GP 106-04 ghid de proiectare, execuție și exploatare a lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare în mediul rural

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

I. PREVEDERI GENERALE

I.1. Obiect

PREZENTUL GHID CUPRINDE PRINCIPALELE PRESCRIPTII DE PROIECTARE, EXECUTIE SI EXPLOATARE A LUCRARILOR DE ALIMENTARE CU APA SI CANALIZARE REALIZATE SI REALIZABILE IN MEDIUL RURAL. GHIDUL ESTE INTOCMIT IN CONCORDANTA CU PREVEDERILE LEGII 10/95 PRIVIND CALITATEA IN CONSTRUCTII. GHIDUL CUPRINDE:

- LUCRARI DE ALIMENTARE CU APA (proiectare tehnologica, executie, exploatare, pentru toate obiectele componente), cap. II;

- LUCRARI DE CANALIZARE (proiectare tehnologica, executie, exploatare, pentru toate obiectele componente), cap. III.

- ANEXE cu elemente de dimensionare, exploatare si protectia muncii, cap. IV.

Ghidul prezinta scheme tehnologice, elementele teoretice, tehnologice si constructive ale obiectelor componente pentru realizarea si exploatarea acestor lucrari in mediul rural. Fiecare sistem de alimentare cu apa si sistem de canalizare este un unicat, prin modul de alcatuire si amplasare pe teren. Ghidul nu contine prevederi legate de calcularea structurii de rezistenta si stabilitate a obiectelor sistemelor; pentru dimensionarea propriu-zisa a structurilor vor fi folosite standardele si reglementarile tehnice in vigoare; sunt evidentiate numai prescriptiile tehnice privind exigentele de calitate referitoare la Legea nr. 10/95.

Ghidul nu se ocupa de dimensionarea celorlalte tipuri de instalatii, care asigura impreuna cu constructia tehnologica, functionalitatea pentru care a fost realizata, precum: alimentarea cu energie electrica, incalzirea spatiilor, automatizarea, iluminatul interior si exterior, instalatiile sanitare, drumuri de acces etc.

Terminologia folosita este cea recomandata in standardele in vigoare: STAS 10898, SR-EN 1085.

I.2. Domeniul de aplicare

I.2.1. Prevederile prezentului ghid se aplica la realizarea, exploatarea si intretinerea lucrarilor de alimentare cu apa si a lucrarilor de canalizare in mediul rural (comune si sate).

De asemenea, se poate utiliza in mod selectiv, pentru lucrari similare, realizate pentru obiective, precum: amenajari pentru activitati turistice (hoteluri/moteluri, campinguri, tabere, cabane, etc.), sate de vacanta, mici unitati industriale, grupuri de locuinte, santiere, cazarmi etc., amplasate in locuri izolate.

I.2.2. Utilizatori

Prezentul ghid se adreseaza proiectantilor care elaboreaza proiecte, caiete de sarcini pentru documentatii de executie si agremente tehnice, verificatorilor de proiecte, expertilor tehnici, personalului responsabil cu executia si exploatarea lucrarilor, antreprenorilor, prestatorilor de servicii din domeniu (Regii, Societati comerciale, etc.), organelor administratiei publice centrale si locale (ministere, primarii, consilii locale/judetene), cu atributii in domeniu, universitati tehnice, etc.

I.3. Armonizarea cu normele europene

In Europa nu exista un act normativ de o asemenea complexitate si aceasta deoarece asemenea lucrari au fost rezolvate aproape in totalitate. Acum se fac dezvoltari, modernizari etc. Din aceasta cauza prevederile ghidului au fost facute in concordanta cu actele normative existente pe secvente, astfel:

- Directiva europeana nr. 98/83 a fost preluata prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile si prin NTPA 013/2002 privind calitatea apei la sursa de suprafata pentru apa ce poate fi transformata in apa potabila.

- Directiva europeana nr. 91/271 privind epurarea apelor uzate a fost preluata prin HG nr. 188/2002, care cuprinde normativele/normele tehnice de protectia apelor NTPA 001/2002, NTPA 002/2002 si NTPA 011/2002.

II. LUCRARI DE ALIMENTARE CU APA

II.1. ELEMENTE GENERALE DE ALCATUIRE A SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU APA PENTRU LOCALITATI

II.1.1. Alcatuirea sistemelor de alimentare cu apa

Modul de realizare a proiectelor pentru alimentarea cu apa trebuie sa respecte prevederile legislatiei privind etapele de lucru, siguranta lucrarilor, sanatatea oamenilor si protectia mediului.

In elaborarea proiectului, faza de studiu de fezabilitate este faza cea mai importanta, deoarece se hotaraste solutia generala, solutie care intr-o faza de etapa trebuie sa fie simpla si robusta, dar care intr-o faza ulterioara trebuie sa se poata dezvolta sau cupla cu alta parte de lucrare similara (intr-un viitor previzibil este de asteptat sa creasca necesarul de apa al localitatii).

Trebuie sa existe la baza un bun studiu de suportabilitate facut de autoritatea locala sau sub conducerea autoritatii locale.

Proiectul trebuie sa prevada lucrari pentru zona prevazuta in planul de urbanism (PUG), dar cu o etapizare care sa tina seama si de:

- posibilitatea restrangerii ariei locuite a localitatii, apropierii locuintelor - cresterii densitatii populatiei, solutie aplicata cu succes in tarile dezvoltate

- posibilitatea realizarii unor trame stradale favorabile dezvoltarii ulterioare a retelelor edilitare (gaze, apa, canalizare, etc.)

- posibilitatea amplasarii favorabile a lucrarilor edilitare, spatii de amplasare, zone de protectie sanitara, zone de extindere, etc.

In limite rationale tehnice si economice proiectul trebuie sa aiba in vedere si o cooperare cu localitatile vecine mai ales in ceea ce priveste sursa de apa: cantitate, protectia calitatii, pomparea apei, epurarea totala sau partiala a apei uzate, etc.

Solutiile vor fi luate in discutie in ordinea urmatoare:

- un sistem de alimentare cu apa fara pompare:

? izvor de cota inalta;

? parau de cota mare, unde se poate face si statia de tratare;

? conducta sub presiune, cu capacitate disponibila pentru viitor.

- un sistem de alimentare cu apa, cu apa buna la sursa, deci fara tratare;

- un sistem la care rezervorul poate fi asezat astfel incat toti sau cei mai multi consumatori pot fi alimentati gravitational;

- un sistem la care tratarea apei sa se poata face usor, prin procedee a caror supraveghere este simpla si fara reactivi;

- dezinfectarea apei se poate face usor, cu o supraveghere simpla (vizita periodica a personalului de supraveghere pentru pregatirea periodica a reactivilor, corectarea dozei etc.);

- apa din retea poate ajuta si la stingerea incendiului (retea de joasa presiune) cu dotarile suplimentare necesare pentru combaterea incendiului;

- alte solutii mai complicate dar la care cel putin tratarea apei sa fie cat mai simpla;

Scheme tip de alimentare cu apa sunt date in figura II.1.

Proiectul va fi realizat astfel ca lucrarile sa fie date in exploatare cat mai repede, partial sau etapizat.

In ceea ce priveste cantitatea de apa asigurata locuitorilor, aceasta se va inscrie in limitele rational acceptate; o parte din aceste limite sunt date in anexa IV.1.

In limita acestor valori vor putea fi adoptate solutii etapizate astfel:

- sursa locala de apa buna este limitata, ca atare se va asigura apa in limita resursei, fara a fi insa sub limita minima, dupa OMS 40 l/om.zi; pentru alte cerinte vor fi gasite solutii alternative (apa pentru combaterea incendiului, etc.)

- resursele banesti sunt limitate; in proiect vor fi prevazute toate lucrarile necesare, dar vor fi realizate cele pentru care sunt resurse financiare;

- cantitatea de apa ce poate fi justificata tehnico-economic, iar tariful suportabil;

- limita resurselor de apa din bazinul hidrografic, cantitativa si calitativa;

In toate cazurile apa furnizata va indeplini conditiile cerute de Legea 458/2002. Controlul calitatii apei se va face tot dupa normele de aplicare a legii.

Controlul calitatii apei este rational sa fie facut prin "abonare" la un laborator autorizat. Este o solutie mult mai ieftina. La stabilirea tarifului apei vor fi luate in considerare cheltuielile pentru efectuarea analizelor si eventual de transport a acestora de la punctul de recoltare la laborator.

La receptionarea lucrarilor este esential ca asigurarea capacitatii de furnizare a apei sa fie corespunzatoare prevederilor proiectului. Ulterior nu vor mai fi resurse financiare necesare pentru remediere sau completare.

Proiectul va adopta solutii robuste si rationale in ceea ce priveste folosirea apei. Sistemele prevazute cu cismele vor adopta solutia cu cismele sistematice, cu inchiderea apei in subteran ca o protectie contra inghetului.

Proiectul va contine elemente de control si masuri de educare a utilizatorului. Apa trebuie utilizata numai pentru scopul pentru care a fost destinata. Autoritatea locala va furniza un protocol de folosire a apei cu penalizarea celor care incalca regulile de baza, reguli stabilite la elaborarea proiectului.

Proiectul lucrarilor de alimentare cu apa va tine seama de necesitatea realizarii simultane sau ulterioare a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate.

Se va analiza solutiile: epurare pana la gradul cerut de NTPA 001/02, intr-o singura statie (sau mai multe statii) de epurare si epurarea in trepte pana la epurarea completa.

II.1.2. Studii necesare pentru proiectare

Pentru dezvoltarea in bune conditii a lucrarilor la baza proiectarii trebuie sa stea:

- un studiu de necesitate a lucrarii, studiu din care sa rezulte avantajul realizarii lucrarilor pentru locuitori; un asemenea studiu trebuie sa dea un tarif de furnizare a apei;

- un studiu de suportabilitate din care sa rezulte ca populatia poate acoperi costul lucrarilor pe durata de rambursare si costurile de intretinere a lucrarilor (toate cumulate in tariful apei); balanta (suma incasata egala cu suma datorata) duce la viabilitatea existentei sistemului;

- studiu de dezvoltare a localitatii in perioada previzibila (numeric, economic, dezvoltare tehnico-edilitara, etc.); de regula aceasta perioada se considera 20-25 ani;

- un studiu, sau rezultatul analizei dezvoltarii localitatii, conform Planului Urbanistic de Dezvoltare, asupra dezvoltarii procesului social in zona (dezvoltare industriala, turism rural, etc.) si asupra echiparii cu lucrari tehnico-edilitare;

- estimarea influentei traditiei zonale, a modificarii si implicarii acesteia in dezvoltarea localitatii;

- studii si cercetari necesare pentru proiectarea efectiva a lucrarilor: studiu hidrologic, studiu hidrogeologic, studiu hidrochimic, studiu topografic, studiu geotehnic etc.; amploarea si marimea acestor studii vor depinde de marimea si dificultatile locale in ceea ce priveste resursele de apa.

II.1.3. Consumuri specifice de apa si debite de dimensionare

Combaterea incendiului

II.1.3.1. Scheme de alimentare cu apa

Sistemul de alimentare cu apa este ansamblul constructiilor, instalatiilor si masurilor constructive cu ajutorul caruia se asigura apa potabila pentru consumatorii unei localitati.

Deoarece sistemul de alimentare cu apa este particular fiecarei amenajari, ca si in alte domenii, se opereaza cu o schema a sistemului, schema numita <<schema de alimentare cu apa>>. Prin schema de alimentare cu apa se intelege reprezentarea simplificata a obiectelor sistemului de alimentare cu apa cu pastrarea ordinii lor tehnologice. Schemele tip de alimentare cu apa sunt date in fig II.1.

II.1.3.2. Debite de dimensionare

Pentru determinarea debitelor de dimensionare a sistemului de alimentare cu apa se recomanda valorile din SR 1343/1 (vezi fig. II.1):

- pentru toate obiectele sistemului amplasate intre captare si rezervor (inclusiv) debitul de dimensionare va fi debitul zilnic maxim sau

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • GP 106-04 Ghid de proiectare, executie si exploatare a lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare in mediul rural.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
93 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
74 374 cuvinte
Nr caractere:
401 502 caractere
Marime:
583.68KB (arhivat)
Publicat de:
Amza Butnaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
exploatare, apa, rural, canalizare
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!