C 238-1992 instrucțiuni tehnice provizorii privind realizarea betoanelor de clasa BC 60 - BC 80

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

* OBIECT
* DOMENIUL DE APLICARE
* MATERIALE UTILIZATE LA PREPARAREA BETOANELOR
* STABILIREA COMPOZITIEI BETOANELOR
* PREPARAREA, TRANSPORTUL SI PUNEREA IN OPERA A BETOANELOR
* TRATAREA BETONULUI SI DECOFRAREA
* CONTROLUL CALITATII
* ANEXA: INSTRUCTIUNI TEHNICE PROVIZORII PRIVIND REALIZAREA BETOANELOR FLUIDE DE CLASA Bc 60 - Bc 80. CARACTERISTICI DE CALCUL ALE BETOANELOR DE CLASA Bc 60 - Bc 80

Extras din documentație:

1. OBIECT

1.1. Prezentele instructiuni tehnice stabilesc conditiile de realizare a betoanelor fluide de clasa Bc 60 - Bc 80 si cuprind prevederile specifice referitoare la:

* materialele componente ale betoanelor (ciment, agregate, aditivi, adaosuri, apa);

* compozitia betoanelor;

* prepararea, transportul si punerea in opera a betoanelor;

* tratarea betoanelor dupa turnare si decofrarea acestora;

* controlul calitatii materialelor si betoanelor.

2. DOMENIUL DE APLICARE

2.1. Prevederile prezentelor instructiuni se aplica la realizarea betoanelor fluide destinate executarii de elemente sau structuri de rezistenta din beton armat sau beton precomprimat (in varianta monolit sau prefabricat), la care Proiectantul a prevazut prin proiect una din clasele de beton Bc 60, Bc 70 sau Bc 80 si la care acesta impreuna cu Constructorul a hotarat, din motive tehnologice si/sau tehnico-economice, utilizarea acestor tipuri de betoane.

2.2. Date fiind caracteristicile superioare privind rezistenta la compresiune si durabilitatea acestor betoane, se recomanda utilizarea lor cu precadere la realizarea elementelor din beton armat la care solicitarile reclama rezistente mari in special de compresiune ale betonului, la elementele prefabricate sau monolit din beton precomprimat de mare deschidere, la elemente sau structuri speciale situate in conditii severe de expunere (medii agresive, inghet-dezghet etc.).

2.3. Datele principale privind caracteristicile de calcul ale betoanelor de clasa Bc 60 - Bc 80 sunt prezentate in Anexa la prezentele instructiuni.

3. MATERIALE UTILIZATE LA PREPARAREA BETOANELOR

Ciment

3.1. La prepararea betoanelor se vor utiliza cimenturile Portland fara adaos P 55, P 50 si P 45.

Caracteristicile fizico-chimice si mecanice ale cimenturilor vor fi conform STAS 388-80.

3.2. Alegerea tipului de ciment, in functie de clasa betonului se face conform tabelului 1.

TABELUL 1.

Clasa betonului Tip ciment

P 45 P 50 P 55

Bc 60 R U U

Bc 70 U R U

Bc 80 - U R

R - ciment recomandabil

U - ciment utilizabil in lipsa celui recomandabil.

3.3. Utilizarea altor tipuri de ciment de mare rezistenta (ex. cimenturi cu aditivi la macinare), se poate face numai cu avizul CEPROCIM - INCERC.

Agregate

3.4. La realizarea betoanelor de clasa Bc 60 - Bc 80, se vor utiliza urmatoarele sorturi de agregate:

* nisip, sorturile 0-3 si 3-7 mm sau 0-5 mm, de rau provenit din balastiere omologate, care respecta cu strictete conditiile de impuritati si granulozitate prevazute in STAS 1667-76;

* pietris, sorturile 7-16 (7-20) mm sau 5-10, 10-20 mm provenit din sfaramarea artificiala a rocilor dure, nealterate din carierele de piatra (granit, bazalt, dacit, andezit, granodiorit, diabaz, etc.) sau din balastiere (silico-calcare, calcare dure, gresie, etc.).

Caracteristicile fizico-mecanice ale sorturilor de pietris, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in STAS 1667-76 (in revizuire).

3.5. Proportiile dintre diferitele sorturi de agregate se vor combina in asa fel incat, curba de granulozitate a agregatului total sa se incadreze in limitele prevazute la capitolul 4.

Praf de silice

3.6. Se va utiliza praf de silice de la Combinatul de fero-aliaje Tulcea, captat uscat la electrofiltre si depozitat in silozuri.

3.7. Continutul in SiO2 al prafului de silice trebuie sa fie de minim 85%.

3.8. Transportul prafului de silice de la combinat la santier se va face in recipienti speciali prevazuti cu mijloace de incarcare-descarcare pneumatica.

3.9. Depozitarea prafului de silice pe santier se va face in silozuri special amenajate care vor fi distinct marcate.

Aditivi

3.10. In vederea reducerii substantiale a cantitatii de apa de amestecare pentru realizarea unor rapoarte A/C cat mai mici si a obtinerii lucrabilitatii L5 (tasare 15...20 cm), la prepararea betoanelor se va utiliza unul din aditivii superplastifianti FLUBET sau VIMC 11.

3.11. Aditivul superplastifiant FLUBET se utilizeaza sub forma de solutie cu concentratia de 30%. Conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca aditivul si modul de utilizare sunt reglementate prin normativul C 140-86, anexa V.3.2 cu completarile publicate in B.C. nr. 11/1987.

3.12. Aditivul superplastifiant VIMC 11 se utilizeaza sub forma de solutie cu concentratia de 20%.

Pentru conditiile tehnice si modul de utilizare se recomanda prevederile din "Instructiuni tehnice provizorii pentru folosirea superplastifiantului VIMC 11 la prepararea betoanelor, C.D. 137-81".

3.13. Alegerea unuia din cei doi aditivi se va face in general pe criterii economice (disponibilitate de piata, pret, etc.), eficienta lor tehnica fiind comparabila.

3.14. Utilizarea altui tip de aditivi superplastifiant din tara (ex. aditivul complex ADCOM in curs de finalizare) sau din import se va face numai cu avizul INCERC.

3.15. In cazul in care, la executarea lucrarilor pe santier este necesara prelungirea duratei de transport sau mentinerea lucrabilitatii betonului pe o durata mai mare de timp, sau din motive tehnologice se prevede intarzierea inceputului intaririi betonului, pe langa aditivul superplastifiant se poate utiliza si un aditiv intarzietor.

3.16. Utilizarea concomitenta a celor doi aditivi (superplastifianti si intarzietori) se va face numai pe baza unui studiu efectuat de INCERC.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • C 238-1992 Instructiuni tehnice provizorii privind realizarea betoanelor de clasa Bc 60 - Bc 80.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 152 cuvinte
Nr caractere:
12 600 caractere
Marime:
38.76KB (arhivat)
Publicat de:
Theodor Burlacu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
beton, clasa Bc 60, clasa Bc 80
Predat:
Facultatea de Constructii si Instalatii , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
Sus!