Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Conventia pentru Protectia Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, cunoscuta si sub denumirea de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma si intrat in vigoare pe 3 septembrie 1953.Conventia Europeana a Drepturilor Omului, semnata la 4 noiembrie 1950 si ratificata de cvasi-totalitatea statelor membre ale Consiliului Europei, este una dintre constructiile cele mai noi ale sistemului institutional international.

In studiul cu denumirea ,,Rolul CEDO in protectia drepturilor omului" autorul va incerca sa faca o analiza a rolului Conventiei Europene de Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului in protectia drepturilor omului.

Actualitatea si importanta temei cercetate

Drepturile omului reprezinta fundamentul existentei si coexistentei umane. Universale, indivizibile si interdependente, ele definesc umanitatea. Abordarea europeana cunoaste cea mai ampla dezvoltare, fiind posibila identificarea unor trasaturi specifice ale conceptului european privind drepturile omului, integrate caracteristicilor internationale ale protectiei acestora, ca si mecanisme eficiente de protectie reala a acestora, dezvoltate in interiorul si prin mijlocirea unor organisme interguvernamentale regionale.

Importanta temei propuse spre cercetare rezulta se deduce din faptul ca Republica Moldova este partea la aceasta conventie si faptul ca hotararile CEDO prin care se condamna statul moldovenesc raman a fi in numar impunator.

Scopul cercetarii este de a urmari in lucrarea data care sunt drepturile omului ocrotite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, precum si mecanismul realizarii acestor drepturi.

In realizarea scopului propus, autorul lucrarii autorul si-a propus sa indeplineasca urmatoarele obiective :

-Evidentierea aspectelor introductive privind drepturile omului;

-Analiza sistemelor internationale de protectie a drepturilor omului;

-Identificarea drepturilor omului garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale;

-Identificarea aspectelor introductive privind Curtea Europeana a Drepturilor Omului;

-Cercetarea organizarii si functionarii Curtii Europene a Drepturilor Omului;

-Analiza procedurilor in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului;

-Prezentarea aspectelor generale privind Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului;

-Identificarea aspectelor dificitare in realizarea justitiei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Metodologia cercetarii

Intru efectuarea unei cercetari reusite, autorul a utilizat o gama variata de metode de cercetare, care au condus la realizarea unui studiu constructiv in tematica rolului CEDO in protectia drepturilor omului. Astfel, realizarea unei metodologii complexe s-a manifestat prin mai multe forme cunoscute de cercetare stiintifica: analiza, deductia, inductia, demonstrarea, argumentarea. Au fost, de asemenea utilizate si metodele de observare directa si indirecta, care au contribuit la formarea unei viziuni clare asupra domeniului propus spre cercetare.

Importanta teoretica si valoarea aplicativa a tezei si/sau a rezultatelor obtinute

Lucrarea data prezinta interes pentru cercetatori domeniului jurisprundentei, deoarece in aceasta lucrare se va incerca intr-o maniera inedita de a identifica rolul CEDO in protectia drepturilor omului. Rezultatele acestei lucrari pot servi ca punct de reper pentru studentii facultatilor de drept, precum si pentru cadrul didactic din institutiile superioare de invatamant al facultatilor de drept.

Sumarul compartimentelor tezei

Lucrarea propusa spre cercetare este structurata in trei capitole.

In primul capitol al lucrarii intitulat ,,Aspecte introductive privind drepturile omului", autorul va incerca sa realizeze unele aspecte introductive privind drepturile omului in primul paragraf. In cel de-al doilea paragraf, autorul ca incerca sa identifice sistemele internationale de protectie a drepturilor omului. In ultimul paragraf al primului capitol, autorul se va axa pe identificarea drepturilor omului garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale.

In cea de-a doua parte a lucrarii intitulata ,,Consideratii generale privind activitatea Curtii Europene a Drepturilor Omului", autorul lucrarii va incerca intr-o maniera succinta sa faca a prezemtare a Curtii Europene a Drepturilor Omului. In urmatorul paragraf autorul isi va concentra atentia asupra procedurii de organizare si functionare a Curtii Europene a Drepturilor Omului. In cel de-al treilea paragraf, autorul va analiza procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In ultimul capitol al lucrarii, cu denumirea ,,Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului", autorul va analiza unele aspecte despre jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. In ultimul paragraf al tezei autorul va identifica aspectele dificitare in realizarea justitiei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Lucrarea se va finisa cu concluziile pe care si-a facut autorul in urma efectuarii acestui studiu.

I. ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND DREPTURILE OMULUI

1.1.Aspecte introductive privind drepturile omului

Preocuparile in dreptul international pentru protectia fiintei umane sunt relativ vechi, dar despre un sistem juridic coerent consacrat acestui obiectiv se poate vorbi abia din a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Protectia fiintei umane, exprimata in cel mai larg sens prin sintagma ,,drepturile omului", a constituit obiect al unor idei si conceptii inca din antichitate si le intalnim in opera unor mari filozofi

si juristi ai vremii, precum Platon, Aristotel, Protagoras, Confucius sau Ulpian Trecerea timpului a

amplificat aceste idei, fie prin intermediul conceptiilor religioase despre om, fie

Bibliografie:

1.Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale din 04 noiembrie 1950 si Protocoa

2.Constitutia Republicii Moldova

Manuale, monografii

3.Andresan-Grigoriu B. Procedura hotararilor preliminare, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2010.

4.Besteliu R. M. Organizatii internationale interguvernamentale, Editura All Beck, Bucuresti, 2000.

5. Besteliu R.M. Drept international public, volumul I, Editura All Beck, Bucuresti, 2005.

6.Besteliu R.M., Brumar C. Protectia internationala a drepturilor omului, Note de curs, Editia a IV-a revizuita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008.

7.Blaj G. Restrangerea dreptului la libera circulatie a cetatenilor romani in U.E., Editura Hamangiu, Bucuresti, 2009.

8.Bolintineanu A., Nastase A., Aurescu B., Drept international contemporan, Editura ALL BECK, Bucuresti, 2000

9.Chirita R., Conventia europeana a drepturilor omului. Comentarii si explicatii, Editia a II-a, Editura C.H. BECK, Bucuresti, 2008.

10.Constantin V. Drept international public, Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2004.

11.Fuerea A. Introducere in problematica dreptului international al drepturilor omului, Editura ERA, Bucuresti, 2000.

12.Fuerea A. Drept comunitar european. Partea generala, Editura ALL BECK, Bucuresti, 2003.

13.Lefter C. Fundamente ale dreptului comunitar institutional, Editura Economica, Bucuresti, 2003.

14.Maziliu D. Drepturile omului. Concept, Exigente si Realitati Contemporane, Editura Lumina Lex, 2000.

15.Popescu R.M., Dumitrascu M. A., Drept comunitar european. Caiet de seminar, Editura PROUNIVERSITARIA, Bucuresti, 2004.

16.Predescu O., Udroiu M. Conventia europeana a drepturilor omului si dreptul procesual roman, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007.

17. Malaurie Ph., Antologia gandirii juridice, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1996.

18.Duculescu V., Protectia juridica a drepturilor omului, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1994.

19.Tinea O., Constitutii si alte texte de drept public,Ed. Universitatii din Oradea, 1997.

20.Huntington S.P., Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale, Ed. Anlet, 1998

21.Ayton-Shenker D., Drepturile omului si diversitatea culturala. Departamentul de informare al Natiunilor Unite, DPI/I627/HR,martie 1995.

22.Voican M. s.a. Curti Internationale de justitie. Bucuresti: AII Beck, 2000.

23.Poalelungi M. Asigurarea accesului la justitie - obligatie pozitiva a statului potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Mecanisme Nationale si Internationale de Protectie a Drepturilor Omului. Materialele mesei rotunde cu participare internationala consacrata aniversarii a 65 -a de la adoptarea Declaratiei Universale al Drepturilor Omului. 11 decembrie 2013. Chisinau. 2014.

III. Site-grafia

24.Marckx contra Belgiei, hotararea din 13 iunie 1979, publicata pe http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-62092

25.Scozarri si Giunta contra Italiei, hotararea din 13 iulie 2000, http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=OQ 1-58752

26.Mitropolia Basarabiei si altii c. Moldovei, hotarare din 13 decembrie 2001, definitiva din 27 martie 2002, publicata pe http://iustice.md/file/CEDO iudgments/Moldova/MITROPOLIA%20BASARABIEI%20SI%20ALTIi%20(ro).pdf

27.Regulamentul CEDO, publicat pe http://www.echr.coe.int/NR/rdonlvres/6AClA02E-9A3C-4E06-94EF-E0BD377731 DA/O/REGLEMENT EN 2012.pdf

28.Broniowski contra Poloniei, hotarare din 22 iunie 2004, publicata pe http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-61828

29.Buletinul informativ al CEDO pe marginea hotararilor pilot din octombrie 2012, p. 5, publicat pe http://www.echr.coe.int/NR/rdonlvres/61CAlD79-DB68-4EF3-A8F8-FF6F5D3B3BB0/0/FICHES Arrets pilotes EN.pdf

30.Hutten-Czapska contra Poloniei, hotarare din 19iunie 2006, publicata pe http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-75882

31.Olaru s.a. contra Moldovei, hotarare din 28 iulie 2009, definitiva din 28 octombrie 2009, publicata pe http://iustice.md/file/CEDOiudgments/Moldova/OLARU%20SI%20ALTII%20(ro).pdf

32.Glykantzi contra Greciei, hotarare din 30 octombrie 2012, publicata pe http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-l 14100 Buletinul informativ al CEDO pe marginea hotararilor pilot din octombrie 2012

33.Recomandarea Rec (2004)6 a Comitetului de Ministri a Consiliului Europei catre statele membre privind imbunatatirea recursurilor interne din 12 mai 2004, publicata pe https://wcdxoe.int/ViewDoc.isp?id=743317&S ite=CM&BackColorInternet=C3C 3C3&BackColorIntranet=EDB021&BackColorLogged=F5D383.

34.Brumarescu contra Romaniei, hotarare din 23 ianuarie 2001, publicata pe http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/sea rch.aspx?i=001 -59159

35.Amihalachioaie contra Moldovei, hotarirea din 20 aprilie 2004, definitiva din 20 iunie 2004, publicata pe http://iustice.md/file/CEDOiudgments/Moldova/AMIHALACHIQAIE%20(ro).pdf

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
22 575 cuvinte
Nr caractere:
116 779 caractere
Marime:
91.72KB (arhivat)
Publicat de:
Mina Rosca
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, legi, articole
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!