Infracțiuni penale speciale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Delapidarea Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare la 1 la 15 ani. In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicearea unor drepturi

Obiect Obiect juridic Relatiile sociale de ordin patrimonial ale caror existenta si dezvoltare sunt conditionate de mentinerea pozitiei de fapt a bunurilor care intereseaza o persoana juridica/publica/privata impotriva actelor administratorilor de insusire, folosire a bunurilor care constituie obiectul activitatii de administrare/gestionare in scopuri personale.

Obiect material Bunuri, valori, bani care se afla in patrimoniul public/privat si pe care faptuitorul le administreaza

Subiect Subiect activ Functionarul public conform 147 cod penal care administreaza/gestioneaza bunurile unei unitati public/private.

Subiect pasiv Institutia publica sau persoana juridica in cadrul careia asi exercita activitatea functionarul care a comis infractiunea de traficare/insusire/folosire a bunul obiectului material,

Continut Latura obiectiva Element material Actiunea de sustragere definitiva sau temporara a unui bun din patrimoniul unei persoane juridice in posesia careia se afla de catre faptuitorul care il administreaza. Insusirea/folosirea/traficarea nu reprezinta decat modalitati normative de sustragerea bunurilor. Nu intereseaza daca sustragerea bunului s-a efectuat in interesul faptuitorului sau in interesul altuia.

Urmarea imediata Scoaterea bunului din patrimoniul unitatii si lipsirea institutiei de posiblitatea de a-l avea ceea ce duce si la producerea unei pagube constand in valoarea bunului sustras.

Legatura de cauzalitate

Latura subiectiva Cu intentie

Consumare infrc Cand bunul a trecut in posesia faptuitorului tentativa se pedepseste.

Varianta agravata:

- prin urmarea socialmente periculoasa produsa si care consta in consecinte grave in produceea unei pagube materiale mai mari de 200,000 lei, sau in perturbarea grava a activitatii unei unitati politice sau oricareia dintre unitatile prevazute la 145 cod penal ori altei persoane fizice.

INSUSIREA BUNULUI GASIT (art. 216 C. pen.)

"Fapta de a nu preda in termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si insusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare in posesia faptuitorului

Obiect Obiect juridic Relatiile sociale de natura patrimoniala ale caror existenta si dezvoltarea sunt conditionate de buna credinta si corectitudinea din partea celui care gaseste un bun sau ajunge din eroare in posesia unui bun care apartine altuia.

Obiect material Orice bun susceptibil de a fi pierdut sau de a ajunge din eroare in m,aine altcuiva decat proprietarul

Subiect Subiect activ Orice persoana

Subiect pasiv Persoana fizica/juridica/publica/privata care a pierdut bunul sau cea careia ii aprtine bunul gasit din eroare in maine fapturitorului

Continut Latura obiectiva Element material - in varianta bunului gasit (fie in inactiunea de a nu preda bunul gasit fie in actiunea de a dispune de el)

- in varianta privind bunul ajuns din eroare (actiunea de insusire a bunului din eroare din efectuarea de acte patrimoniale care evidentiaza luarea in stapanire a bunului

- varianta nepredarii bunului gasit (omisiunea de a nu preda bunul nu prezinta relevanta dpdv penal decat daca au trecut 10 zile de la data gasirii bunului Expirarea celor 10 zile duce la prezimtia legala de insusire a bunului gasit.

- In varianta privitoare la bunul ajuns din eroare pentru ca actiunea de insusire a bunului sa constituie element material este necesara insusirea sa se faca pe nedrept.

Urmarea imediata Crearea unei stari pagubitoare pentru cel caruia i se cuvenea de drept bunul gasit

Legatura de cauzalitate

Latura subiectiva Numai cu intentie. Tentativa nu se pedepseste

Consumare infrc aceasta infractiune se consuma in momentul implinirii termenului de 10 zile, in cazul nepredarii, iar in cazul dispunerii sau insusirii bunului gasit infractiunea se consuma chiar in acel moment.

DISTRUGERA (art. 217 C. pen.)

"Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani sau cu amenda.

Obiect Obiect juridic Relatiile sociale patrimoniale ale caror existenta si dezvoltare sunt conditionate de existenta materiala a bunurilor precum si de capacitatea de utilizare in fapt a bunurilor care se afla in patrimoniul altcuiva.

Obiect material Orice bun care face parte din patrimoniul public sau privat mobil/imobil care ar e o valoare economica si este susceptibil de a suferi vatamari in substanta in ceea ce priveste potentialul sau de utilizare. Daca obiectiul material este bun foarte important (arhiva istorica, stiintifica) infractiunea de distrugere atrage o raspundere mai mare. Obiectul material pot fi inscrisurile in care sunt consemnate raporturi patrimoniale. Daca obiectul material sunt conductele de: gaze, cabluri electrice, echipamentele de telecomunicatii sau emitere radio-tv, sisteme de apa este varianta agravata.

Subiect Subiect activ Oricine mai putin proprietarul

Subiect pasiv Persoana fizica/juridica al carei bun a fost distrus precum si persoana fizica/juridica ce avea un drept asupra bunului

Continut Latura obiectiva Element material se realizeaza prin urmatoarele actiuni: distrugerea, degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare, impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a bunului, inlaturarea masurilor luate de conservare ori de salvare si s-au produs consecinte deosebit de grave sau un dezastru

Urmarea imediata Schimbarea negativa in rau a existentei bunului sau a capacitatii de utilizare a bunului si prin acestea in producerea unei pagube in patrimoniul persoanei care ii apartinea bunul

Legatura de cauzalitate

Latura subiectiva Cu intentie

Consumare infrc Cand excecutarea actiunii de distrugere a fost dusa la capat si s-a produs urmarea periculoasa. Tentativa se pedepseste

Varianta agravata:

- are toate elementele de structura de la varianta tip cu deosebirea:

- obiectul material al infractiunii este un bun care are o deosebita caloare artistica, istorica, arhivistica

- bunul poate apartine faptuitorului

- diferita fata de tip:

- actiunile elementului material sunt distrugerea/aducerea in stare de neintrebuintare

- bunurile obiectului material sunt: conducte de gaze, petrol, cabluri electrice, retele de apa, instalatii de telecomunicatii, emisie radio-tv si care pot apartine inclusiv faptuitorului.

- fata de tip:

- actiunile elementului material se fac prin explozie, incendiere orice alt mijloc si prezinta pericol public.

DISTRUGEREA CALIFICATA (art. 218 C. pen.)

"Daca faptele prevazute in art. 217 a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar daca au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Dezastrul consta in distrugerea sau degradarea unor mijloace de transport in comun, de marfuri sau persoane, ori a unor instalatii sau lucrari si care a avut ca urmare moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii mai multor persoane"

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infractiuni penale speciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
62 pagini
Imagini extrase:
62 imagini
Nr cuvinte:
23 006 cuvinte
Nr caractere:
124 217 caractere
Marime:
99.51KB (arhivat)
Publicat de:
Marin Ionescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, infractiune, drept penal, infractiune penala
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice, Administrative si ale Comunicarii , Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Pitesti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
Sus!