Tehnica operațiunilor de turism

Cuprins curs:

13.1. Contractul de fransiza
13.2. Contractul de time-sharing
13.3. Contractul de asociere hoteliera
13.4. Operatiuni si intelegeri precontractuale

Extras din curs:

Fransiza se inscrie in randul metodelor de conlucrare reglementata intre intreprinderi, respectiv intre unitati independente (fransizate) si o intreprindere de acelasi tip, dar mai mare sau/si mai cunoscuta (fransizor).

Asociatia Britanica de Franchising defineste fransiza ca o “licenta contractuala cedata de o persoana numita fransizor (dent) care permite sau cere beneficiarului sa desfasoare, in perioada de valabilitate a licentei, o anumita afacere, folosind un nume specificat apartinand furnizorului. Conform acestui contract, fransizorul are dreptul de a exercita un control continuu asupra beneficiarului, dar are si obligatia sa asigure asistenta tehnica, pregatirea cadrelor, merchandisingul etc.”

Fransiza este definita ca o licenta data unui producator, disatribuitor, comerciant de a produce sau comercializa un anumit produs sau serviciu intr-o anumita zona si perioada. Beneficiarul licentei plateste in mod uzual proprietarului licentei (fransizorului) redevente din vanzari, dupa ce a achitat un anumit avans. Fransizorul poate ajuta fransizatul cu resurse financiare si expertiza tehnica.

Continutul operatiunii de fransiza

Este o afacere din care ambii parteneri cauta sa castige profituri suplimentare, o strategie de crestere si dezvoltare economica. Prin contractul de fransiza se reproduce un model de crestere care urmareste depasirea unor dificultati si realizarea unei rentabilitati sporite;

Este un contract prin care se acorda drepturi exclusive de utilizare a unui nume comercial de catre o intreprindere independenta in calitate de beneficair (fransizat), pentru care plateste proprietarului numelui comercial (fransizor) o suma convenita intre cei doi contractanti;

Este o retea de relatii durabile intre cele doua parti, prin care fransizorul cedeaza fransizatilor un sistem de comercializare completa si standardizata (denumit package deal) sub forma unui ansamblu coerent de know-how.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica Operatiunilor de Turism.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9.1/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
12.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Gabriela Stanciulescu
Sus!