C 29-85 normativ privind îmbunătățirea terenurilor de fundare slabe prin procedee mecanice

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

CAIET I: Prevederi generale privind imbunatatirea terenurilor de fundare slabe prin procedee mecanice

1. PREVEDERI GENERALE

1.1. Prezentul normativ cuprinde principiile de baza si reguli practice pentru proiectarea, executia si verificarea imbunatatirii terenurilor de fundare slabe prin procedee mecanice, in vederea fundarii directe a constructiilor civile, industriale, hidrotehnice, drumuri si poduri etc.

In sensul prezentului normativ se incadreaza in categoria terenurilor slabe de fundare cele pentru care fundarea directa a constructiilor implica lucrari de imbunatatiri a terenului.

1.2. Normativul cuprinde un caiet de prevederi generale si mai multe caiete dedicate fiecare cate unui procedeu mecanic de imbunatatire a terenurilor slabe de fundare.

Lista acestor caiete este data in anexa 1 a prezentului caiet si poate sa schimbe (prin eliminare, adaugare sau revizuire a procedeelor din fiecare caiet), fara ca normativul in ansamblul lui sa fie revizuit.

In anexa 2 se da lista orientativa a metodelor mecanice de imbunatatire a terenurilor slabe de fundare aplicate sau in curs de experimentare in Romania.

Pe teritoriul Romaniei, tipurile de terenuri slabe de fundare intalnite pana in prezent frecvent in lucrarile de constructii sunt:

- loessurile sensibile la umezire, cu posibilitati de umezire;

- loessurile cu umiditate mare sau sub nivelul apei;

- nisipurile afanate;

- malurile si argilele moi;

- umpluturile neorganizate.

In anexele 3 si 4 se dau listele orientative ale metodelor de imbunatatire in functie de natura constructiei.

Adoptarea solutiei de imbunatatire se va face de catre proiectant pe baza de studii comparative privind consumul de materiale si energie inglobata, folosirea de cariere locale si distante de transport minime etc.

1.3. Pentru proiectarea fundatiilor pe terenuri slabe imbunatatite, vor fi efectuate in prealabil studii geotehnice mai amanuntite decat la proiectarea pe terenuri obisnuite, care sa puna in evidenta stratificatia detaliata si caracteristicile fizico-mecanice ale fiecarui strat de pamant, situatia hidrogeologica pe amplasament (nivelul apelor subterane si limitele de variatie a acestuia) si posibilitatile de umezire a terenului de fundare.

Studiile geotehnice trebuie sa identifice cauzele care determina caracterul slab al terenului de fundare si sa determine parametrii geotehnici aferenti, necesari proiectarii imbunatatirii acestuia.

Studiile trebuie sa aiba in vedere ca terenul poate sa prezinte caracteristici slabe inca inainte de executarea constructiei (de ex. umiditati si porozitati mari ale unor terenuri argiloase sau prafoase) sau aceste caracteristici sa se manifeste numai ulterior realizarii constructiei, datorita ei sau unor cauze independente (de ex. umezirea unor terenuri leossoide si tasarea lor in zona activa a constructiei, sau sub efectul sarcinii geologice, independent de constructie; tasarea terenului si constructiei sub efectul depresionarii apei subterane, necesara unor lucrari independente de constructia respectiva etc.).

Studiile geotehnice trebuie sa indice care sunt parametrii geotehnici pe baza carora proiectul lucrarilor de imbunatatire si executantul lor sa verifice obtinerea efectului urmarit.

Studiul va prezenta date asupra materialelor locale si deseurilor industriale posibile de utilizat pentru imbunatatirea terenului de fundare din amplasamentul respectiv.

1.4. Procedeul si intensitatea imbunatatirii terenului slab de fundare depinde de destinatia si solutia constructiva adoptata pentru constructia amplasata pe terenul respectiv. Efectul tehnico-economic optim poate fi obtinut de la caz la caz, fie actionand numai prin imbunatatirea terenului slab, fie numai prin masuri de adaptare a constructiei la comportarea terenului slab neimbunatatit sau actionand asupra amandoura astfel incat sa rezulte o conlucrare satisfacatoare intre ele pentru comportarea constructiei in exploatare.

De aceea este necesar ca proiectul de imbunatatire a terenului slab de fundare sa fie in concordanta cu cel al constructiei amplasate pe el.

1.5. Proiectul de executie al constructiilor fundate pe terenuri slabe imbunatatite prin procedee mecanice va cuprinde:

a. indicarea parametrilor geotehnici ai terenului imbunatatit si justificarea valorilor limita ale acestora;

b. caiet de sarcini.

c. instructiuni de exploatare.

Caietul de sarcini contine fisa tehnologica de executie a imbunatatirii terenului, intocmita pe baza prevederilor din prezentul normativ, inclusiv incercarile de verificare a calitatii lucrarilor de imbunatatire pe care trebuie sa le efectueze executantul pe parcursul executiei lucrarilor si cele necesare la receptia lor.

Instructiunile de exploatare vor contine:

- modul de urmarire a comportarii in timp a tuturor constructiilor fundate pe terenuri slabe imbunatatite, conform "Instructiunilor tehnice pentru determinarea tasarii constructiilor de locuinte, social culturale si industriale prin metode topografice", indicativ C 61-74;

- actiunile pe care trebuie sa le intreprinda beneficiarul in cazul depasirii valorilor tasarilor calculate sau aparitia unor semne de degradari ale constructiilor, pentru asigurarea exploatarii in bune conditiuni.

1.6. Imbunatatirea terenurilor slabe in vederea fundarii directe fiind o operatie preliminara atacarii lucrarilor de fundatii, ea trebuie realizata, verificata si receptionata inaintea inceperii lucrarilor de constructii montaj propriu-zise, potrivit fiecarui procedeu adoptat.

1.7. Organizatiile de constructii vor respecta cu strictete toate conditiile tehnice de executie stabilite prin proiectul de executie in caietul de sarcini mentionat la pct. 1.5. In acest scop, la intocmirea proiectului coordonator de organizare, executantul va mentiona explicit toate lucrarile de imbunatatire prevazute in proiectul de executie, precum si necesarul de utilaje si mijloace de transport pentru realizarea acestor lucrari.

Fiecare santier, va organiza, in cadrul CTC, efectuarea incercarilor de verificare prevazute in caietul de sarcini.

In cazul cand conditiile concrete de pe santier nu corespund cu prevederile proiectului de executie (referitor la stratificatia terenului, apele subterane, accidente substerane etc.), eventualele modificari ale prevederilor caietului de sarcini se pot face de catre executant, cu acordul proiectantului si beneficiarului.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • C 29-85 Normativ privind imbunatatirea terenurilor de fundare slabe prin procedee mecanice.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
20 005 cuvinte
Nr caractere:
105 952 caractere
Marime:
445.95KB (arhivat)
Publicat de:
Marcu Ionita
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
procedeu, teren, imbunatatire, fundare
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
An de studiu:
IV
Sus!