Implementarea alternativelor la detenție pentru minori

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

In urma unei analize generale a cercului de solicitanti ai referatelor de evaluare psihosociala in sectoarele de pilotare, putem arata ca la etapa actuala:

- In municipiul Chisinau a crescut usor numarul de solicitari a referatelor presententiale din partea organului de urmarire penala in raport cu solicitarile ce parvin de la instanta de judecata.

- In orasele Ungheni si Cahul, la initiativa comitetului local, Procuratura din aceste localitati a recomandat ofiterilor de urmarire penala ca pentru fiecare minor in privinta caruia este intentat un dosar penal sa fie solicitate referate de evaluare psihosociala. Totodata, consilierii de probatiune din localitatile amintite reusesc sa intocmeasa eficient aceste documente in procesul urmaririi penale.

In perioada 1 ianuarie 2004 -- 1 octombrie 2005 in cele trei sectoare de pilotare au fost intocmite 140 referate de evaluare.

In fiecare sector de pilotare au fost organizate mese rotunde avand ca scop monitorizarea procesului de implementare a probatiunii si muncii neremunerate in beneficiul comunitatii pentru minori. In cadrul acestora au fost prezentate rezultatele sub aspect calitativ si cantitativ ale procesului de lucru, precum si problemele cu care se confrunta personalul incadrat in activitati. Printre dificultati se numara imposibilitatea intocmirii referatelor de evaluare psihosociala in localitatile rurale, din cauza lipsei mijloacelor de transport.

Probatiunea sententiala

In domeniul probatiunii sententiale pentru minori au fost desfasurate activitati de identificare a cazurilor care trebuie (si e posibil) sa fie preluate. Astfel, pentru inceput, a fost stabilit contactul cu sectiile penale ale directiilor de executare a deciziilor judiciare din mun. Chisinau si din raioanele Ungheni si Cahul. Specialistii de la aceste institutii au fost familiarizati cu activitatile ce trebuie desfasurate cu persoanele aflate in termen de proba.

Printre obiectivele pe care si le-a propus IRP se numara si implicarea mai activa a consilierilor de probatiune in procesul de supraveghere si asistenta a minorilor in privinta carora este stabilit un termen de proba. Aceste activitati constau in utilizarea unor instrumente de lucru (dosar personal, anchete psiho-sociale, plan de interventie, anchete de evaluare s.a.) deosebit de necesare.

2 Justitia Juvenila, nr.3 , 2005

Cazurile preluate de IRP demonstreaza ca cei mai multi minori nu au fost scolarizati un timp indelungat si nu aveau acte de identitate. In asemenea situatie, formarea lor profesionala si angajarea in campul muncii este deosebit de dificila. Din aceste considerente, au fost desfasurate cateva actiuni de documentare, fiind implicate institutiile de stat responsabile de domeniile respective. Astfel, prin intermediul Directiei municipale pentru protectia drepturilor copilului, cu sprijinul financiar al Fondului municipal de sustinere sociala a populatiei vor fi alocate mijloacele necesare pentru perfectarea buletinelor de identitate ale minorilor aflati in termen de proba. Cu sustinerea informationala si materiala a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, minorii respectivi sunt inregistrati la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, ulterior fiind ajutati sa-si gaseasca un serviciu.

Munca in folosul comunitatii - aplicata fata de copii

Pe parcursul perioadei de pilotare (din luna octombrie 2004 si pina in prezent) au fost condamnati la munca comunitara 33 minori (16-18 ani), dintre care cei mai multi in raionul Ungheni - 9; 8 minori in sectorul Riscani a mun. Chisinau, 5 in sectorul Botanica, 4 la Ciocana, 3 minori in sectorul Buiucani, 2 in sectorul Centru, precum si 2 in raionul Cahul. Dintre acestia 9 minori au executat pedeapsa in intregime, 17 minori sunt la diferite etape ale procesului de executare, 3 au comis alte infractiuni si 4 se eschiveaza de la executarea pedepsei.

In afara de sentintele pronuntate in sectoarele de pilotare, au mai fost condamnati la munca comunitara 15 minori de catre alte judecatorii din Moldova. De mentionat, ca in total pana in prezent la munca comunitara in Moldova au fost condamnati in jur de 400 de persoane (inclusiv adulti, minori si femei).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implementarea alternativelor la detentie pentru minori.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
10 448 cuvinte
Nr caractere:
54 133 caractere
Marime:
674.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
pedeapsa, minori, detentie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!