Amenajări turistice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CURSURI

AMENAJARI TURISTICE

CURS 1

NOTIUNI INTRODUCTIVE

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice avand o capacitate de cazare de pana la 20 de camere,totalizand maxim 60 de locuri functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei.

Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice avand o capacitate de cazare de pana la 8 camere functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sau mestesugaresti.

In pensiunile agrotustice turistilor li se ofera masa preparata din produse naturale preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local,iar gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de progresul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.

In cadrul pensiunilor agrotustice se desfasoara cel putin o activitate .legata de agricultura ,cresterea animalelor cultivarea a diferite tipuri de plante livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca cu un atelier de lucru din care rezulta diferite articole de artizanat.

Activitatile in cauza trebuie sa se desfasoare in mod continuu sau in functie de specific si rezonalitate sa aiba caracter de repetabilitate.

Amplasarea pensiunilor turistice trebuie realizata in locuri ferite de surse de poluate si de orice alte elemente care ar putea pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.

Dotarile din camerele si din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse in exclusivitate la dispozitia acestora.Ca urmare in interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale proprietarului fie ca acesta sunt articole de imbracaminte incaltaminte si alte obiecte personale.

In cazul in care spatiile pentru prepararea si servirea mesei sunt destinate si pentru consumatori din afara iar numarul locurilor la mese este mai mare decat ai celor de cazare spatiile in cauza trebuiesc clasificare ca unitati de alimentatie publica.

Structurile de primire turistice se clasifica pe stele si respectiv flori in cazul pensiunilor agroturistice in functie de caracteristicile constructive,dotarile si calitatea servicilor pe care le ofera.

Clasificarea structurilor de primire turistice are ca scop prioritar protectia turistilor constituind de fapt o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a nivelului de servicii.

Documentatia necesara pt eliberarea certificatului de clasificare si preschimbarea certificatului de clasificare sunt:

-cerere de eliberare a certificatului de clasificare

-declaratie pe propria raspundere

-copia certificatului constatator de la oficiul registrului comertului ,din care sa rezulte punctul de lucru pt structura de primire turistica respectiva si codul CAEN corespunzator activitatii desfasurate.

-copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului

-copia autorizatiei de functionare

-fisa privind clasificarea structurilor de primire turistica cu functiuni de alimentatie

-avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectului.

-autorizatie PSI

-autorizatie veterinar sanitara.

Certificatul de clasificare se retrage de catre personalul cu atributii de control in turism.

Curs 3

PENSIUNI TURISTICE RURALE AGROTURISTICE DE EVENIMENT

-sunt acele pensiuni in care destinatiile turistice sunt determinate de manifestarea unui eveniment uman sau fenomen natural respectiv de pelerinaje religioase.Problema care se ridica in cadrul existentei acestor tipuri de pensiuni il reprezinta gasirea unor motivatii turistice alternative pentru perioada din afara evenimentului.

PENSIUNI TURISTICE RURALE-AGROTURISTICE DE OBIECTIV

-aceste structuri de primire turistica sunt determinante aproape intotdeauna de existenta unui element de atractivitate turistica ajuns in categoria brandurilor nationale sau chiar internationale.Spre exemplificare pot fi mentionate pensiunile aparute in preajma manastirilor din Bucovina,a castelului Bran,a cimitirului vesel de la Sapanta.

Valorificarea elementelor arhitecturale traditionale specifice regiunii pentru realizarea unei pensiuni turistice trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

-o casa traditionala veche este foarte dificil de transformat in pensiune fara realizarea unei restructurari deoarece sar putea sa nu dispuna de anumite spatii prevazute de criteriile de clasificare.

-Gospodariile au arhitectura specifica regiunii pot sa apartina unor perioade distincte de timp cu infatisari diferite .Un aspect important legat de tipologia pensiunilor turistice rurale se refera la modul de gestionare din momentul punerii in functiune.

a-pensiuni turistice gestionate de membrii familiei care prezinta avantajul implicarii active a membrilor familiei si reducerea substantiala a costurilor de functionare.

b-pensiuni turistice cu cangajati din afara familiei unde costurile de functionalitate sunt mari si apare necesitatea supravegherii permanente a personalului.Trebuie sa fie cunoscut faptul ca satele traditionale bine conservate se incadreaza in 2 categorii:

-sate izolate slab dezvoltate cu o populatie imbatranita demografic reticienta la progresele stiintei deosebit de conservatoare sub aspectul mentalitatii colective.

-sate foarte dezvoltate unde populatia locala incearca sa redescopere traditiile si identitatea culturala si unde se inregistreaza reorientari spre arhitectura specifica trecutului.

Ca element de reper in identificarea si valorificarea specificitatii locale sau regionale pentru amenajarea pensiunilor turistice rurale si agroturistice pot fi amintite.

-materiile prime se tine seama de acest element in confectionarea acoperisurilor si gardurilor specifice zonei in care se gasesc situate ,respectiv materii prime specifice zonei in zona muntilor Apuseni in tara Oasului apare prezenta paielor de la cereale dar si a fanului in restul Maramuresului casele sunt confectionate din lemn de stejar sau rajinoase dispuse pe o fundatie din piatra.Intotdeauna combinatia dintre lemn si piatra da aspectul de rustic chiar daca aceste materii prime nu sunt specifice unei anumite zone.

Observații:

CURS DE LA 1-7,ANUL 2 SEM 2,FACULTATEA DE PROTECTIA MEDIULUI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenajari Turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 634 cuvinte
Nr caractere:
22 801 caractere
Marime:
18.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!