Motoare de căutare

Extras din documentație:

1. Introducere

Definitie: Un motor de căutare poate fi descris ca unul sau mai multe servere cu ajutorul cărora sunt indexate pagini web, sunt stocate o mulţime de informaţii şi apoi sunt furnizate liste de pagini.

Atunci cand căutăm o informaţie într-un motor de căutare trebuie formulată o interogare în care să existe o frază sau un cuvânt cât mai apropiat ca înţeles de ceea ce căutăm. Cu ajutorul bazei de date pe care o are, maşina va afişa pe ecran o listă cu un număr mare de legături(uneori chiar mii) către site-uri web care conţin fraza sau cuvântul cheie folosit. Această listă e împărţită în pagini pe care nu vom găsi mai mult de 10-20 de rezultate, afişate în ordinea relevanţei lor, în funcţie de un algoritm caracteristic fiecărui sistem.

2. Elemente de baza

Fiecare motor are trei elemente de bază:

- primul este păianjenul sau cum mai este numit robot sau vierme (‘spider’, ‘robot’, ‘crawler’). Acesta este o componentă principală şi foarte importantă care citeste fiecare pagină şi reţine legăturile spre alte pagini. Acţiunea robotului este una neîncetată deoarece multe din paginile vizitate îşi modifică legăturile astfel încât pot apărea legături( link-uri) noi sau alte pagini chiar să dispară definitiv. De aceea robotul se întoarce după un interval de timp(între o lună şi două luni) pentru a verifica dacă nu s-a produs o modificare în site-urile deja vizitate.

Întreg procesul creat de acest robot, păianjen este numit ‘spidering’ şi ajută la definirea performanţelor unui motor de căutare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motoare de cautare.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Marime:
544.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!