Bază de date

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Baza de date – concepte

1.2 Administrarea bazelor de date

1.1. Baza de date – concepte

Evoluţie

Într-un calculator datele sunt stocate att în memoria internă (temporar) cât şi în memoria externă (persistent).

În memoria externă, evoluţia modului de memorare a datelor a fost determinată de următoarele aspecte:

- accesul cât mai rapid şi uşor la date;

- stocarea unui volum cât mai mare de date;

- creşterea complexităţii datelor;

- perfecţionarea echipamentelor de culegere, stocare, transmitere şi prelucrare a datelor.

Bazele de date, ca mod de organizare a datelor în memoria externă, au evoluat din fişiere printr-un proces de integrare a lor (fişierele şi legăturile dintre ele) şi ţinând cont de cerinţele aplicaţiilor informatice.

Sunt numeroase aspecte care priveşte trecerea de la fişiere la baze de date dar cel mai important este modelul de structurare a datelor în memoria externă care diferă pentru cele două noţiuni.

De la apariţia lor şi până astăzi, bazele de date au parcurs următoarele generaţii (determinate în principal de modelul de date implementat):

- generaţia I: BD arborescente şi reţea (până la sfârşitul anilor ’70);

- generaţia a-II-a: BD relaţionale (sfârşitul anilor ’70 şi până acum);

- generaţia a-III-a: BD orientate obiect (sfârşitul anilor ’80 şi până acum).

Elementele componente ale unei baze de date

Am arătat faptul că bazele de date au evoluat din fişiere Acest lucru se regăseşte şi în noţiunile utilizate în cele două moduri de organizare a datelor în memoria externă., aşa cum reiese din tabelul următor. De remarcat faptul că atât fişierele cât şi bazele de date se construiesc pornind de la lumea reală înconjurătoare.

Citirea tabelului se va face de la stânga la dreapta, iar noţiunile corespunzătoare de pe cele două rânduri pot fi considerate similare.

Astfel vom spune: o bază de date este formată din mai multe colecţii de date. Fiecare dintre acestea are ataşată o familie de caracteristici, care este formată din mai multe caracteristici, care iau valori dintr-un domeniu de valori.

În mod similar se citeşte rândul de jos: un sistem de fişiere este format din mai multe fişiere. Fiecare dintre acestea are ataşată o înregistrare, care este formată din mai multe câmpuri, care iau valori.

Baza de date Colecţii de date Familie de caracteristici Caracteristici Domenii de valori

Sistem de fişiere Fişiere Înregistrare Câmpuri Valori

Ne vom ocupa, în continuare, de noţiunile aferente bazelor de date, urmând ca de fişiere să ne ocupăm în capitolul următor.

1 Domeniul de valori este dat de mulţimea valorilor posibile pentru o caracteristică (exemplu: culorile posibile pentru un automobil).

2 Caracteristica semnifică definirea şi descrierea unui anumit aspect (proprietăţi) dintr-o entitate a lumii reale (exemplu: marca auto)

3 Familia de caracteristici este ansamblul caracteristicilor care se referă la aceeaşi entitate din lumea reală (exemplu: mulţimea caracteristicilor prin care se poate descrie un automobil {NUMĂR, MARCA, CAPACITATE_CILINDRICĂ, CULOARE}).

4 Colecţia de date(entitatea) este o familie de caracteristici asupra căreia se aplică un predicat (care conduce la o relaţie de ordine între caracteristici şi la obţinerea informaţiilor cu un anumit scop) căruia i se afectează anumite legături.

Conceptul de bază de date

Definirea noţiunii de bază de date o putem face din mai multe puncte de vedere. Astfel vom avea, mai întâi, în vedere componentele sale şi apoi vom ţine cont de organizarea datelor în memoria externă.

Baza de date este un ansamblu de colecţii de date aflate în interdependenţă, împreună cu descrierea datelor şi a legăturilor dintre ele.

Baza de date este un ansamblu de date în memoria externă cu următoarele caracteristici: - organizat, pe trei niveluri (conceptual, logic, fizic);

- structurat, conform unui model de date;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baza de Date
    • tema 1 info.doc
    • tema 2.doc
    • tema 3.doc
    • tema 5.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
3 119 cuvinte
Nr caractere:
16 946 caractere
Marime:
82.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Ion Lungu
Sus!