actualizat in iulie 2006 avandu-se in vedere urmatoarele acte norvative :

-Ordonanta Guvernamentala nr 52/2002

-Legea nr. 629/2002

-Legea nr. 339/2006.

Conform articolului 3, aceasta lege este se fundamenteaza pe urmatoarele principii:

a) participarea ca voluntar, pe baza consimtamantului liber exprimat;

b) implicarea activa a voluntarului in viata comunitatii;

c) desfasurarea voluntariatului cu excluderea oricarei contraprestatii materiale din partea beneficiarului activitatii;

d) participarea persoanelor la activitatile de voluntariat se face pe baza egalitatii de sanse, fara niciun fel de discriminare

Cine poate sa fie ,,voluntar"? ORICINE ! ! ! Oricine poate sa devina voluntar si sa aduca o contributie, cat de mica, la lumea care ne inconjoara,cu conditia sa iti doresti acest lucru!

Ca voluntar, poti sa te implici intr-o varietate de proiecte si domenii, printre care:

Social :

Bibliografie:

1.Legea voluntariatului nr. 195/2001

2.http://www.igsu.ro/legislatie.htm

3.http://sas.mmssf.ro/temp/Hg_1317_2005.doc

4.http://sas.mmssf.ro/compendiumLegislativ.php?id=22

5.www.provobis.ro

6.www.voluntariat.ro

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legislatia cu privire la voluntariat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 444 cuvinte
Nr caractere:
9 018 caractere
Marime:
18.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
voluntariat, legi
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Materie:
Drept
Profesorului:
Lect. Univ. Adina Rebeleanu
Sus!