Geografia Turismului

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.ORIGINI SI CONTINUT

1.1.a.Se poate spune ca fenomenul turistic reprezinta unul din segmentele cele mai eficiente din economia mondiala, caracterizat prin dinamica sa,motivatii multiple,precum si marea diversitata a formelor de manifestare.

Activitatea turistica aduce contributii importante in venitul annual al unor tari precum Spania, Franta, Italia,Turcia,Egipt,Tunisia, fiind una din cele mai importante ramuri economice. In prezent tarile membre UE realizeaza peste 40 % din volumul total al incasarilor din turism, ramanand primul “focar turistic” al lumii.

Desi reprezinta una din cele mai importante ramuri economice si creeaza annual prin dinamica ei milioane de locuri de munca ,turismul nu poate fi acceptat ca o industrie,intrucat nu produce bunuri material rezultate din prelucrarea tehnologica a materiilor prime.

Turismul este prin esenta lui un fenomen geografic ,desfasurat sub toate formele sale, in mediul geografic, fiinf totodata influentat de factorii geografici naturali,economici si sociali ai acestuia.

Turismul a devenit obiect de studiu al geografiei turismului inca din 1919(Germania),dar a fost recunoscuta ca ramura distincta in 1939(Varsovia).

1.1.b. Obiectul geografiei turismului:

a)”ansamblul de relatii si aspecte care rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara domiciliului lor , atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate printr o stabilire permanenta si o activitate lucrativa”(K. Krapf)

b)”geografia si turismul sunt 2 termeni predestinati a fi alaturati,caci orice geograf trebuie sa fie dublat in mod necesar, de calitatile unui turist. Si invers se poate spune ca in fiecare turist se ascunde un geograf , caci turistul intelegent este un geograf care nu s a autodescoperit.”(G. Chabot)

c) “geografia turismului studiaza repartitia spatiala a turismului in localitatiile si teritoriile favorabile pt scopuri de odihna si turism, cat si a raporturilor si actiunilor reciproce dintre turism si teritoriile turistice”.(G. Iacob)

d) “studiaza raporturile dintre fenomenul turistic , mediul geografic si mediul social.”(N.Radulescu)

e)” geografia turismului este o ramura a geografiei economice, avand obiect studiul premiselor complexe,care genereaza, franeaza sau favorizeaza dezvoltarea fenomenului turistic, repartitia geografica a regiunilor emitente , a fluxurilor turistice si a regiunilor de primire”.(C. Petrescu)

f)”geografia turismului ca stiinta genezei, repartitiei si devenirii spatio-temporale a fenomenului turistic , acesta fiind considerat ca o interactiune complexa, specifica,la nivelul mediului geografic.”(P.Cocean).

g)”este disciplina geografica ce studiaza patrimoniul turistic mondial, repartitia si modul de valorificare a acestuia si dotarile turistice in plan teritorial,fluxurile turistice”(S. Negut).

1.1.c. ASPECTE:

-turismul este o activitate ec-soc complexa, eterogena,preocupata de miscarea pop, a bunurilor si organizarea serviciilor, atat in timp cat si spatiu, in rel de interdependenta cu mediul inconjurator;

-fenom turistic cuprinde 3 entitati majore: arii generatoare de turisti, arii de destinatie turistica, fluxuri turistice.

-turismul implica existenta unui mediu nedegradat, a unui peisaj in echilibru, iar prin activitatea sa,poate devein o actiune de protejare si conservare a celui mai activ element al mediului,omul.

-fenom turistic are drept esenta nevoia umana de recreere,recuperare sau cunoastere.

1.1.d. SUBRAMURI:

-geografia generala: analizeaza geneza si evolutia turismului,caracteristicile,tipurile si formele de turism,bazele natural,social-economice,fluxurile si circulatia turistica, implicatiile fenom touristic in economia comunitatiilor umane, se ocupa de tipologia,regionarea si modelarea spatiului touristic.

-geografia regionala: informeaza complet si corelat despre tot ceea ce dispune si valorifica o regiune,o unitate administrative, o tara,un continent.

-geografia aplicata: optimizarea si bonitarea spatiului turistic pentru o echipare si organizare cat mai eficienta ,in idea unei armonizari cat mai eficienta cerere-oferta.

2.STRUCTURA FENOMENULUI TURISTIC

Termenul de turism, dpdv etimologic provine din vb “to tour” , care in Anglia in sec 18, avea semnificatia de a calatori, a colinda. La randul sau,acest termen provine din franceza “tour”, ceea ce inseamna miscare in aer liber, drumetie,plimbare.

Definiri ale turismului:

a) “Calatoria sau sejurul de agrement devin inseparabile de notiunea de turism,odata cu inmultirea statiunilor termale si balneare.”(Simond).

b) “Activitate legata de loisir,care desemneaza deplasarile sezoniere ale populatiei urbane,spre regiuni favorizate de aptitudini naturale,care rsp asteptarilor turistilor prin dotari”(P.George)

c) “Actiunea de a calatori, de a parcurge o regiune, alta decat cea in care locuim,pentru propria placere”(Robert).

d) “Ansamblu de relatii si fenomene ,rezultate in urma calatoriilor si sejurului temporar al persoanelor,in special pentru a se destinde si a se recrea.”(Pearce).

e) “turismul este o activitate umana,fondata pe deplasarea in spatiu a indivizilor,echivalenta cu abandonarea temporara a spatiului cotidian de viata in favoarea altui loc construit si de catre turisti,consacrat exclusiv odihnei.(I.Muntele si C. Iatu).

Marea diversitate de interpretari date turismului,poate fi pusa pe seama faptului ca acest termen incearca sa defineasca o multitudine de concepte,dar si datorita faptului ca reprezinta domeniul de studiu al mai multor discipline stiintifice(geografia,economia,sociologia,psihologia).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografia Turismului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
12 616 cuvinte
Nr caractere:
78 784 caractere
Marime:
71.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!