Relații economice internaționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

INTEGRAREA ECONOMICA

O caracteristica dominanta a economiei mondiale contemporane o constituie aparitia si dezvoltarea sistemelor de integrare a unor economii nationale la scara regionala.

Integrarea reprezinta un proces prin care doua sau mai multe piete nationale, initial separate, se unesc pentru a forma o singura piata comuna, o noua entitate economico-sociala, care se substituie treptat structurilor initiale.

Realizarea cu succes a acestui obiectiv presupune parcurgerea unei perioade de tranzitie, care sa permita realizarea ajustarilor necesare functionarii eficiente a viitorului spatiu integrat. În cadrul acestei etape, are loc un transfer treptat al unei parti a suveranitatii nationale catre unele institutii comune, care obtin astfel un caracter supranational.

Experienta ultimelor decenii a evidentiat existenta mai multor forme de integrare economica, care tin, de fapt, de intensitatea procesului de integrare si de gradul de realizare a obiectivelor pe care acesta le presupune :

- sistemul de preferinte vamale, care presupune adoptarea de catre un ansamblu de teritorii vamale a unor avantaje vamale, aplicabile doar în interiorul sau (Commonwealth-ul britanic, Teritoriile Uniunii Franceze, Benelux-ul si posesiunile sale);

- zonele de comert liber implica eliminarea tuturor obstacolelor vamale si comerciale dintre doua sau mai multe tari, care îsi pastreaza, însa, fiecare propriile tarife vamale si regimuri comerciale fata de terti (Asociatia Europeana a Liberului Schimb, Zona Australia – Noua Zeelanda);

- uniunea vamala constituie un nivel mai avansat al procesului de integrare, presupunând, pe lânga eliminarea totala a obstacolelor tarifare si comerciale dintre statele partenere, si adoptarea unui tarif vamal comun fata de tertele tari;

- uniunea economica presupune, pe lânga crearea unei uniuni vamale, si armonizarea tuturor elementelor care formeaza cadrul institutionalizat al economiei.

Aderarea unei tari la un spatiu integrat economic produce efecte benefice pe multiple planuri asupra performantelor economice. Principalele avantaje ale integrarii economice pot fi sintetizate astfel :

Economiile de scara (determinate de productia de serie mare)

Sunt o consecinta a posibilitatii dimensionarii optime a întreprinderii, ce permite obtinerea unor costuri medii unitare mai mici cu implicatii favorabile asupra preturilor de vânzare si a ratei profitului. Acest lucru are drept efect imediat si o crestere semnificativa a competitivitatii pe piata mondiala.

Firmele se vor putea evidentia mai bine pe piata mai ampla a unui spatiu inetgrat. Piata interna, actualmente limitata si de putere de cumparare scazuta, nu va mai constitui o piedica în dezvoltarea de capacitati de productie care sa permita obtinerea de economii de scara, costuri de productie mai mici, deci si profituri mai mari.

Intensificarea concurentei în cadrul noii piete marite

Extinderea pietei de la nivel national la cel regional duce la o intensificare a concurentei, fapt determinat de imposibilitatea existentei unui singur producator pentru o anumita categorie de bunuri. Într-o zona integrata economic, fiecare producator poate adopta o dimensiune optima a productiei, generând costuri mai mici si efecte favorabile pentru consumatori: preturi mai mici, calitate mai buna, stimularea inovatiei si introducerea progresului tehnic.

Economisirea de devize convertibile cu efecte benefice asupra balantelor de plati

Rezervele de devize convertibile au un rol important în sustinerea monedei nationale si în finantarea deficitelor balantei de plati. Avantajele sunt cu atât mai evidente în perspectiva aderarii la o uniune monetara (zona euro, de exemplu), fapt ce ar diminua considerabil costurile de tranzactie pentru agentii economici si ar oferi o mai mare stabilitate veniturilor obtinute din activitatea de comert exterior.

Posibilitatea de a dezvolta anumite activitati care nu pot fi abordate eficient de catre anumite tari în mod individual, datorita limitelor impuse de piata interna. Alte impedimente care pot fi depasite sunt cele legate de folosirea ineficienta a unor resurse materiale, cheltuielile prea mari pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, dificultatea sustinerii noilor industrii etc.

Cresterea puterii de negociere în raport cu tarile terte sau fata de alte grupuri regionale, în functie de noul nivel al indicatorilor economici determinanti: produsul natinal brut, volumul comertului exterior, nivelul tehnologic, capacitatea de finantare externa etc.

Formularea mai coerenta a politicii economice nationale în contextul în care aceasta nu se mai formuleaza în functie doar de optiunile unilaterale ale acelei tari. Într-un cadru integrat, politica economica trebuie sa tina seama si de constrângerile impuse de ceilalti membri, crescând totodata si riscul unui eventual esec.

Procesul de integrare economica antreneaza transformari structurale, care urmaresc eliminarea discrepantelor care exista între diferitele zone ale spatiului economic integrat.

Procesul de integrare economica ofera posibilitatea accelerarii dezvoltarii economice si utilizarii la un nivel mai ridicat a factorilor de productie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatii Economice Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
13 990 cuvinte
Nr caractere:
80 032 caractere
Marime:
70.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!