Tranzacții comerciale internaționale - planificarea

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Planul de afaceri este cel mai important instrument de lucru in planificarea, conducerea si dezvoltarea unei afaceri. Prin intermediul planului de afaceri sunt prezentate atat succesele si realizarile firmei, cat si scopurile si obiectivele acesteia pe termen mediu si lung. Desi nu exista criterii standard de elaborare a unui plan de afaceri, in structura acestuia sunt incluse si accentuate acele categorii de informatii care corespund cel mai bine scopului si obiectivelor vizate.

Planul de afaceri este, in primul rand, un instrument managerial. El reuneste acele actiuni si resurse interne care au drept obiectiv conducerea firmei, dar si orientarea acestora spre identificarea si exploatarea oportunitatilor in scopul dezvoltarii afacerii.

Planul de afaceri constituie o referinta pentru managerul care stie ce are de facut, care stie ce obiective trebuie sa atinga, este aprobat de consiliul directorilor ca baza a dezvoltarii companiei, poate servi ca baza pentru constituirea unor bugete, poate fi folosit la monitorizarea rezultatelor companiei.

Constituirea planului de afaceri ajuta managerii sa-si faca o idée realista asupra afacerii fara a ignora problemele existente. Realizarea unui plan de afaceri este de a oferi un cadru pentru o propunere bunã de afacere.Planul de afaceri va acoperi aspectele esenþiale ale afacerii si va asigura ca resursele, costul lor si utilizarea lor sã fie clar identificate si legate de potentialul de piatã, care va fi sursa de venituri pentru mentinerea afacerii.

Planul de afaceri prezinta proprietarului întreprinderii unele laturi

ale managementului afacerilor – pregãtirea unui plan de afaceri obligã proprietarul sã prezinte detalii despre întreprindere, sã se familiarizeze cu elementele lui integrale. O cunoasere detaliatã a afacerii se dezvoltã în decursul pregãtirii planului si aceste cunostinþe vor ajuta persoana care ia împrumutul sã efectueze controlul activitãþii în viitor.

Un bun plan de afaceri trebuie sa fie clar, convingator, si concret. Planificarea afacerilor este una din cheile succesului ce permit definirea exactă a scopurilor şi a activităţilor ce trebuie făcute pentru atingerea lor, precum şi repartizarea judicioasă a resurselor necesare pentru obţinerea beneficiului aşteptat.

Prin implementarea unui plan de afceri managerul trebuie sa ia in considerare riscurile care pot aparea. Avand o concurenta acerba firma SIRETUL PASCANI S.A. poate renunta la implementerea unor puncte din planul de afaceri.

Previziunile planului de afaceri nu se vor regasi integral in rezultatele firmei.

Firma Siretul Pascani S.A., are în plan extinderea portofoliului de furnizori de bunuri de larg consum, concomitent cu extinderea pe logistică.Siretul Pascani S.A. a obţinut o creştere de 22% a cifrei de afaceri în lei, ajungând anul trecut la nivelul de 475 de milioane de lei (peste 131 de milioane de euro). Creşterea cifrei de afaceri se datorează în cea mai mare măsură creşterii volumice a vânzărilor, dar şi creşterii forţei de vânzări cu impact direct asupra numărului de clienţi deserviţi de firma Siretul Pascani S.A.

Ea nu a oferit detalii legate de profitul obţinut la nivelul anului trecut.

Afacerile Siretul Pascani vor creşte şi în acest an, potrivit oficialilor, în condiţiile în care firma vizează atragerea unor noi producători şi importatori pentru produse din categoria FMCG (fast moving consumer goods - bunuri de larg consum).

În februarie anul trecut, firma a preluat întreaga piaţă a Bucureştiului pentru distribuţia de diverse produse din gama firmei Siretul Pascani, ceea ce a însemnat o creştere a numărului de clienţi cu peste 2.000.Produsele pe care le distribuie au o răspândire internaţională şi se adresează unei game largi de consumatori. Astfel firma poate acoperi la un nivel satisfăcător piaţa actuală, despre care se poate spune că este foarte dinamică. Firma a început anul trecut să investească masiv în dezvoltarea pe segmentul de logistică, având ca obiectiv lărgirea portofoliului de servicii de logistică. Anul 2005 a însemnat începutul unei investiţii de anvergură în TBD Logistic Center din Otopeni, un centru de depozite şi birouri în care se speră începerea operaţiunilor în cursul acestui an.

De asemenea, Siretul Pascani a contactat anul trecut o companie specializată în audit pe partea de logistică, pentru a-şi perfecţiona operaţiunile de depozitare. Aceste investiţii, alături de cele realizate pe partea de resurse umane, s-au ridicat anul trecut la peste 6 milioane de euro, conform oficialilor companiei.

Oportunităţile de dezvoltare ale pieţei de distribuţie de bunuri de larg consum se vor concretiza în intrarea pe piaţă a marilor lanţuri de magazine odată cu aderarea la Uniunea Europeană, fapt care va genera transformarea treptată a companiilor de distribuţie în companii de logistică. Ponderea produselor distribuite de firma este în prezent de aproximativ 20% din totalul vânzărilor. Alte avantaje aduse companiei de integrarea în UE vor fi creşterea puterii de cumpărare a consumatorilor şi alinierea la preţurile Uniunii Europene a produselor FMCG.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactii Comerciale Internationale - Planificarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 216 cuvinte
Nr caractere:
12 872 caractere
Marime:
14.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Lacramioara Dominte
Sus!