Analiza deciziei 12.21.2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învățământ în anul 2008

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.

Dezbaterile au avut loc in Sedinta publica din data de 11 noiembrie 2008 si au fost consemnate in incheierea din aceea data cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, Curtea a amanat pronuntarea la 12 noiembrie 2008.

C U R T E A,

avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:

Prin Adresa nr. 9.091 din 3 noiembrie 2008, trimisa Curtii Constitutionale in temeiul prevederilor art. 146 lit. d) teza finala din Constitutie, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca actul normativ mentionat nu este conform cu prevederile constitutionale ale art. 1 alin. (4) si (5), art. 20 alin. (1), art. 41 alin. (4), art. 61 alin. (1), art. 102 alin. (1), art. 111 alin. (1), art. 115 alin. (6) si cu cele ale unor dispozitii din pacte si tratate la care Romania este parte, precum art. 23 alin. (3) din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, art. 7 lit. a) din Pactul international din 16 decembrie 1966 cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, Partea I pct. 4 si Partea II art. 4 din Carta sociala europeana revizuita, adoptata la Strasbourg la 3 mai 1996, art. 2 pct. 1 si art. 11 pct. 2 din Conventia nr. 95/1949 privind protectia salariului, Conventia nr. 100/1951 privind egalitatea de remunerare a mainii de lucru masculine si a mainii de lucru feminine, pentru o munca de valoare egala, si art. 2 pct. 1 din Conventia nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, in special in ce priveste tarile in curs de dezvoltare.

In acest sens, arata ca prin emiterea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 136/2008, Guvernul incearca sa se situeze "intr-o pozitie opusa si conflictuala cu Parlamentul" care, in cadrul celor trei puteri, "are o pozitie primordiala", infaptuind functia legislativa si gestionand procesul decizional. Functia executiva realizata de Guvern este in mod evident subordonata si controlata de Parlament, rolul acestuia fiind acela de "a executa legile", iar "nu de a obstructiona aplicarea lor". In aceste conditii, ordonanta criticata "se prezinta ca un refuz explicit al Guvernului de a aplica si executa legea votata de catre Parlament si promulgata de Presedintele Romaniei. Prin aceasta se incalca comportamentul constitutional loial, comportament care rezulta din principiul separatiei si echilibrului puterilor".

In continuare, autorul exceptiei sustine ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 136/2008 infrange prevederile constitutionale privind delegarea legislativa. Acest procedeu constitutional este utilizat de Guvern "in emiterea de norme cu putere de lege in situatiile in care Parlamentul este in imposibilitatea de a-si indeplini functia legislativa"; in niciun caz "nu implica dreptul executivului de a se opune legislativului, de a-l contracara, intrand astfel intr-un conflict constitutional".

In fine, Avocatul Poporului apreciaza ca alin. (6) al art. 115 din Constitutie se opune actului normativ criticat, deoarece ordonanta de urgenta nu poate afecta drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de aceasta. Astfel, considera ca dreptul la salariu este un drept fundamental, fapt care rezulta din prevederile constitutionale ale art. 41 alin. (4) si din cele ale pactelor si conventiilor mai sus enumerate.

In conformitate cu dispozitiile art. 33 din Legea nr. 47/1992, sesizarea a fost transmisa presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si formula punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

Presedintele Camerei Deputatilor considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In acest sens, arata ca pentru ca un act normativ sa poata fi considerat neconstitutional este necesar ca dispozitiile sale sa infranga prevederi ale Constitutiei, or textele invocate de Avocatul Poporului reprezinta enunturi de principiu prin care se reglementeaza intr-o maniera generala raporturi institutionale intre Parlament si Guvern. De asemenea, precizeaza ca "orice Constitutie ocroteste drepturi existente si nu drepturi viitoare".

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza deciziei 12.21.2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 194 cuvinte
Nr caractere:
12 380 caractere
Marime:
18.23KB (arhivat)
Publicat de:
Petria-Dana Chelaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
personal, salarizare, invatamant
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
I
Sus!