Criminal în serie

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Criminalul în serie este autorul crimelor (fapta de a ucide o persoană) care se repetă în timp. Această denumire de “în serie” provine de la faptul că a comis cel puțin trei astfel de fapte , într-un interval de timp ce poate însemna câteva zile sau chiar câțiva ani. Aceste pauze între omoruri sunt denumite perioade de „calmare". În cele mai multe cazuri, aceștia par să aibă o plăcere din uciderea victimelor. Acest tip de ucigaș este în general caracterizat ca fiind un psihopat. Un psihopat este o persoană care nu prezintă empatie, mustrări de conștiință și are un comportament lipsit de inhibiții.

Criminalii în serie, în general, sunt descriși ca fiind inteligenti. Victimele pot fi femei, copii, vagabonzi, prostituate sau chiar și simpli oameni ce nu atrag atenția cu nimic asupra lor. Bineînțeles că atunci când vorbim despre o asemenea tipologie de criminal vorbim și despre o strategie, despre un plan, chiar despre o experiență. Criminalii în serie sunt extrem de manipulativi si sunt deseori capabili de o răbdare nemărginită în ceea ce privește metoda de a-și ademeni victima.

Eu am ales să vorbesc despre Dennis Rader. Prin speța pe care o voi prezenta doresc să evidențiez psihologia din spatele acestui criminal în serie, modul său de a acționa și mijloacele prin care acesta a reușit să comită 10 crime în decursul a 10 ani.

Dennis Rader a crescut în Wichita, S.U.A. un orășel foarte liniștit, alături de părinții săi și ceilalți 3 frați. Copilăria lui din exterior părea normală, absolut nimic notabil. Vecinii îl vedeau ca pe un copil liniștit, retras nu ieșea prea mult în evidență. Nici la școală acesta nu avea prea mulți prieteni. De când eram mic Dennis a avut niște instincte destul de ciudate pe care nu putea să le înțeleagă dar nici să le stăpânească.

Un lucru comun, sesizat și la alți criminali (Ted Bundy, Jeffrey Dahmer) este cruzimea față de animale. Deoarece la o vârstă fragedă, din punct de vedere fizic, pentru un copil este greu sa fie violent cu alte persoane, îi rămâne ca opțiune pentru astfel de practici sadice, animalele.

După ce a crescut acesta a urmat o facultate iar mai apoi a avut mai multe joburi din diferite domenii. De tânăr acesta s-a căsătorit și a avut și doi copii. Părea ca duce o viata buna, linistita si fericită alături de soția și copii săi. Dennis părea să fie stereotipul de barbat si soț perfect. Insă el știa că viața asta pe care și-a construit-o era doar de fațadă, în interiorul său încercand să-și stăpâneasca dorințele bolnave. În momente în care gândurile îi invadau mintea, el se izola într-o cameră și își punea fanteziile pe hârtie.

Însă pe 15 ianuarie 1974 și-a transformat fanteziile în realitate când a omorât patru membri ai unei familii liniștite din Wichita. Momentul care l-a determinat să facă acest lucru a fost că în urmă cu câteva zile le văzuse pe stradă pe Giulio în vârstă de 33 de ani și fiica ei de 11 ani plimbandu-se. Atunci și-a dat seama că nu se mai poate stăpâni.

În imaginatia sa, Dennis tortura si înjosea femeile, iar apoi le ucidea. Cu un pistol la el a intrat în casa familiei vecine unde pentru prima dată a dat de bărbatul în vârstă de 38 de ani care a început să țipe și așa a venit și restul familiei în sufragerie. Motivul pe care Rader l-a invocat pentru faptul ca se afla acolo era ca pur si simplu nu mai suporta haosul din mintea lui si trebuia sa se descarce. Acesta îi ucide pe toți cei patru punându-și în practică doar câteva dintre planurile diabolice pe care le avea. Pe tatăl, mama și fiul lor îi omoara punandu-le cate o punga pe cap strâns legata, lasandu-i să se chinuie, iar pe fetița de 11 ani o spânzură. Însă pe fiecare dintre ei îi execută pe rând astfel încât să se poată bucura de moartea fiecaruia în parte.

Pentru Rader aceasta crimă a reprezentat un mare succes deoarece a reușit să o ducă până la bun sfârșit exact așa cum și-o imaginase iar plăcerea și satisfacția pe care a avut-o în acele momente n-au făcut decât să-l determine să-și aleagă noi victime. Dennis urmărea toate știrile și tot ce putea să apară atât mass-media cat și la televizor despre acea crimă a familiei pe care el o ucisese. Problema era că acesta devenise din ce în ce mai nervos pentru faptul că poliția suspecta alți trei criminali. Lucru care lui Dennis nu îi convenea, astfel acesta decide să ia măsuri și trimite autorităților o scrisoare în care se autointitulează BTK. Inițialele vin de la „bound”, „torture”, „kill” adică „leagă”, „torturează”, „omoară”. Practic numele îi descria modul în care el opera și cei trei pași pe care el îi parcurgea de fiecare dată când ucidea pe cineva.

În ceea ce privește prima scrisoare pe care o adresează poliției, el a spus ce a făcut familiei în detaliu ca să le arate autorităților că într-adevăr el e criminalul, iar pe lângă acest fapt a mai si confirmat acestora ca se află pe drumul greșit în ceea ce privesc investigațiile “am făcut-o eu singur fără niciun ajutor degeaba aveți 3 suspecți, am fost doar eu”. Din aceste vorbe reiese faptul că era mândru ca omorât singur 4 persoane și că poliția credea ca a fost mâna a 3 criminali.

In scrisorile trimise catre autoritati, acesta continua să scrie despre alter ego -ul lui ca și cum Dennis Rader era separat de monstrul care omora. In prima scrisoare acesta de asemenea a spus: “îmi pare rău că societatea a pățit așa ceva, e greu să mă controlez“ , “când a intrat monstrul ăsta în creierul meu nu știu, dar aici rămâne” , “monstrul va continua să mă rănească pe mine dar și societatea, poate o să puteți voi să-l opriți ... Spor la vânătoare!”.

Bibliografie:

1. “BTK - Criminal în serie” ,youtube - Andreea Petcu

2. „Dennis Rader-The BTK Killer”, youtube - Crime central

3. „BTK confession”, youtube - thebtksite

4. www.britannica.com

5. www.dailymail.co.uk

6. www.evz.ro (ziarul evenimentul zilei)

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criminal in serie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 193 cuvinte
Nr caractere:
13 587 caractere
Marime:
50.08KB (arhivat)
Publicat de:
Adriana Dolceanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea "Petre Andrei" din Iasi
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 10
Sus!