Standartul UN EDIFACT

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Schimbul electronic de documente desigur nu este un subiect nou - dupa cum s-a mentionat si anterior, primele tendinte de interschimb de date comerciale prin modalitate electronica au loc la inceputul anilor 80. Desigur primele schimburi de documente erau realizate pe baza unor acorduri individuale la care participau un numar mic de agenti economici. In cazul daca unul dintre partnerii la acest acord mai dorea sa se integreze si cu alta comunitate sau alti partneri de afaceri era nevoit sa includa schimbari in sistemul sau informational pentru a putea fi conform noii comunitati. Deci s-a impus stringent necesitatea de standardizare a acestui domeniu. Activitatea in domeniul standardizarii a fost inceputa de mai multe organizatii din tari si industrii diferite, astfel apar o serie de standarde pentru schimbul electronic de documente printre care: ANSI X12, ODETTE, RAIL, OCEAN, TDCC, TRADACOMS, VICS, fiecare avand o industrie specifica si satisfacand un domeniu oarecare. Desi situatia a fost ameliorata, era clar ca pe viitor, existenta a mai multor standarde va fi o problema in dezvoltarea de viitor a schimbului electronic de date. Pentru a rezolva starea de lucruri formata a fost format comitetul UN-JEDI(United Nations Join Electronic Data Interchange) care includea specialisti in domeniul EDI din Statele Unite si Europa. Comitetul a avut ca prima sarcina de a reuni realizarile facute de ANSI ASC X12 (American National Standards Intitute) si UN/ECE(United Nations Economic Commission for Europe). Prima realizare a comitetului UN-JEDI a fost elaborarea regulilor sintactice EDI internationale (ISO 9735: Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport (EDIFACT)) si publicarea primului mesaj UN/EDIFACT De asemenea, ONU a elaborat inainte de publicarea UN/EDIFACT catalogul UNTDED (United Nations Trade Data Elements Directory) destinat pentru definirea codurilor pentru documentele obisnuite(pe hartie). Acest catalog este publicat si in continuare si nu este parte a standardului UN/EDIFACT. Totusi in majoritatea cazurilor, in UN/EDIFACT sunt folosite entitatile din UNDED in cazurile cand aceasta este posibil. Deci multimile entitatilor de date din EDIFACT si UNTDED se intersecteaza dar nu sunt identice. In urma activitatii grupului de lucru EDIFACT a rezultat UNTDID (UN Trade Data Interchange Directory) - Catalogul datelor comerciale pentru interschimb care include urmatoarele compartimente:

-Regulile Sintactice, numite de asemeni si ISO 9735

-Ghidul de implementare

-Ghiduri(tipare) de creare a mesajelor

-Mesajele UN/EDIFACT standarde cu toate entitatile de date componente ca segmente, elemente si coduri

In prezent, majoritatea standardelor EDI existente au tendinta de a fi aliniate standardului EDIFACT. De exemplu exista module care realizeaza practic fara pierderi semantice conversia X12/EDIFACT si EDIFACT/X12. Aceasta tendinta este foarte prielnica pentru crearea pe viitor a unei piete globale veritabile.

3.2 Mesajele EDI. Structurarea mesajelor EDI

Comunicatiile prin EDI au loc prin mesaje standardizate, fiecare din aceste mesaje corespunde unui document sau poate inlocui un pachet de documente obisnuite. EDIFACT pune la dispozitie un set de descrieri(ghiduri de creare) a mesajelor care pot fi folosite pentru crearea mesajelor(documentelor) electronice in dependenta de situatia concreta. La general, ghidurile date pastreaza informatia despre cum trebuie sa fie generat viitorul document electronic: ce nivele poseda, ce fel de date contine la fiecare nivel, corelatia dintre datele din document.

Daca examinam documentele obisnuite, observam ca ele poseda o structura ierarhizata: exista antetul, subsolul si partea de baza a documentului, mai apoi fiecare din aceste parti pot contine la randul lor alte entitati de informatie ca de exemplu campuri, tabele, liste, etichete, etc. Asemeni documentelor reale, documentele electronice sunt de asemeni structurizate si ierarhizate. Astfel, un mesaj electronic este poseda un antet (Document Header), partea de baza (Document Detail), subsol (Document Footer). Daca analizam structura unui document electronic putem face concluzia ca ierarhia componentelor sale este un arbore care poate fi reprezentat ca in Fig. 3.1.

La nivelul superior, un mesaj electronic poate contine segmente, sau grupuri de segmente. Un grup de segmente poate contine recursiv alte grupuri de segmente si segmente. Segmentele la randul lor pot contine elemente sau compozite, elementul contine valoarea(data) concreta. Compozitele reprezinta un grup de elemente legate semantic, compozitele nu pot sa contina alte compozite. Ghidurile de elaborare a mesajelor electronice contin toata informatia cu privire la constructia mesajelor electronice. In ghidurile de elaborare, entitatile de date compuse din EDI (grupuri de segmente, segmente, compozite) sunt realizate in asa fel incat sa includa in ele niste entitati de nivel mai jos care contin o informatie apropiata. E un lucru logic ca urmare a utilizarii datelor din UNTDED.

O alta caracteristica a mesajelor EDI este repetarea de mai multe ori a unei entitati de informatie - lucru intalnit si in documentele pe hartie: o factura de plata poate contine unul sau mai multe produse care sunt descrise.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Standartul UN EDIFACT.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 563 cuvinte
Nr caractere:
26 386 caractere
Marime:
34.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
standarde, implementare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!