Proceduri Vamale în UE

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Capitolul 2
2.1 Tratatul de la Roma
2.2 Definitie a procedurii vamale
2.3 Etapele vamuirii
2.4 Indrumarea marfurilor in vama
2.5 Valoarea in vama a marfurilor

Extras din curs:

2.1 Tratatul de la Roma se refera la:

- Crearea unei piete comune intre statele semnatare ca modalitate de a atinge obiectivul mai inalt, acela al "unei dezvoltari economice armonioase si al cresterii standardului de viata al cetatenilor din statele semnatare".

- Pentru a realiza un asemenea obiectiv, asa cum se arata in art. 9 al tratatului, "Comunitatea se va baza pe o uniune vamala", ceea ce este similar inlaturarii taxelor vamale si tuturor masurilor echivalente plus instituirea unui tarif vamal extern si a unei politici comerciale comune fata de tarile terte.

- Tratatul se refera si la doua politici comune sectoriale - la politica in domeniul transportului si la aceea a agriculturii.

- Prevederi referitoare la functionarea regulilor de piata si ale concurentei in cadrul pietei comune.

- Prin toate acestea, Tratatul de la Roma a creat premisele introducerii altor masuri necesare realizarii Comunitatii Economice Europene.

Evolutia integrarii comerciale dupa Tratatul de la Roma

- Conform Tratatului de la Roma, uniunea vamala urma sa fie infaptuita pana cel mai tarziu in 1970, deci in 12 ani.

- Procesul de inlaturare a taxelor vamale si a barierelor echivalente a fost accelerat si s-a incheiat la 1 iulie 1968, cand s-a instituit si un tarif extern comun. Au mai fost mentinute cateva cote la nivel national pentru asa-numitele "bunuri sensibile". De asemenea, politica agricola comuna a stabilit regulile pentru libera circulatie a produselor agricole.

- Intre 1968-70, scurta perioada de consolidare, urmata de incetinire si, uneori, chiar blocare.

- Deceniul 1970 - 80 a adus multe evenimente si schimbari: in economia mondiala: cele doua socuri petroliere - 1973 si 1979/80 - si crizele economice mondiale induse de acestea; renuntarea in 1973 la sistemul Bretton Woods de cursuri fixe si trecerea la sistemul, cvasi-generalizat, de cursuri flotante; revenirea la anumite masuri protectioniste in comertul mondial etc. Impact puternic si asupra economiei europene. S-a instalat un fel de euro-pesimism. Principala realizare din aplicarea Tratatului de la Roma a ramas, in fapt, uniunea vamala. Punerea in aplicare a altor prevederi ale tratatului au fost fie amanate, fie "uitate".

- Crearea si consolidarea pietei comune/unice a necesitat inlaturarea barierelor care s-au mai mentinut (impactul lor fiind evaluat in faimosul "Raport Cecchini") precum si un nou cadru juridic.

- In 1985, Comisia a publicat un document numit "Cartea Alba", care continea cca 300 de masuri ce urmau a fi puse in practica pentru a realiza o adevarata piata interna europeana.

Actul Unic European, convenit la 2 decembrie 1985 la Luxembourg, semnat in februarie 1986, aducea mai multe amendamente Tratatului de la Roma si stipula masuri pentru imbunatatirea procesului de formare a pietei interne unificate si de desavarsire a acesteia pana la 1 ianuarie 1993.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proceduri Vamale in UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 486 cuvinte
Nr caractere:
14 923 caractere
Marime:
16.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Tag-uri:
comisie, tratate, proces de formare
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Negoi Aurel
Sus!