C 169-88 normativ privind executarea lucrărilor de terasamente pentru realizarea fundațiilor construcțiilor civile și industriale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1. PREVEDERI GENERALE

1.1. Prezentul normativ contine prevederi pentru executarea lucrarilor de terasamente constand din saparea, incarcarea in mijlocul de transport, transportul, imprastierea, nivelarea si compactarea pamantului pentru realizarea fundatiilor si a instalatiilor subterane din interiorul cladirilor civile si industriale si a zonei aferente din jurul lor, care influenteaza conditiile de rezistenta, stabilitate si exploatare ale acestor constructii.

In cazul lucrarilor ce comporta volume importante de pamant, solutia de executare a terasamentelor se va stabili pe baza unui calcul de optimizare, prin luarea in considerare a unor variante corespunzatoare, criteriile de baza fiind consumul de energie, costul, durata de executie a acestor lucrari, de regula cu asigurarea compensarii volumelor de sapaturi de pamant cu cele de umpluturi, in vederea eliminarii transportului pentru excedentul de pamant.

Executarea lucrarilor mentionate se va face de regula mecanizat, metodele de lucru manuale fiind aplicate numai acolo unde folosirea mijloacelor mecanice nu este justificata din punct de vedere tehnico-economic si de organizare.

In cazul adoptarii unor metode mixte, volumele executate manual vor fi stabilite prin proiect tinand seama de conditiile specifice ale executantului.

Terasamentele pentru drumuri, cai ferate, poduri, tuneluri, lucrari hidrotehnice si hidroameliorative etc. nu fac obiectul prezentului normativ.

1.2. Lucrarile de terasamente nu se vor incepe inaintea executarii lucrarilor pregatitoare, prevazute in capitolul 2.

1.3. Beneficiarul are obligatia sa asigure studiile geotehnice necesare.

Constructorul are obligatia sa urmareasca stabilitatea masivelor de pamant ca urmare a influentei executarii lucrarilor de terasamente prevazute in proiect, sau actiunii utilajelor de nivelare, sapare si compactare, precum si stabilitatea constructiilor si instalatiilor invecinate etc.

1.4. Executarea lucrarilor de terasamente cu ajutorul utilajelor vibratoare se va face numai cu luarea masurilor corespunzatoare pentru ca vibratiile produse de acestea sa nu afecteze constructiile, instalatiile si lucrarile invecinate.

1.5. Pentru sprijinirea sapaturilor se vor folosi de regula elemente de inventar modulate, concepute pentru un domeniu mare de utilizare si cu posibilitati de refolosire.

1.6. Fata de varietatea situatiilor de teren si a solutiilor posibile, prevederile prezentului normativ nu au un caracter limitativ, putandu-se folosi si alte procedee de executie verificate in practica si care prezinta eficienta din punct de vedere tehnico-economic si securitatea muncii.

1.7. La executarea si receptionarea lucrarilor de terasamente pentru fundatiile constructiilor civile si industriale realizate in pamanturi sensibile la umezire sau pamanturi cu umflaturi si contractii mari se vor respecta si prevederile "Normativului privind proiectarea si executarea constructiilor fundate pe pamanturi sensibile la umezire" indicativ P 7-92 (vezi anexa 3 din prezenta lucrare) si respectiv "instructiunile tehnice pentru proiectarea si executarea constructiilor fundate pe pamanturi cu umflaturi si contractii mari (PUCM)" indicativ P 70-79.

1.8. In cazul in care pe amplasamentele pe care urmeaza a se executa lucrari de terasamente sunt informatii asupra posibilitatii existentei unor corpuri explozibile, se va solicita in prealabil concursul organelor de specialitate, iar daca in timpul executarii sapaturilor se intalnesc astfel de corpuri explozibile se vor opri imediat lucrarile, anuntandu-se de urgenta beneficiarul si proiectantul lucrarii pentru adoptarea de masuri corespunzatoare.

1.9. Cand existenta retelelor de instalatii subterane nu este prevazuta in proiect, dar pe parcursul executarii lucrarilor apar indicii asupra existentei lor, se vor opri lucrarile de sapaturi si se va anunta beneficiarul lucrarilor. Se va prospecta terenul utilizand procedee adecvate si se va anunta proiectantul si organele de exploatare a retelelor. Dezafectarea acestora se va face numai cu acordul si sub supravegherea beneficiarului sau unitatii de exploatare, de la caz la caz.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • C 169-88 Normativ privind executarea lucrarilor de terasamente pentru realizarea fundatiilor constructiilor civile si industriale.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 665 cuvinte
Nr caractere:
34 207 caractere
Marime:
199.66KB (arhivat)
Publicat de:
Marcu Ionita
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
fundatie, lucrare, constructie, executare, realizare, terasament
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
An de studiu:
IV
Sus!