Supravegherea bancară

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

9.1 Supraveghere bancara. Nivele. Nivelele de supraveghere sunt de 3 tipuri. Supravegherea se efectuiaza prin legi. Sunt 3 legi respectiv pe nivele: 1 nivel : Legea cu privire la Banca Centrala si Bancile Comerciale. 2 nivel : Legi ce tin de supravegherea activitatii institutiilor financiare specializate. 3 nivel : Legile generale in care sunt reflectate si aspecte ce tin de activitatea bancilor. (ex.: constitutia, codul civil, codul penal, etc.)

2 Tema 9: Supravegherea bancara

ASEM Facultatea: Finante, Catedra: Banci si Burse de Valori, Obiect: Bazele Activitatii Bancare

Profesor: Ilinca Gorobet

9.2 Tipurile de documente intocmite de bancile comerciale. Periodicitatea. Instructiunea cu privire la modul de intocmire si prezentare de catre banci a rapoartelor financiare din 08.08.97 Monitorul Oficial al R.Moldova nr.64-65/103 din 02.10.1997 * * * Nota: In intregul text al Instructiunii cu privire la modul de intocmire si prezentare de catre banci a rapoartelor financiare si alte acte normative ale Bancii Nationale a Moldovei cuvintele "Raportul de profit si pierderi" se substituie cu cuvintele "Raportul privind rezultatele financiare" conform Hot.Bancii Nat. nr.385 din 23.12.99 PREVEDERI GENERALE 1. Prezenta Instructiune este elaborata in conformitate cu imputernicirile Bancii Nationale a Moldovei prevazute la articolele 11 si 44 din Legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei si articolele 37 si 53 din Legea institutiilor financiare. 2. Bancile, supuse supravegherii de catre Banca Nationala a Moldovei, sunt obligate sa intocmeasca si sa prezinte rapoarte financiare in conformitate cu prezenta Instructiune. 3. Rapoartele se prezinta in mod consolidat, continind informatie financiara autentica referitor la toate filialele bancii. 4. Rapoartele se prezinta pe suport hirtie si magnetic. 5. Toate rechizitele rapoartelor trebuie sa fie completate, daca banca nu are nimic de reflectat referitor la anumite activitati din raport, categoria respectiva trebuie sa contina un zero. Nu se admit modificari si completari in rapoarte. Rapoartele tiparite trebuie sa fie scrise clar si citet. Rapoartele care nu corespund cerintelor prezentei Instructiuni se restituie bancii pentru perfectarea in modul stabilit. In caz de depistare in rapoarte a unor divergente, greseli si /sau erori semnificative, Banca Nationala a Moldovei cere prezentarea repetata a rapoartelor cu introducerea modificarilor si corectarilor corespunzatoare.

3 Tema 9: Supravegherea bancara

ASEM Facultatea: Finante, Catedra: Banci si Burse de Valori, Obiect: Bazele Activitatii Bancare

Profesor: Ilinca Gorobet

6. Banca trebuie sa-si mentina documentele financiare intr-un mod, care ar asigura posibilitatea intocmirii si prezentarii rapoartelor in conformitate cu prezenta Instructiune. 7. Fiecare raport se semneaza de catre doua persoane oficiale autorizate de catre consiliul bancii, precum si de executorul responsabil. 8. In rapoarte sumele in lei se rotunjesc pina la un leu. In rapoarte nu trebuie sa figureze banuti. Mijloacele in valuta straina se recalculeaza in lei moldovenesti la cursul oficial al Bancii Nationale a Moldovei la data gestionara in rapoarte coeficientii se reflecta cu doua cifre dupa virgula. 9. In rapoartele pe suport hirtie sumele cu semnul minus se reflecta in paranteze. 10. Totalele si subtotalele din rapoarte trebuie verificate transversal cu categoriile din alte rapoarte. 11.Inainte de prezentare la Banca Nationala a Moldovei, sumele din rapoarte se confrunta cu sumele din rapoartele precedente. Daca au loc modificari sau divergente esentiale de la o perioada la alta, la raport se anexeaza o nota explicativa. 12.Bancile dupa perfectarea rapoartelor, aplica controale aritmetice, logice si de calcul. 13.Informatia din aceste rapoarte trebuie sa reflecte starea financiara a bancii la sfirsitul zilei operationale a perioadei gestionare (luna, trimestru, an etc.). 14.Rapoartele, se prezinta cel tirziu la data de cincisprezece a lunii urmatoare perioadei gestionare. 15.Rapoartele financiare se prezinta la Banca Nationala a Moldovei incepind cu datele la situatia din 31 decembrie 1997. 16.Prezenta Instructiune intra in vigoare din momentul aprobarii cu publicarea ulterioara in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 17. Bancile trebuie sa tina cont de rezultatele controalelor, efectuate de catre inspectorii Bancii Nationale, la intocmirea rapoartelor financiare prezentate la urmatoarea data gestionara care vine dupa examinarea rapoartelor privind controlul la Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Moldovei. Concomitent la rapoartele financiare se anexeaza o nota scrisa cu explicatiile detaliate privind modificarile efectuate ce tin de inlaturarea neajunsurilor depistate in cadrul controalelor.

Observații:

I. Supravegherea bancara. Nivele de supraveghere bancara.

II. Tipurile de documente intocmite de bancile comerciale. Periodicitatea.

III. Lichiditatea bancara (cele doua principii de lichiditate).

IV. Ordinea de lichidarea a bancilor comerciale in Republica Moldova.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Supravegherea bancara.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
17 484 cuvinte
Nr caractere:
102 732 caractere
Marime:
921.98KB (arhivat)
Publicat de:
Marcela Gheorghe
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
documente, activitate bancara, banci comerciale, supraveghere bancara, lichiditate bancara
Predat:
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Finante
Materie:
Bănci
Sus!