Depozitrea în halde și în iazuri de decantare

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

25.1. Depozitarea in halde

Alegerea procedeelor pentru transportul si depozitarea sterilului us- cat si a sterilului grosier desecat, dupa prepararea umeda, depinde de can- titatea sterilului obtinut, de proprietatile fizice, de relieful terenului ales pentru depozitarea sterilului si de distanta de la uzina de preparare pina la locul de depozitare (halda).

Haldele de steril uscat se amplaseaza in afara incintei uzinei de pre-parare, cu respectarea normelor sanitare si a normelor de paza contra incendiului.

in cazul prepararii carbunilor, distanta intre haldele de steril si con-structiile industriale sau de alta natura se recomanda a fi urmatoarele : 500 m fata de localitati; 80 m fata de putul de aeraj; 100 m fata de liniile electrice cu tensiune de 35 kY sau mai mare; 10 m fata de sosele; 50 m fata de cladiri administrative si 20 m de la constructii si cladiri auxiliare.

Procedeele pentru transportul si depozitarea sterilului se aleg in urma compararii variantelor posibile din punct de vedere tehnico - economic. Prezentam variantele cele mai folosite.

a. Transportul sterilului in sel- puii sau vacjoncte pe linii ferate in-clinate si depozitarea lui in halde de forma conica (terieoane) (fig. 25.1). Schipul (vagonetul) cu steril se ridica cu ajutorul cablului de-a lungul liniei spre virful tericonului si se rastoarna inainte pe forma mobila. Un- ghiul de declinitate a drumului este de 20- , iar in unele cazuri de 30-

inainte de evacuarea la halda, sterilul este acumulat in buncare, care in cazul unei metode de preparare umede servesc si pentru desecare. Ca-pacitatea buncarelor se stabileste in functie de cantitatea de steril obti- nuta intr-un schimb, asigurind o rezerva de inmagazinare de cel putin 2- 3 ore de exploatare a uzinei de - >reparare.

Instalatia pentru transportul sterilului, prevazuta cu o singura cale de evacuare, are o - >roductivitate de 5- 18 m- /h, dar in cazul a doua linii de evacuare, productivitatea ei ajunge la 15- 55 m3/h.

Capacitatea haldei ajunge de obicei la 3- 4 mii. m3, iar daca lungimea planului inclinat este de 600 m la un unghi de ridicare de 30- se poate atinge capacitatea maxima de 45 mii. m3.

Acest procedeu de depozitare a sterilului se foloseste mai mult in conditiile unui teren orizontal si la o distanta de pina la cea. 700 m de uzina de preparare.

Avantajul tericoanelor consta in suprafata redusa ocupata de ele pentru cantitatile mari de steril la o exploatare indelungata a uzinei de preparare.

Fig. 25.1. Un tericon pentru evacuarea sterilului cu schipuri cu o singura

linie de cablu :

1 - dispozitiv de incarcare ; 2 - schip ; 3 - ferma de descarcare ; 4 - in-stalatie de tractiune de tip turn; 5 - troliu de evacuare cu doua tobe; 6 - scripeti; 7 - role de cale.

Dezavantajul consta in faptul ca metoda reclama un volum mare de lucrari de intretinere a liniei ferate si o deplasare dificila a fermelor de descarcare.

b. Transportul sterilului la terieoane eu ajutorul unor transportoare cu benzi mobile. Aceasta varianta se aplica in cazul unor halzi cu capaci-

tati de depozitare de 1- 2 mii. m3 in conditiile unei clime moderate care permite tot timpul anului activitatea in aer liber. Unghiul de ridicare a transportoarelor cu banda se adopta la cea. 16-

c. Transportul sterilului eu fu-nieulare in situatia eind halda se afla la distanta de eea. 3- 00 m fata de uzina de preparare. Schemele de formare a haldelor de steril cu aju- torul funicularelor este redata in figura 25.2.

Fig. 25.2. Schemele de formare a haldelor

de steril cu ajutorul funicularelor :

a - halda de forma conica; b - halda de

tipul dintat; c - halda in f orna de gramezi

regulate.

Pentru formarea tericoanelor este necesar un singur pilon terminal, in cazul formarii IioMelor in forma de gramezi sint necesare citeva piloa-ne cu amplasarea gramezilor in des-

cliiderile dintre piloane. Haldele de tip dintat necesita deplasarea pilo- nului terminal de-a lungul unei linii ferate curbe.

Capacitatea haldei pentru o ramificatie a drumului atinge 1,5 mii. m-% iar prin amenajarea citorva ramificatii capacitatea poate fi marita.

Avantajele transportului cu funicularul: poate intersecta comunica- tiile de pe sol, nu este influentat de relieful terenului si nu necesita mano- pera pentru intretinerea liniilor si mutarea fermelor de descarcare.

intr-un teren foarte accidentat, cind materia prima se aduce la uzina de preparare cu ajutorul unui funi-cular, ramura de revenire a funicu-larului poate fi folosita, in unele ca-zuri, pentru transportul sterilului.

Dezavantajul funicularelor este in timpul iernii cind nu se poate transporta sterilul cu umiditate ma- rita din cauza inghetarii materialului in vagonete.

Fig. 25.3. Formaera unei halde plane

d.Transportul sterilului in va-

goane basculante de cale ferata sau

eu autobasculante. in astfel de cazuri se formeaza asa numitele halde

plane. in figura 25.3 este redata schema de formare a unei halde plane.

Productivitatea evacuarii ajunge la 500 t/h, iar capacitatea haldei la 3- 10 mii. m3.

e.Amplasarea haldelor eu substante radioactive. La amplasarea hal-

delor se va avea in vedere ca terenul ales sa respecte urmatoarele cerinte :

- sa fie la distanta de apele de suprafata;

- sa fie lipsit de ape subterane sau acesta sa nu aiba legatura cu apele care servesc ea sursa de apa potabila;

- rocile din subsol sa formeze baraje naturale contra migrarii ra-dionuclizilor;

- sa nu fie inundabil ;

- sa poata fi protejat de apele meteorice;

- sa nu fie in zone intens tectonice sau cu activitati seismice;

- sa nu fie vinturi intense si cele dominante sa nu fie in directia locurilor unde se desfasoara alte activitati;

- sa fie in zona izolata si sa nu fie circulata in prezent sau viitor;

- sa fie la cel putin 100 m de intrarea aerului proaspat in lucrarile miniere sau incinte;

- apele din halde sa nu se scurga in apa freatica sau de supra- fata 5

- in caz de accidente

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depozitrea in halde si in iazuri de decantare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 304 cuvinte
Nr caractere:
32 657 caractere
Marime:
180.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
depozitare, carbuni, procedee
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!