Aplicație topografie

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Cartometria este acea parte a cartografiei care se ocupa cu procedeele si instrumentele necesare aprecierii cantitative a diferitelor obiecte sau fenomene reprezentate pe harti. Aici intra determinarea pe harti a azimuturilor, distantelor, ariilor, volumelor, pantelor, altitudinilor, coordonatelor geografice si rectangulare.

1. orientarea hartii si calcularea azimutului magnetic al unei directii de pe harta;

2. determinarea coordonatelor geografice ale punctelor de pe harta;

3. determinarea coordonatelor rectangulare ale punctelor de pe harta;

4. determinarea pantelor pe hartile in curbe de nivel;

5. determinarea altitudinii punctelor de pe harta topografica.

Fig. 1. Harta neorientata in teren

Fig. 2. Harta orientata in teren 1

Orientarea hartii si calcularea azimutului magnetic al unei directii de pe harta se face cu ajutorul unei busole. Precizia acestei operatii depinde de precizia de masurare a instrumentului. O busola de plastic SUUNTO ne permite sa calculam unghiuri azimutale pe harti si in teren cu o precizie de 2?, in timp ce tandemul SUUNTO face aceste operatii cu o precizie de 30' (instrumente prezentate in LP 1).

Pentru orientarea unei harti in teren se pune una din laturile mari ale busolei paralel cu directia N - S a hartii. Daca harta nu dispune de sageata directionala pentru punctul cardinal N, atunci latura busolei se pune paralel cu una din marginile laterale ale hartii (stanga sau dreapta) (fig. 1), deoarece prin conventie, hartile care nu au specificat nordul sunt construite in asa fel incat acesta sa fie reprezentat de latura de sus a hartii. Se roteste harta cu tot cu busola pana ce acul magnetic va indica aceeasi directie N - S ca cea de pe harta (acul busolei trebuie sa fie paralel cu directia N - S de pe harta) (fig. 2).

Pentru calcularea azimutului magnetic al unei directii de pe harta, in prealabil harta trebuie orientata in teren. Fara a mai misca harta din pozitia de orientare cardinala se pune una din laturile mari ale busolei paralel cu directia de pe harta, a carei orientare dorim sa o determinam. Se roteste cadranul busolei pana ce sageata directionala de pe el se suprapune cu acul magnetic (varful sagetii de pe cadran trebuie sa fie in aceeasi directie cu varful acului magnetic care indica nordul). Dupa aceste operatii azimutul in grade se va citi in dreptul indicelui de pe cadranul gradat al busolei. In tot acest timp laturile mari ale busolei trebuie sa ramana paralele cu directia determinata.

Observații:

Aplicatie Topografie (cartometrie)

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicatie Topografie.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 598 cuvinte
Nr caractere:
8 037 caractere
Marime:
1.41MB (arhivat)
Publicat de:
Sodica Sabau
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
aplicatie, topografie, cartometrie
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Inginerie economica in constructii
Materie:
Construcții
An de studiu:
I
Sus!