Componența carcasei și scheme constructive ale ei

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

B. 2.Componenta carcasei si scheme constructive ale ei.

Elementul de baza portant al carcasei il constituie cadrul transversal alcatuit din stilpi ancorati in fundatie si rigle legate rigid sau articulat de stilp.O carcasa este reprezentata prin deschidere si travee. Pe rigle reazima constructiile invelitorii. Rigiditatea si stabilitatea elementelor carcasei in plan vertical de actiune a sarcinilor gravitationale este asigurata prin contravintuiri si legaturi dispuse cum in planul acoperisului asa si in planul stilpului.

In hale cu o singura deschidere fermele se prind rigid de stilpi pentru a asigura o rigiditate sporita la forte orizontale.Stilpii se socot ancorati in fundatie in planul cadrului, iar din planul cadrului articulat.Insa se pot utiliza scheme constructive la care stilpul din mijloc este legat rigid in fundatie iar cei marginali articulat.In acest caz stilpul din mijloc se proiecteaza cu osectiune spatiala

In hale cu mai multe deschideri se pot folosi scheme constructive cu ferme prinse articulat de stilpi. In afara de aceste elemente in componenta carcasei obligatoriu mai intru constructia paiantei de capat, inunele cazuri in lungul cladirii sunt platformele, scarile si alte elemente a constr. La halele cu traveele de aceeasi marime pe toate sirurile de stilpi se utilizeaza scheme constructive cu cadre transversale pe care se aseaza grinzile de rulare si constructiile invelitorii.

Aceasta schema se utilizeaza pentru cladiri fara iluminatoare , doar cu iluminator longitudional, cu pod rulant si fara.Se utilizeaza pe travee mici ( 6,12).La necesitatea traveelor mari pe toate rindurile se utilizeaza schema constr. cu iluminator longitudinal constructia carora suporta o parte din sarcina acoperisului. In acest caz constructia iluminatorului se sprijina pe ferme, iar pe ele se sprijina panele invelite care se aseaza paralel cu fermele.

Schema pentru hale cu deschideri (12-24m)si inaltimi mici ale cladirii (5-8m) fara poduri rulante si cu poduri rulante cu capacitatea de ridicare pina la 20t cu iluminatoare longitudinale si fara. Se utilizeaza schema constructiva din cadre inchise. Aceste cadre se proiecteza cu schema fara articulatii cu tirant. Sectiunea cadrului se proiecteaza din profile U si foi ondulate. Grinzile de rulare se sprijina pe consola sau pe estacade usoare. Pentru cladiri cu travee mari pe sirurile din mijloc se utilizeaza schema constructiva cu ferme sub capriori, care se aseaza pe rindurile din mijloc si pe dinsele fermele acoperisului.

Schema constructiva difera si dupa modul de legatura a fermelor cu stilpii.Legatura poate fi rigida sau articulata. Nodul rigid poate suporta si transmite momentul incovoietor. Deplasarile nodului de la sarcina orizontala sunt mici in acest caz in schemele de calcul nodul de sus se considera rigid.

Se utilizeaza astfel de scheme cind apare necesitatea de a avea o carcasa cu o rigiditate mare la cladiri inalte inzestrate cu pod rulant, cu regim de functionare greu si foarte greu. In celelalte cazuri se utilizeaza scheme constructive cu legatura articulata.

La halele industriale cu mai multe deschideri cu aceiasi inaltime sarcinile orizontale sint reluate de mai multi stilpi si legatura lor va fi articulata.

La cladirile cu mai multe deschideri cu inaltimea diferita se utilizeaza scheme constructive combinatela care unele ferme se leaga rigid altele articulat. Stilpii se socot ancurati in fundatie in planul cadrului, iar din planul cadrului articulati.

Insa se pot utiliza scheme constructive la care stilpul din mijloc este legat rigid, in fundatie, iar cei marginali articulat. In acest caz stilpul din mijloc se proiecteaza cu o sectiune spatiala. Se urilizeaza astfel de scheme pentru cladiri cu degajari mari de caldura.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componenta carcasei si scheme constructive ale ei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
13 991 cuvinte
Nr caractere:
74 707 caractere
Marime:
6.58MB (arhivat)
Publicat de:
Bogdan Radoi
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
pod rulant, delatare transversale, elementelor carcasei, Stîlpi, Nodul rigid
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!