Transporturile Internaționale

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

PARTEA I TRANSPORTURILE RAMURA VITALA A ECONOMIEI
MONDIALE 6
CAPITOLUL I INTERDEPENDENTA TRANSPORTURI DEZVOLTARE 6
1.1 FACTORII CARE AU NECESITAT SI FACUT POSIBILA
<< EXPLOZIA >> TRANSPORTURILOR INTERNATIONALE
DE MARFURI 6
1.2 CLASIFICAREA TRANSPORTURILOR 7
1.3 TRANSPORTURILE, MIJLOC SI EFECT AL DEZVOLTARII 8
ECONOMICE
CAPITOLUL II PIATA TRANSPORTURILOR INTERNATIONALE
DE MARFURI 10
2.1 CONCEPTUL DE EFICIENTA ECONOMICA
IN TRANSPORTURI 10
2.2 TENDINTA DE A ECHILIBRA CEREREA SI OFERTA
IN TRANSPORTURI
2.3 DEZVOLTAREA SCHIMBURILOR ECONOMICE
INTERNATIONALE SI NECESITATEA UNEI LOGISTICI
CORESPUNZATOARE
2.4 REGLEMENTARI INTERNATIONALE IN
SPRIJINUL EFICIENTIZARII ACTIVITATII DE TRANSPORT
INTERNATIONAL
CAPITOLUL III TIPURI DE TRANSPORTURI INTERNATIONALE 21
3.1 TRANSPORTUL FEROVIAR SI AVANTAJELE
ECONOMICE
3.2 TRANSPORTUL MARITIM SI AVANTAJELE
ECONOMICE
3.3 TRANSPORTUL IN CONTAINERE SI AVANTAJELE
ECONOMICE
3.4 TRANSPORTUL RUTIER SI AVANTAJELE
ECONOMICE
3.5 TRANSPORTUL AERIAN SI AVANTAJELE
ECONOMICE
PARTEA A II-A IMBUNATATIREA PERFORMANTELOR 51
ECONOMICO-FINANCIARE IN CAZUL UNEI FIRME DE
TRANSPORTURI INTERNATIONALE DE MARFURI
CAPITOLUL IV STUDIU DE CAZ
4.1 PREZENTAREA UNEI FIRME AL CARUI
PRINCIPAL OBIECT DE ACTIVITATE ESTE TRANSPORTUL
INTERNATIONAL DE MARFURI
4.2 DERULAREA UNEI OPERATIUNI DE EXPEDITIE
IN CONTAINERE LA SC ROMTRANS SA
CAPITOLUL IV PROPUNERI SI CONCLUZII
CE VIZEAZA OPTIMIZAREA ECONOMICO
FINANCIARA A FIRMEI DE TRANSPORTURI
CONCLUZII TRANSPORTURILE INTERNATIONALE,
CONDITIE, EFECT SI SURSA A DEZVOLTARII
ECONOMICE MONDIALE
ANEXE
BIBLOGRAFIE

Extras din curs:

Traficul, ca mijloc de stabilire a contactelor reciproce intre oameni, s-a identificat cel mai bine in economiile nationale prin intermediul transportului si al schimbului de informatii, marfuri si servicii. Conditia esentiala pentru stabilirea comunicarii intre diferite natiuni a fost reprezentata de identificarea celor mai potrivite mijloace de transport, atat pe uscat cat si pe apa si in cele din urma, in aer.

In antichitate si in evul mediu, primordial era transportul terestru, care a cunoscut o evolutie deosebita odata cu inventarea rotii, cat si transportul maritim. Fenicienii, grecii, arabii, precum si alte popoare mai mici din insulele Oceanului Pacific, au dovedit aptitudini deosebite pentru navigatie, cu mult timp inainte de era noastra. In Europa de Nord, Liga Hanseatica a avut un rol considerabil in dezvoltarea transportului maritim, asa cum l-au avut orasele Venetia si Genova in zona Marii Mediterane.

Expeditiile intreprinse de portughezi si spanioli au deschis cai de navigatie la care nici nu se visa in acele timpuri, atat in ceea ce priveste descoperirea de noi continente cat si noi oportunitati comerciale. In Europa, pana in secolul al XIX lea traficul intern era limitat la schimbul de marfuri intre orase si localitati rurale. Existenta unui sistem de orase de mici dimensiuni si lipsa unor conditii legale uniforme au ingradit intr-o mare masura dezvoltarea traficului de marfuri si pasageri. In acea vreme, raurile si fluviile reprezentau cele mai importante artere de circulatie, asa cum orasele erau cele mai importante centre comerciale. Navigatia fluviala a avut un rol important in identificarea unor piete economice si comerciale de mari dimensiuni, cum ar fi Rusia si China.

Un moment important in evolutia transportului a fost construirea primei locomotive in anul 1814 de catre George Stephenson. Inaugurarea liniei de cale ferata Stockton -Darlington, in Anglia, in anul 1825 si construirea, un an mai tarziu, a locomotivei ,,Rocket", care in acea vreme transporta 30 de pasageri cu o viteza de 38Km/ora, in doua vagoane de catre noua tone, au reprezentat doua evenimente majore in dezvoltarea transportului.

Motoarele cu aburi au inceput sa fie tot mai des folosite in transportul fluvial si maritim, determinand o crestere, atat a vitezei cat si a capacitatii de transport. Odata cu inventarea motorului cu combustie interna, transportul de marfuri si pasageri a inregistrat o evolutie deosebita. Du pa anul 1900, transportul rutier capata o importanta tot mai mare, in special dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. In ciuda interventiei statului, sectorul feroviar incepe sa-si piarda din importanta in aproape toate tarile.

Incepand cu anul 1920, transportul aerian are o contributie importanta in identificarea mai multor modalitati de deplasare pe distante lungi, cat si in ceea ce priveste cresterea vitezei de transport. In anul 1948, transportul aerian a capatat o importanta strategica, atunci cand prin crearea unui pod aerian, cele trei milioane de locuitori ai Berlinului au fost aprovizionati cu hrana, medicamente si imbracaminte timp de sase luni.

In zilele noastre, zborurile spatiale au si o importanta comerciala, unul din din cele mai reprezentative fiind amplasarea satelitilor pe orbita. Mijloacele de transport ale viitorului trebuie sa fie usor de utilizat, sa protejeze mediul inconjurator, sa fie economice si eficiente.

Exista o corelatie foarte stransa intre transport, comert si dezvoltarea economica a unei tari si, totodata, intre diversi parteneri comerciali. Toate acestea subliniaza importanta economica si politica a crearii unor metode si retele de transport economice si functionale, precum si necesitatea dezvoltarii si imbunatatirii acestora in viitor.

1.2. CLASIFICAREA TRANSPORTURILOR

Transporturile pot fi clasificate dupa mai multe criterii si anume: dupa obiectul lor, dupa caile de transport pe care se realizeaza, dupa itinerarul parcurs in interiorul sau dincolo de frontierele unui stat, dupa cum transporturile se executa cu un singur mijloc sau cu folosirea succesiva a mai multor mijloace de transport si in functie de interesul social.

In ceea ce priveste criteriul obiectul lor transporturile sunt : transporturi de marfuri ( bunuri ), transporturi de persoane. La aceasta clasificare este adaugat uneori si transportul de informatii

Cel de-al doilea criteriu, si anume caile de transport folosite, imparte transporturile in transporturi terestre (pe calea ferata si rutiere), transporturi pe apa (maritime, fluviale, pe rauri si canale navigabile).

Dupa itinerarul parcurs in interiorul sau dincolo de frontierele unui stat, transporturile sunt transporturi in trafic intern si transporturi in trafic international. Aceasta ultima categorie de transporturi poate fi impartita la randul ei in : transport in trafic international de tranzit, cand transporturile se efectueaza pe teritoriul unui stat numai in trcere, locul de expediere si locul de destinatie aflandu-se in state diferite, si transport de peage, cand locul de expediere si locul de destinatie se afla pe teritoriul aceluiasi stat si totusi totusi parcursul transportului strabate teriroriul unui stat vecin.

In functie de utilizarea succesiva a unor mijloace de transport diferite, specifice unor cai diferite de transport, cu sau fara descarcarea marfurilor care fac obiectul aceluiasi contract, sunt transporturi efectuate cu un singur mijloc de transport,transport combinat si transport multimoda. Transportul in trafic combinat este atunci cand transportul se executa succesiv cu doua sau mai multe mijloace de transport de catre unul sau mai multi carausi in baza unui singur contract de transport. Transportul multimodal presupune deplasarea marfurilor pe parcursul strabatut pana la destinatie, cu ajutorul unor mijloace de transport diferite, specifice cailor de transport utilizate, prin efectuarea unor operatiuni suplimentare de descarcare, incarcare si predare a marfii unor carausi succesivi.

Un ultim criteriu il constituie interesul social, criterie care imparte transporturile in transporturi publice executate de catre operatori de transport licentiati in conditiile legii si pe baza unui contract de transport, si transport in interes propriu realizat in scopul satisfacerii unui interes personal.Transportul organizat de persoane fizice sau juridice pentru satisfacerea unor activitati proprii, cu mijloace de transport care le detin in proprietate sau le folosesc in baza unui contract de inchiriere, este transport in interes propriu.

Importanta clasificarii pe categorii de transport deriva din specificiul fiecarei categorii de transport, din perticularitatile determinate de obiectul transportului,de specificul mijlocului de trasnport, de caracterul intern sau international al transportului.

1.3. TRANSPORTURILE MIJLOC SI EFECT AL DEZVOLTARII ECONOMICE

Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale, prin intermediul carora se realizeaza deplasarea in spatiu a bunurilor si persoanelor precum si legatura intre productie si consum Transportul contribuie la apropierea zonelor economice intre ele, la dezvoltarea diverselor ramuri economice, la repartizarea productiei si desfacerii si la dezvoltarea legaturilor dintre ramurile industriei, dintre industrie si agricultura, dintre state.

Din punct de vedere social, transporturile contribuie la dezvoltarea diviziunii muncii, la valorificarea optima a potentialului uman. Adancirea diviziunii sociale a muncii determinata de progresul stiintific si tehnic a avut o deosebita influenta si asupra transporturilor.

Pe de alta parte, cresterea volumului productiei de bunuri materiale, adancirea procesului de diviziune a muncii si necesitatea schimbului de marfuri, au dus la necesitatea deplasarii la distante din ce in ce mai mari a bunurilor. In cadrul acestei dezvoltari a avut loc individualizarea transporturilor ca ramura distincta in cadrul economiei.

Chiar daca prin activitatea de transport nu se creaza bunuri materiale, se poate vorbi despre transport ca despre un proces de productie suplimentar, care continua procesul productiei materiale din diferite ramuri ale economiei. Deci valoarea de intrebuintare a bunurilor create in procesul de productie materiala nu se poate finaliza decat prin consum, iar consumul presupune necesitatea deplasarii acestora catre pietele de desfacere. Aceasta valoare de intrebuintarerealizata prin transport reprezinta o caracteristica deoarece << ea se consuma chiar in timpul procesului de transport, iar la finele transportului, nu avem o marfa noua cu caracteristici noi, ci aceeasi marfa, deplasata in alt loc >>.

Valoarea de intrebuintare care consta in efectul util rezultat prin deplasarea bunurilor, se consuma in timpul procesului de transport pe masura desfasurarii acestuia, valoarea de schimb insa, nu se poate concretiza intr-o valoare de intrebuintare consumata si deci ea se adauga valorii marfii transportate, ca valoare suplimentara.

Pe plan economic se urmareste optimizarea procesului de transport prin reducerea cheltuielilor de transport, accelerarea vitezei de circulatie a marfurilor, rationalizarea si simplificarea cailor de circulatie, inlaturarea verigilor intermediare inutile si dezvoltarea tehnologiilor moderne de transport. Acest ultim scop se poate realiza prin introducerea si generalizarea paletizarii, containerizarii, transcontainerizarii, a transportului combinat si multimodal.

Contributia transporturilor la dezvoltarea economica se poate observa facand periodic o retrospectiva a activitatilor de transport Astfel, in ultimii ani transportul aerian s-a caracterizat prin aparitia de noi aliante, infiintarea de noi aeroporturi, precum si oferirea de noi servicii in industria transportului aerian. De asemenea s-au pus bazele unor noi relatii de colaborare( de exemplu intre KLM si Alitalia ), in timp ce aliantele deja incheiate s-au dezvoltat si consolidat, prin atragerea de noi parteneri.

Cu exceptia Marii Britanii, politica aeriana mult mai concilianta, dezvoltata de SUA fata de tarile europene, s-a dovedit a avea succes, pana in momentul de fata aproape fiecare tara a incheiat un acord de liberalizare a transportului

Bibliografie:

Constantin Alexa "Transporturi si expeditii internationale", Editura All, Bucuresti, 1995

Caraiani Gheorghe, Stancu Ion "Transport, expeditii internationale", Editura Economica, Bucuresti, 1995

Caraiani Gheorghe "Transporturi maritime", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998

Caraiani Gheorghe, Cornel Cazacu "Vamuirea marfurilor de export-import", Editura Economica, Bucuresti, 1996

Fipil Gheorghe,Roditis C., Filip L. ,,Dreptul transporturilor" Editia a- III-a, Editura Sansa SRL, Bucuresti, 1998

Kotler Philip "Managementul Marketingului", Editura Teora, Bucuresti, 1999

Popa Ioan "Tranzactii comerciale internationale", Editura Economica, Bucuresti, 1997

Popescu Constantin, Dumitru Ciuca,

Dan Ilie Morega "Microeconomia concurentiala", Editura Economica, Bucuresti, 1997

Stanescu C.,

Marcu Gh. "Transportul in containere". ISCIN, Bucuresti 1970

Stoian Ion "Cartea specialistului in comertul exterior", Editura Caraiman, Bucuresti, 1994

Chevalier D.,

Duphil F. "Le transport", Les Edition Focher, Paris, 1988

*** "Extras din tariful local CFR", aprobat prin dispozitia presedintelui SNCFR, Directia generala de marfuri, nr. 42/5, ianuarie 1998

*** "Tariful Europa-Asia pentru transportul marfurilor pe cale ferata", UIC, nr. 9221, aprobat prin dispozitia presedintelui SNCFR, nr.132/1997, Bucuresti

Jacques aubry

Michele Macquet-Lehmann ,, Techniques logistiques et financieres du commerce international"

Les Editions d'Organisation, Paris,1990

*** Revista "Cargo Romania", anul II, nr.8 (15), august 1997

Tatar Ion, Petreanu Dominic ,,Manualul operatorului de transport rutier", Editia 2000, Editura IFPTR, Miercurea Ciuc, 2000

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile Internationale
    • BIBLIO.doc
    • CAP.1NOU.DOc
    • CAP.2...DOc
    • CAP.3..DOc
    • CAP.3.CONT..DOc
    • CAP.4.DOc
    • CUPRINS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
78 pagini
Imagini extrase:
78 imagini
Nr cuvinte:
31 201 cuvinte
Nr caractere:
172 165 caractere
Marime:
165.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
transporturi, state, activitati
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!