Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Prin adoptie, copilul care este lipsit de parinti sau de o ingrijire corespunzatoare este primit in familia adoptatorilor, unde urmeaza a fi crescut ca si un copil firesc al acestora.

Procedura adoptiei trebuie sa respecte in mod obligatoriu urmatoarele principii:

a) principiul interesului superior al copilului;

b) principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial;

c) principiul continuitatii in educarea copilului, tinandu-se seama de originea sa etnica, culturala si lingvistica;

d) principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in raport cu varsta si gradul sau de maturitate;

e) principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei;

f) principiul garantarii confidentialitatii in ceea ce priveste datele de identificare ale adoptatorului sau, dupa caz, ale familiei adoptatoare, precum si in ceea ce priveste identitatea parintilor firesti.

Conform legii cu privire la regimul juridic al adoptiei, notiunea de adoptie reprezinta o forma speciala de protectie, aplicata in interesul superior al copilului, prin care se stabileste filiatia intre copilul adoptat si adoptator, precum si legaturile de rudenie intre copilul adoptat si rudele adoptatorului. Conform literaturii de specialitate, adoptia reprezinta actul juridic in baza caruia se stabilesc raporturile de rudenie pe de o parte, intre adoptat si descendentii sai si adoptator, sau adoptator si rudele acestuia pe de o parte, asemanatoare acelora care exista in situatia rudeniei firesti.Potrivit definitiei legale, ,,adoptia este operatiunea juridicaprin care se creeazalegatura de filiatie intre adoptator i adoptat, precum i legatura de rudenie intre adoptat i rudele adoptatorului" (art. l din Legea nr. 273/2004).

Adoptia, o cale prin care statul ofera copilului, ai carui parinti nu doresc sau nu pot sa-l ingrijeasca, ori nu sunt potriviti pentru rolul de parinti, posibilitatea de a trai intr-un mediu familial, genereaza sentimente si dezbateri puternice, fiind influentata continuu de schimbarile sociale.

Ca mod de a crea legaturi de rudenie civila, ce substituie legaturile de filiatie biologica, adoptia a cunoscut in perioada contemporana o expansiune deosebita, devenind un fenomen international, ce a impus luarea unor masuri legislative, pentru a preveni si combate traficul de copii. In zilele noastre, adoptia este consacrata si chiar incurajata ca fenomen, in mai toate legislatiile.Datele istorice releva faptul ca adoptia nu este o nascocire a epocii moderne, ci ca aceasta a fost cunoscuta si acceptata de mai toate popoarele antice. In societatea romana, adoptia era solutia convenabila pentru persoana fara descendenti legitimi de a primi in familia sa copii, care astfel dobandeau numele adoptatorului, continuau cultul stramosilor sai si veneau la mostenirea parintelui adoptiv la fel ca un copil legitim.

Adoptia poate fi:

1. nationala - adoptie in care atit copilul adoptat, cit si adoptatorul sau familia adoptatoare au domiciliul in Romania;

2. internationala - adoptie in care copilul adoptat are domiciliul in Romania, iar adoptatorul sau familia adoptatoare au domiciliul in strainatate, ori adoptie in care copilul adoptat are domiciliul in strainatate, iar adoptatorul sau familia adoptatoare au domiciliul in Romania.

Conditii de fond ale adoptiei:

Doua persoane nu pot adopta impreuna, nici simultan si nici succesiv, cu exceptia cazului in care sunt sot si sotie.

Cu toate acestea, o noua adoptie poate fi incuviintata atunci cand:

a) adoptatorul sau sotii adoptatori au decedat; in acest caz, adoptia anterioara se considera desfacuta pe data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incuviintare a noii adoptii;

b) adoptia anterioara a incetat din orice alt motiv;

c) copilul adoptat are un singur parinte, necasatorit, iar acesta se afla intr-o relatie stabila si convietuieste cu o persoana de sex opus, necasatorita, care nu este ruda cu acesta pana la

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adoptia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
14 827 cuvinte
Nr caractere:
86 845 caractere
Marime:
59.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
adoptie, legi, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!