Previzualizare curs:

Extras din curs:

Ce este CATERING-UL?

Cuvantul catering provine de la „cate”=substantiv cu sensul de cumparatura, aprovizionare, si ulterior de mancaruri cumparate. Verbul „to cate” = a imbraca = substantivul „caterer” = persoana care asigura provizii pentru o gospodarie sau furnizeaza alimente necesare unei sarbatori.

La ora actuala ne aflam intr-un stadiu avansat al evolutiei in care cosumatorul de alimente se detaseaza tot mai mult de producatorul industrial. Acest decalaj se datoreaza implicarii femeii in activitatile social-economice, a lipsei de timp a consumatorului contemporan si a cresterii interesului individului pentru eficienta si eficacitate. Din aceste motive in domeniul alimentatiei a aparut necesitatea dezvoltarii unei noi industrii care sa obtina produse superior prelucrate care sa vina atat in intampinarea consumatorului modern cat si a unitatilor de alimentatie care efectueaza servicii alimentare menite sa-i satisfaca consumatorului si cele mai exigente pretentii. Astfel de preparate stau la baza meniurilor comercializate zilnic in restaurante, cantine, bufete, linii aeriene, spitale, penitenciare, gradinite, cazari etc. Din categoria acestor produse fac parte:

a) Produsele alimentare de tip „instant”

- se caracterizeaza printr-o prelucrare in asa fel condusa incat pregatirea ulterioara realizata de consumatori sa fie rapida si simpla.

b) Produsele alimentare de tip „catering”

- semi si gata preparate pentru consum, sunt obtinute prin aplicarea unor sisteme de fabricatie adecvat concepute care sa faciliteze si sa simplifice pastrarea, distributia, comercializarea si servirea.

Aceste sisteme care contribuie la obtinerea produselor de tip „catering” se numesc sisteme de tip „catering”.

Sistemele de tip catering se desfasoara in doua etape distincte, separate in timp si spatiu si anume:

- Cateringul INDUSTRIAL

- caruia ii revine sarcina de a fabrica produsele alimentare de tip catering semi si gata preparate.

- Cateringul COMERCIAL

- ansamblul proceselor ce au loc cu aceste produse in cadrul circulatiei marfurilor de la producator spre consumatorul final.

- Cuprinde activitatile de pastrare pe timpul transportului si conservarea acestora; de asemenea el cuprinde activitatile de desfacere ca atare in cazul consumului menajer ( acel consum format din sortimente servite la domiciliu), dar si a produselor consumate in deplasare (cu mijloace auto) – de exemplu MacDrive; precum si activitati de transformare, convertire si pregatire pentru consumul colectiv realizate prin decongelare, incalzire, portionare, dezambalare si prajire.

-

Structura sistemului de tip catering

Cateringului i se pot atribui doua definitii in functie de modul de abordare: ca proces sau ca afacere:

A. Ca proces - defineste cateringul astfel: „Proces complex care are drept scop transformarea materiilor prime alimentare in produse cu un inalt grad de prelucrare menite sa conduca la reducerea timpului de obtinere a meniurilor intr-o unitate de alimentatie publica (resaturant, pizzerie, fast-food, cantine etc), a timpului de servire al clientilor.”

B. Ca afacere – defineste cateringul astfel: „Activitatea de furnizare a mancarurilor (meniurilor de tip catering) si a altor servicii auxiliare comandate de catre client si menite sa satisfaca o gama variata de preferinte ale consumatorilor.

Afacerile de tip catering se pot dezvolta prin:

- Extinderea activitatilor structurilor de primire deja existente si cu functiuni de alimentatie cu activitati de distributie a unor meniuri la domiciliul clientului

- Dezvoltarea doar a unitatii de preparare (a bucatariei) si a sistemului de distributie la domiciliul clientului cu sau fara implicarea in organizarea unor manifestari.

In functie de aceste directii de dezvoltare, cateringul poate fi clasificat in doua categorii:

Cateringul cu local / INTERIOR

Cateringul fara local / EXTERIOR

Elemente definitorii ale cateringului EXTERIOR :

- Unii furnizori prefera sa prepare complet meniurile in cadrul unei bucatarii (unitati de preparare) si apoi sa o livreza la locul evenimentului.

- Alti furnizori apeleaza la prepararea meniurilor la locul petrecerii (manifestarii) si sa o serveasca cu propriul personal specializat

- Problemele care apar in primul caz sunt probleme, in special de distributie (siguranta distributiei reprezentata de conditiile de conservare, pastrare, etalare si servire).

- In cel de-al doilea caz apar probleme legate de obtinerea echipamentului necesar pentru servire si preparare, si anume: bucatarii mobile, vesela rezistenta la transport, fete de masa, ustensile de servire, containere pentru strangerea gunoiului, conectare la curent etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Catering.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 594 cuvinte
Nr caractere:
33 598 caractere
Marime:
31.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
prof. univ CARMEN BABAITA
Sus!