Tehnica operațiunilor de turism

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Clasificarea voiajelor turistice

Din punct de vedere a modalitatii de comercializare a voiajelor sau din punct de vedere al comertului sau modului de angajare a prestatiilor turistice avem:

Voiaj organizat/angajat:

Atunci cand prestatia turistica, destinatia voiajului precum si perioada in care vor fi prestate aceste servicii sunt stabilite in prealabil pe bazaar de contracte sau alte angajamente contractual sub forma unui pachet de servicii de tipul “totul inclus” incheiate cu agentiile de voiaj care asigura legatura organizata intre voiajorii turistici si prestatorii serviciilor asupra carora s-a convenit.

Voiaj touristic neorganizat/neangajat:

Acek voiaj in care nu are loc angajarea prealabila a prestatiei. Vizitatorul in acest caz hotaraste singur asupra destinatiei, duratei deplasarii, mijlocului de transport, perioadei de sedere si modalitatile de agreement, cererile pentru serviciile turistice concretizandu-se numai la locul de sejur printr-un apel direct al turistului la unitatea prestatoare de servicii din zona sau tara vizitata.

Voiaje mixte/semiorganizate:

Apar atunci cand o parte a serviciilor cazare si demipensiune este angajata in prealabil iar cealalta parte a prestatiei este obtinuta pe parcursul derularii voiajului turistic.

Din punct de vedere al gradului de mobilitate al turistului, voiajele pot fi:

Voiaje itinerante:

Prin care se parcurge un anumit traseu cu opriri la interval scurte de timp in diferite localitati turistice. Voiajele itinerante imbraca forma voiajelor de tip circuit si de tip croaziera

Voiaje de tip sejur:

Prin care se petrece o anumita perioada de timp intr-o anumita destinatie turistica sau pe un anumit itinerary

Voiajele turistice dupa caract voiajului: voiaj de stimulare si voiaj de tip stop-over

Caracteristicile voiajelor:

Voiajele de stimulare imbraca urmatoarele forme:

-voiaje profesionale care contin conferinte si vizite cu caracter tehnic.

-voiaje sponsorizate care sunt propuse de o firma furnizorilor, clientilor sau distribuitorilor ei. Voiaje distribuite celor mai buni angajati ai firmei carora li se acorda cecuri de stimulare a calatoriilor. Acest tip de voiaj presupune un program profesional a caror concepere sta in sarcina firmei care a initiat voiajul dar agentul de turism are sarcina de a-l organiza.

-voiaje de tip stop-over sunt programe turistice in system minipachet in care serviciile turistice sunt oferite de companiile aeriene, separate de biletul de avion diferentiindu-se de aranjamentele turistice “totul inclus” in care pachetul include transport plus servicii. Turistul, in cazul acestui voiaj primeste de la compania aeriana doua seturi de documente: unul pentru zbor si unul pentru serviciile turistice fiind achitate inaintea inceperii voiajului. Aceste voiaje sunt prezentate intr-un pliant sau brosura si sunt valorificate prin intermediul calatoriilor care se deplaseaza pe cont propriu in vizita la rude, prieteni. Acest voiaj este ideal pentru oamenii de afaceri care calatoresc pe distante lungi, au timp limitat de sejur in tara respective si doresc ca in acest interval sa viziteze obiectivele turistice mai importante.

Functiile agentiilor de turism/voiaj

In producerea si comercializarea voiajelor turistice, agentiile de voiaj pot indeplinii urmatoarele dunctii:

1.Functia de fabricant: este o functie de gratie care porneste de la conceperea voiajului turistic care trece in prealabil printr-un process de cercetare-dezvoltare si de asamblare intr-un pachet de servicii care constituie voiajul turistic. Agentia de voiaj organizeaza aranjamente speciale comandate pentru turisti individuali si grupuri organizate.

Pentru realizarea acestei functii agentiile de voiaj trebuie sa determine ce resurse financiare si umane sunt la dispozitia agentiei si ce reserve financiare si umane ale prestatorilor de servicii. Vor contribui la asamblarea pachetului de servicii in cadrul voiajului turistic.

Cat timp va fi necesar din momentul identificarii oportunitatilor de valorificare a voiajului pana cand acesta va fi lansat pe o piata tinta.

Cat timp va fi necesar pentru negocierea si finalizarea elaborarii in termeni economici acceptabili ambelor parti si in cazul in care agentia de tour-operatoare va intentiona sa atraga in reteaua sa de destinatie si alte agentii detailiste.

2.Functia de intermediator sau distributie atunci cand agentiile de turism vand voiajele lor si servicii cum ar fii bilete la mijloacele de transport, bilete la diverse spectacole.

3.Functia de ofertant de voiajele turistice in relatie cu agentiile de voiaj externe care sunt de accord cu comercializarea voiajelor respective pe plan extern pe care activeaza. Partenerii externi preiau sarcina de a

procura voiajul turistic si de a trimite grupuri de turisti ce au manifestat preferinte pentru consumul voiajului ce le-a fost oferit.

4.Functia de promovare si informare prin care agentiile trebuie sa ofere toate informatiile solicitate de potentialii client sis a starneasca interesul acestora pentru vizitarea unor obiective turistice utilizand diferite forme de publicitate.

5.Functia de coordonare a derularii corecte a actiunilor turistice in conformitate cu continutul programului turistic convenit.

6.Functia de control a calitatii serviciilor contractate pe care le presteaza organizatorul din statiunile de primire turistica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica Operatiunilor de Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 786 cuvinte
Nr caractere:
22 443 caractere
Marime:
18.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Marin Ionel
Sus!