Tehnica operațiunilor de turism

Cuprins curs:

12.1. Contractul intre hotelier si intermediarii din turism
12.2. Contractul de hotelarie
12.3. Contractul de reprezentare
12.4. Contractul cu transportatorul aerian
14.1. Cecul de calatorie (Travelers Cheque)
14.2. Cartea de credit
14.2.1. Gruparea cardurilor dupa facilitatile oferite
14.2.2. Gruparea cardurilor in functie de emitent
14.2.3. Utilizarea cardurilor in tarile dezvoltate
14.3. Voucherul

Extras din curs:

14.1. Cecul de calatorie (Travelers Cheque)

Mecanismul plăţii serviciilor turistice presupune o serie de instrumente: cecul de călătorie, cartea de credit, voucherul, numerarul, viramentul, ordinul de plată. Unele din aceste instrumente se regăsesc şi în alte sectoare economice, iar altele sunt specifice numai plăţilor din turism(voucherul şi cecul de călătorie).

Cecul de călătorie, mijloc de plată, înscris cu valoare fixă, emis de o bancă sau de o agenţie de voiaj, care, de regulă, îi garantează titularului înlocuirea în cazul pierderii sau a furtului.

Cecul de călătorie( Travelers Cheque) constituie un mijloc de plată avantajos, atât pentru clienţi, cât şi pentru unităţile din industria hotelieră. Turiştii şi oamenii de afaceri caută hotelurile şi restaurantele care acceptă aceste documente, pentru că ele prezintă toate garanţiile şi nu presupun întârzieri de plată sau comisioane, cu excepţia unui procent mic de agio.

Eurocecurile

Eurocecurile reprezinta o categorie specifică a cecurilor de călătorie, tipizate cu un grad de securitate ridicat. La sistemul Eurocec au aderat majoritatea ţărilor europene şi din bazinul mediteranean. Eurocecurile sunt cecuri cu limită de sumă, dar care nu au valoare imprimată pe ele. Eurocecurile sunt vândute de bănci clienţilor( care au conturi deschise la ele) sub forma unor carnete de cecuri în alb. Beneficiarii completează Eurocecurile, acestea fiind atrase asupra disponibilului din contul lor deschis la banca menţionată pe formularul Eurocecului, în limita valorii contului clientului.

Eurocecurile se particularizeaza prin aceea ca, o data cu eliberarea carnetului de cecuri, banca da clientului si o carte de garantie.

Cartea de garantie (sub forma unei carti de vizita) cuprinde anumite elemente care, pe de o parte, asigura bancii platitoare incasarea certa a banilor de la banca emitenta, iar pe de alta parte, constituie o protectie impotriva furturilor, falsificarilor.

Cecurile VISA sunt asemanatoare eurocecurilor. Se particularizeaza prin aceea ca sunt garantate de posesorul lor cu sumele acestuia, existente in contul bancii care le-a eliberat. Ca atare, beneficiarul, cand primeste carnetul de cecuri VISA, nu il achita in totalitate, ci diferenta neachitata este preluata din contul sau cand cecurile sunt primite de banca emitenta de la bancile platitoare.

International Money Order este emis in special de marile societati de voiaj din Anglia, SUA si avand acelasi regim de utilizare ca si cecurile de calatorie.

Observații:

Curs 12 si 14

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnica Operatiunilor de Turism.ppt
  • tot_pp12.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
56 pagini
Marime:
37.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Gabriela Stanciulescu
Sus!