Instituții legate de actele procesuale și actele procedurale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Termenele sunt intervale de timp inauntrul carora sau dupa expirarea carora poate fi indeplinit un act procesual sau procedural sau poate fi luata o masura procesuala.

Termenele care asigura disciplina si sistematizarea procesului penal sunt termene procedurale.

Termenele care ocortesc drepturi extraprocesuale libertati fundamentale ale omului impuna cu cel eprivind prescrptia, reabilitarea, durata pedepsei sunt termene substantiale.

Calculele termenlor substantiale: pe ore si zile se face potrivit 186 pe unitati pline de timp in sensul ca ora si ziua la care incepe si ora la care se sfarseste termenul intra in durata acestuia. Termenele substabtiale pe luna si ani se calculeaza 154 Cpp potrivit caruia luna si anul se socotesc implinite cu o zi inainte de ziua corespunzatoare datei de la care au incput sa curga.

Clasificare: Dupa factorul care le indeplineste:

--termene legale = cele stabilite prin lege, nu pot fi modificate (termneul de declarare a apelului; termenul de declarare a recursului)

--termene judiciare = stabilite de organul judiciar in fata caruia urmeaza a se desfasura judecata (termenul de depunere la dosar a raporturlui de expertiza). Pot fi modificate de organul judiciar cu asigurarea incunostiintarii partilor despre modificare

Dupa natura lor, nerespectarea termenelor este decaderea din drpetul de a efectua actul prevazut de lege

--imperative (peremptorii) = intervalul de timp inauntrul caruia trebuie indeplinite anumite acte procesuale (recusrul se declara in 10 zile termen care daca nu se respectat are consecinta respingerii recursului).

--Prohibitive (dilatorii) = constituie un abstacol pentru indeplinirea unro acte procedurale sau procesuale

--Oranduitorii (de recomandare) = reglementeaza activitatea procesuala fara a atrage in caz de nerespectare a lor sanctiuni procesuale

Dupa modul in care sunt fixate: fixe, minime, maxime.

Dupa sensul in care sunt calculate:

-termenele de succesiune = sunt frecvente, se calculeaza in sensul curgerii timpului

-termenele de regresiune = se calculeaza in sensul invers curgerii timpului de la o anumita daa inapoi (termenul de inmanare al citatiei se calculeaza inapoi cu 5 zile de la data cand este fixata sedinta de judecata)

Calcularea termenelor procedurale potrivit 186 Cpp la calcularea termenelor procedurale se porneste de la ora, ziua, luna, anul mentionat in actul care a provocat curgerea termenului afara de cazul cand legea dispune altfel.

La calcularea termenelor pe ore sau zile nu se socoteste ora si ziua de la care incepe sa curga termenul nici ora sau ziua in care acesta se implineste.

Termenele socotite pe luni/ani expira dupa caz la finalul zilei corespunzatoare a ultimei luni ori la finalul zilei si lunii corespunzatoare din ultimul an. Daca aceasta zi cade intr-o luna ce nu are zi corespunzatoare termenul expira in ultima zi a acelei luni. Cand ultima zi a unui termen procedural cade intr-o zi nelucratoare termenul expira la finalul primei zile lucratoare care urmeaza. La masurile preventive ora/ziua de la care incepe si ora sau ziua la care se termina termenul intra in durata acesteia.

Actele considerate a fi facute in termen: potrivit 187 Cpp actul depus inauntrul termenului prevazut de lege la administratia locului de detinere ori la unitatea militara/oficiul postal prin scrisoare recomandata este considerat ca fiind facuta in termen. Inregistrarea sau atestarea facuta de administratia locului de detinere pe actul depus, recipisa oficiului postal precum si inregistrarea sau atestarea facuta de unitatea militara, pe actul depus servesc ca dovada a datei depunerii actului. Cu exceptia cailor de atac, actul efectuat este considerat ca fiind facuta in termen daca data la care a fost trecut in registrul de iesire al parchetului este inauntrul termenului cerut de lege pentru efectuarea actului.

- Sanctiunile procedurale penale

inexistenta actului procesual/procedural este o realitate de fapt si nu una juridica (poate fi inexistenta o hotarare judecatoreasca intocmita de un student sau procuror)

decaderea - pierderea unui drept procesual care nu a fost exercitat la timp, in termenul prevazut de lege. Art 185 Cpp. Dispune ca in situatia in care pentru exercitarea unui drept procesual legea prevede un termen iar nerespectarea lui atrage decaderea de a fi exercitat si nulitatea actului facut parte din termen.

Inadmisibilitatea - cand partile in proces efectueaza acte pe care legea nu le ingaduie sau exercita drepturi procesuale epuizate prin acte ori cai procesuale/neprocesuale

Nulitatea - intervin mereu cand un act procesual /procedural ori activitate procesuala s-a desfasurat fara stricta respectare a legii.:

-Exprese-intervin in cazul nerespectarii unor anumite norme procesuale individualizate de lege

-Virtuale-rezulta din reglementarea generala privind respectarea legii in desfasurarea procesului penal

-Absolute - intervin in cazurile prevazute de lege si pot fi invocate oricand in procesul penal de catre oricine putand fi luate in considerare si din oficiu. Au urmatoarele trasaturi:

* Vatamarea procesuala este prevazuta IURIS EET DEIURE (de drept) cel care o invoca nu trebuie sa o dovedeasca, vatamarea fiind suficienta dovada a incalcarii normei juridice prevazuta sub sanctiunea nulitatii absolute.

* Nulitatea absoluta poate fi invocata in orice stare a procesului si nu pot fi inlaturate in nici un mod cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege

* Pot fi invocate de orice persoana din proces si se iau in considerare si din oficiu. Sun prevazute sunt sanctiunea nulitatii dispozitiile relative la competenta dupa materie sau calitatea persoanei la sesizarea instantei, la compunerea cesteia si la publicitatea sedintei de judecata.. Sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii cand prezenta invinuitului/inculpatului cu aparator nu e permisa cand sunt obligatorii precum si la efectuarea referatului de evaluare in cauzele cu infractori minori.

-Relative - sunt incidente in cazul incalcarii oricarei alte dispozitii legale decat cele prevazute de lege. Au urmatoarele trasaturi:

**Vatamarea produsa prin nerespectarea legii poate fi acoperita prin vointa partilor avand drep consecinta valabilitatea actelor procesuale/procedurale care au fost facute cu incalcarea legii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutii legate de actele procesuale si actele procedurale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
13 238 cuvinte
Nr caractere:
66 357 caractere
Marime:
42.07KB (arhivat)
Publicat de:
Marin Ionescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
institutie, procedura penala, act procesual, act procedural
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice, Administrative si ale Comunicarii , Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Pitesti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
Sus!