C 130 78 instrucțiuni tehnice pentru aplicarea prin torcretare a mortarelor și betoanelor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1. PREVEDERI GENERALE

1.1. Prezentele instructiuni tehnice cuprind prevederi privind aplicarea prin torcretare a mortarelor si betoanelor la protejarea armaturilor infasurate sub tensiune pe tuburi, silozuri si rezervoare precomprimate, la lucrari de impermeabilizari, la lucrari de reparatii sau consolidari de constructii avariate in cursul executiei sau in exploatare, precum si la executarea propriu zisa a constructiilor cu caracter special, cu forme deosebite si pante pronuntate, care sunt dificil de executat cu mijloace obisnuite de punere in opera si compactare. In cazul constructiilor hidrotehnice si miniere prezentele prevederi se completeaza cu reglementari specifice acestor genuri de lucrari.

1.2. Prezentele instructiuni tehnice se refera numai la improscarea amestecurilor prin procedeul uscat de torcretare; nu face obiectul prezentelor instructiuni tehnice aplicarea mortarelor si betoanelor prin procedeul umed de torcretate.

1.3. Prevederile din instructiunile tehnice de fata se refera numai la aplicarea prin torcretare a mortarelor si betoanelor obisnuite compacte, confectionate cu agregate naturale grele, si cimenturi pe baza de clincher portland.

2. MATERIALE

Cimentul

2.1. La prepararea amestecurilor pentru mortarele si betoanele aplicate prin torcretare se vor folosi cimenturile portland cu maximum 15% adaosuri. Pe baza de prescriptii speciale se pot utiliza si cimenturi cu 30% adaos.

In cazul lucrarilor situate in medii agresive se vor respecta prevederile din "STAS 3349-83. Betoane de ciment. Prescriptii pentru stabilirea agresivitatii apei" si "Normativul pentru executarea lucrarilor de beton si beton armat" C.140-86, anexa IV.1, tabel 4.

2.2. Transportul, depozitarea si controlul calitatii cimenturilor se va face conform prevederilor Normativului C.140-86, cap.4.

Agregatele

2.3. La prepararea amestecurilor pentru mortarele si betoanele grele (cu densitate aparenta intre 2000 si 2500 kg/m2) aplicate prin torcretare, se utilizeaza de regula agregatele naturale provenite din sfaramarea

naturala a rocilor; oportunitatea folosirii agregatelor concasate se va stabili de la caz la caz, in functie de caracteristicile lucrarii.

2.4. La prepararea amestecului pentru mortarele aplicate prin torcretare se va folosi numai nisip cu sort granular pana la 5 mm; la prepararea amestecului pentru betoane aplicate prin torcretare se va folosi nisip cu sort granular 0-3 mm si agregate cu granula maxima 7;10 sau 16 mm, in functie de conditiile impuse torcretului si de posibilitatile tehnologice ale aparatului folosit.

2.5. Agregatele folosite trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice indicate in Normativul C.140-86, cap.4.

2.6. Agregatele folosite la confectionarea mortarului aplicat prin torcretare trebuie sa indeplineasca conditiile de granulozitate din tabelul 1.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • C 130 78 Instructiuni tehnice pentru aplicarea prin torcretare a mortarelor si betoanelor.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 208 cuvinte
Nr caractere:
17 866 caractere
Marime:
121.48KB (arhivat)
Publicat de:
Sorin Miron
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
material, beton, conditie, mortar, instructiune
Predat:
Facultatea de Automatica si Calculatoare , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Automatica si informatica industriala
Materie:
Construcții
Sus!