Ghidare în activitatea turistică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. Introducere în ghidaj

Expresia "to guide", cu sensul „a îndruma, a călăuzi", de origine franceză, preluată şi asimilată de limba engleză, înseamnă a arăta ceva cuiva, a conduce pe cineva spre o anumită destinaţie, dar mai înseamnă şi a organiza şi direcţiona cursul evenimentelor.

Toţi cei care călătoresc spre noi destinaţii, din diverse motive, au nevoie de o persoană pusă la dispoziţie de către agenţia de turism, care să-i însoţească în locurile necunoscute, să le furnizeze informaţii şi să le prezinte obiectivele de interes din regiunea respectivă. Această persoană este cunoscută în mod obişnuit sub numele de ghid. În zilele noastre denumirea "ghid" este folosită pentru a desemna o persoană care întâmpină şi însoţeşte turiştii veniţi dintr-o altă zonă geografică sau dintr-o ţară străină şi le arată obiectivele de interes general şi particular, în funcţie de categoria socială si interesele acestora.

Ghidul de turism este persoana calificată care în urma obţinerii atestatului de ghid de turism este angajată în relaţiile dintre turişti, prestatorii de servicii şi agenţiile de turism pentru a asigura derularea în bune condiţii a programelor turistice.

Ghidul trebuie să asigure turiştilor serviciile solicitate la nivelul lor cantitativ şi calitativ, întrucât ghidul este singura persoană cunoscută de către turişti, acesta trebuie să fie un factor mediator între cerere şi ofertă şi să facă în aşa fel încât la finalul programului turistic să poată observa nemijlocit satisfacţia turiştilor că au avut o vacanţă de neuitat şi au văzut şi aflat lucruri noi şi interesante.

Deosebim următoarele categorii de ghizi:

-Ghid local este ghidul care acordă asistenţă turistică pe plan local(staţiune turistică, hotel, obiectiv turistic, transfer).

-Ghidul naţional este ghidul care asigură asistenţă turistică pentru turiştii romani şi străini în acţiunile turistice organizate în ţară şi străinătate.

-Ghidul specializat este ghidul care asiguă asistenţă turistică pentru anumite segmente ale serviciilor turistice, respectiv:

- Ghidul de munte, pentru drumeţii şi excursii în zona monttană;

- Ghidul sportiv, pentru organizarea cursurilor de iniţiere şi perfecţionare în practicarea diferitelor discipline sportive de către turişti pe timpul sejurului(schi, tenis, înot, călărie, alpinism, canotaj, iahting, etc.);

- Ghidul supraveghetor, pentru supravegherea copiilor în vîrstă de pînă la 7 ani, aflaţi în staţiuni turistice;

- Ghidul de animaţie, pentru organizarea activităţilor de agrement, a programelor sau acţiunilor turistice pentru turişti pe perioada sejurului;

- Ghidul de habitat natural(floră, faună, ornitologie), pentru prezentarea peisajului şi speciilor respective;

- Ghidul de artă, pentru organizarea şi prezentarea unor opere de artă clasică, modernă şi contemporană;

- Ghidul cu alte specializări, în funcţie de cererea pieţei turistice.

1.2. Calificarea ghizilor de turism

Calificarea în profesia de ghid de turism poate fi obţinută, prin intermediul institutiilor abilitate, la modului „Ghid turistic”.

Profesia de ghid de turism poate fi exercitată doar de persoane fizice deţinătoare ale Certificatului şi legitimaţiei de ghid eliberat de institutia abilitata, prin care se confirmă capacitatea profesională a persoanelor fizice calificate în profesia de ghid de turism.

In vederea perfecţionării ghizilor de turism şi a ridicării calităţii prestaţiei turistice, legitimaţia de ghid de turism va fi vizată o dată la 3 ani de către institutia care a eliberat certificatul.

Pentru obţinerea prelungirii legitimaţiei de ghid, posesorul trebuie să facă dovada practicării pe durata ultimilor 3 ani a meseriei de ghid de turism, prin completarea unei fişe, unde se va stipula excursiile petrecute.

În conformitate cu articolul 15 a Legii privind organizarea şi desfăşurarea activităţii turistice punct 1) b, firmele turistice tur-operatoare sînt obligate să includă în statele de personal din cadrul direcţiei de turism a ghidului turistic, autorizat în condiţiile legii.

1.3. Utilizarea ghizilor de turism

Activitatea de ghid de turism poate fi exercitată fie ca activitate de bază, fie ca activitate complementară desfăşurată în timpul liber, numai de către ghizii deţinători ai Certificatului şi legitimaţiei de ghid.

Firmele de turism pot utiliza ghizii de turism în următoarele cazuri:

- angajat de bază în cadrul firmei turistice;

- în baza unui contract individual de muncă, încheiat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Aspectele negative constatate, privind abateri ale ghizilor de turism în ceea ce priveşte comportamentul cu turiştii şi realizarea programelor şi a acţiunilor încredinţate, sunt evidenţiate, pentru fiecare ghid de turism în parte, în baza de date a Agentiei Turismului.

Ghizii de turism care, pe parcursul activităţii, au înregistrat mai mult de cinci reclamaţii care se confirmă ca fiind reale sunt sancţionaţi de către Agentia Turismului, sau li se retrage temporar sau definitiv legitimaţia de ghid.

Ghidul de turism are obligaţia ca, în timpul desfăşurării activităţii, să poarte legitimaţia de ghid de turism pe care să-1 prezinte la cererea persoanelor împuternicite din partea organelor abilitate de control.

1.4. Calităţile ghidului de turism

Calităţile necesare unei persoane pentru exercitarea activităţii de ghid:

- calităţi morale : înainte de toate un ghid trebuie să fie cinstit, onest. Aceasta nu înseamnă numai să aibă o idee corectă despre relaţia dintre el şi turişti, dar mai ales să nu încerce niciodată să modifice lucrurile în favoarea sa. El trebuie să aibă un comportament cinstit faţă de meseria pe care şi-a ales-o, şi implicit faţă de turişti.

Trebuie să ştie să-si evalueze corect poziţia şi să nu-şi supraestimeze sau, din contră, să nu-şi subestimeze munca, întotdeauna să-şi recunoască greşelile, şi să încerce să le îndrepte pe cât posibil. Toate acestea vor ajuta la crearea unui climat de încredere între turişti şi ghid.

Un ghid trebuie să fie corect. Dacă turiştii realizează că o excursie a fost scurtată sau modificată pentru a servi intereselor personale ale ghidului, aceştia vor rămâne cu o impresie foarte proastă, deoarece turiştii plătesc şi ei au dreptul să obţină un profit maxim de pe urma unei călătorii sau în orice caz serviciile pe care le-au cumpărat.

Un ghid trebuie să fie loial într-o activitate de colaborare. Când un ghid a acceptat deja oferta făcută de o firmă turistică el trebuie să o respecte, chiar dacă se întâmplă ca apoi să i se ofere ceva mai avantajos. Un ghid trebuie să evite scuzele facile, neîntemeiate doar pentru a scăpa de primul angajament, acest lucru slăbind considerabil reputaţia şi şansele sale.

Un ghid trebuie să fie conştiincios, să facă faţă la toată complexitatea obligaţiilor sale faţă de firma turistică care la angajat şi faţă de turişti, munca sa îi solicite toată atenţia fără a-i da dreptul să comită neglijenţe.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghidare in Activitatea Turistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
103 pagini
Imagini extrase:
103 imagini
Nr cuvinte:
52 183 cuvinte
Nr caractere:
286 201 caractere
Marime:
1.83MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!