Contractele Futures

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

- Un contract futures este un angajament standardizat intre doi parteneri, un vanzator si un cumparator, de a vinde, respectiv de a cumpara un activ (marfuri, actiuni, valute, aur etc.) la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei si cu executarea contractului la o data viitoare (future), numita scadenta.

- Istoria moderna a pietei futures incepe in 1848 in SUA, odata cu infiintarea la Chicago a unei piete futures (sau la termen) administrata de Chicago Board of Trade (CBOT). Primele contracte futures au avut ca obiect produsele agricole urmate mai tarziu de metale si, in final, d in strumentele financiare (obligatiuni, rate ale dobanzii si indici bursieri), iar in 1982 au fost lansate optiunile pe contracte futures.

Tranzactionarea unui contract futures presupune existenta a 2 parti: un cumparator si un vanzator:

- In momentul perfectarii acestei intelegeri nu are loc nici un fel de schimb marfa/bani (decontare) intre cele doua parti, cumparatorul si vanzatorul nefacand altceva decat sa ,,bata palma" asupra activului suport si asupra pretului acestuia.

- Livrarea de catre vanzator a activului-suport, respectiv plata acestuia de catre cumparator urmeaza sa se intample la o data ulterioara perfectarii intelegerii, data numita scadenta contractului futures.

- In practica financiara, livrarea activului suport si plata acestuia sunt inlocuite de decontarea contractului pe baza pretului activului suport pe piata pe care acesta se tranzactioneaza.

- De exemplu, daca activul suport este reprezentat de actiunile unui emitent de la bursa, la data scadenta a contractului futures cumparatorul primeste diferenta dintre ultimul pret al actiunii la bursa si pretul la care a fost incheiat contractul, in cazul in care pretul de la bursa este mai mare, sau trebuie sa plateasca aceasta diferenta in cazul in care pretul actiunii este mai mic decat cel din contract.

- Tranzactionarea la bursa a contractelor futures face posibila inchiderea pozitiilor si inainte de scadenta, la pretul din piata, eliminand inconveniente cum ar fi blocarea banilor pe o perioada determinata de timp sau imposibilitatea de a profita de o evolutie buna a pretului activului suport survenita inainte de scadenta.

- Exista si decontare fizica pentru unele tipuri de contracte futures, asa cum sunt cele pe marfuri: petrol, cereale, metale etc.

Clauze standardizate ale contractelor futures

- Simbolul contractului - acesta identifica tipul contractului futures si este in general asemanator cu cel al activului suport corespunzator.

- Activul suport - este marfa sau produsul care face obiectul contractului si care este tranzactionata pe piata spot.

- Active suport posibile: actiunile, marfurile, valutele, dobanzile bancare si indicii bursieri.

- Caracteristica principala a unui activ suport trebuie sa fie posibilitatea de a stabili un pret de referinta accesibil tuturor participantilor la piata, in orice moment.

- Cotatia - se exprima la fel ca si pe piata spot, folosind aceleasi unitati de masura.

- De exemplu, cursul EUR/RON este exprimat atat pe piata interbancara cat si pe piata futures in euro/lei (EUR/RON)

- Contractele futures pe actiuni listate la bursa au cotatii exprimate tot in lei/actiune, rata dobanzii se exprima pe ambele piete (spot si futures) in puncte procentuale, iar indicii bursieri si paritatea EUR/USD se exprima in puncte de exemplu 1.3870)

- Pasul de tranzactionare - reprezinta fluctuatia minima pe care o poate avea pretul pe piata futures.

- Multiplicatorul, sau marimea obiectului contractului - este standardizata pentru fiecare contract si reprezinta cantitatea de activ suport tranzactionata in cadrul unui contract futures.

Bibliografie:

1.https://ro.wikipedia.org/wiki/Contract_futures

2.https://www.academia.edu/7202935/CONTRACTE_OPTIONS_FUTURES_SI_FORWARD

3.http://sibex.ro/index.php?p=educational&s=carti&l=ro

4.http://www.profitromania.ro/bursa/actiuni

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractele Futures.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 352 cuvinte
Nr caractere:
7 825 caractere
Marime:
33.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Burse
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Targu Mures
Materie:
Burse
An de studiu:
III
Sus!