Finanțare - capitolul 1

Extras din curs:

FINANTAREA

Dacă avem în vedere fazele operaţiunii de export-import, distingem finanţarea în perioada de prelivrare sau prefinanţarea (Pre-Export Finance) şi cea în perioada de postlivrare sau postfinanţarea (Post-Export Finance).

Prefinanţarea înseamnă punerea la dispoziţie de fonduri pe a acoperi perioada dintre momentul semnării contractului şi momentul livrării. Este vorba de o finanţare pe termen scurt care acoperă în general costul transportului intern, costul aprovizionării cu factori materiali de producţie, costul prelucrării şi cheltuielile de depozitare.

Postfinanţarea, care este, în general, o finanţare pe termen mediu şi lung, acoperă de regulă, costul echipamentelor şi altor mijloace fixe şi creanţele de încasat

FINANŢARE pe termen scurt

Creditul de scont constituie una dintre cele mai utilizate tehnici în finanţarea pe termen scurt a exporturilor. De regulă, vânzarea pe credit este însoţită de emiterea unui titlu de credit - cambie, bilet la ordin - prin care importatorul este obligat să plătească, la scadenţă, contravaloarea mărfurilor.

Tehnici speciale: factoringul

Factoringul (engl. factoring ) este operaţiunea desfăşurată pe baza contractului încheiat între factor şi clientul său (vânzătorul), prin care primul, în schimbul unui comision, preia în proprietatea sa creanţele vânzătorului prin plata facturilor acestuia, facturi ce poartă semnătura cumpărătorului.

Finanţarea pe termen mediu Forfetarea

Forfetarea exportului (engl. forfaiting) constă în transmiterea creanţelor provenite din operaţiunile de comerţ exterior efectuate pe credit unei instituţii financiare specializate care le plăteşte imediat, urmând să se recupereze contravaloarea acestora, la scadenţă, de la debitorul importator.

Finanţarea pe termen mediu LEASINGUL

Principalele elemente ale acestei operaţiuni sunt:

cumpărarea unor bunuri de către o societate specializată , care devine proprietara acestor bunuri, dobândite numai în vederea închirierii lor imediate;

punerea bunurilor la dispoziţia unei persoane care la va utiliza contra unei chirii;

facultatea acordată utilizatorului de a cumpăra la sfârşitul contractului, toate sau sau numai o parte din bunurile închiriate, contra unui preţ convenit

Observații:

Curs Tehnica Operatiunilor de Comert Exterior

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantare - Capitolul 1.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
161.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Prof. Popa
Sus!