Transportul și Manipularea Mărfurilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Transporturile de materii prime, materiale şi mărfuri

Alegerea modului de transport este o parte fundamentală a managementului distribuţiei şi trebuie analizată cu atenţie, datorită impactului său asupra eficienţei operaţionale a firmei. Eşecul în identificarea celui mai potrivit mod de transport poate produce costuri mai mari decât cele necesare.

Transportul bunurilor materiale, de la locul producţiei la cel al consumului productiv sau neproductiv este un domeniu extrem de important al activităţii operative în întreprinderile comerciale. Transportul reprezintă una din activităţile esenţiale ale distribuţiei fizice, este considerată cea mai importantă componentă a mixului logistic deţinând circa 2/3 din costurile afectate activităţii logistice.

Transporturile, apreciate ca un important subsistem al sistemului producţiei materiale şi al serviciilor, au un rol important în asigurarea unei bune funcţionări a fluxurilor ce se formează între componentele sistemului producţiei materiale şi ale serviciilor, acestuia revenindu-i multiple sarcini în optimizarea spaţiului şi timpului economic, în reducerea timpului necesar realizării binomului producţie – desfacere.

Transporturile de bunuri desfăşurându-se în sfera producţiei sau a circulaţiei, determină existenţa a două feluri de transporturi: interioare, prin care se efectuează deplasarea în spaţiu, de la o secţie la alta, în cadrul procesului de producţie, şi comerciale, care se desfăşoară în şi pentru sfera circulaţiei.

Transporturile de mărfuri, fără să producă bunuri materiale, produc o utilitate, respectiv deplasarea spaţială a produselor, care se consumă în chiar timpul procesului ei de producţie, şi o valoare de schimb, determinată de valoarea mijloacelor de muncă vie şi materializată consumată, care se adaugă la valoarea obiectului muncii în transporturi ( bunul material transportat). Având în vedere această ultimă particularitate a activităţii de transporturi trebuie menţionat faptul că, în general, conducerea transporturilor are în vedere executarea unor astfel de transferuri de materii prime, materiale şi mărfuri dintr-un loc în altul , de la furnizor la beneficiar, care să se realizeze în timp util şi cu cele mai reduse costuri, care să determine o cât mai mică valoare de schimb.

Prin conducerea ştiinţifică se urmăreşte creşterea aportului transporturilor la crearea profitului prin satisfacerea nevoilor de produse ale întreprinderii atunci şi acolo unde acestea apar, prin optimizarea într-o viziune globală a activităţii de transport. Acest domeniu necesită luarea de decizii cu o frecvenţă ridicată şi care deseori trebuie reconsiderată la intervale mici de timp datorită schimbărilor care apar. Printre cele mai importante domenii decizionale privind activitatea de transport pot fi menţionate:

- Ce mijloc de transport şi ce prestator de transporturi îndeplinesc cel mai bine cerinţele service-lui de livrare?

- Ce mijloc de transport şi ce prestator de transporturi efectuează service-ul de livrare la preţurile cele mai avantajoase?

- Cum se stabilesc cantităţile de livrare astfel încât la o cerere dată să se obţină o minimizare a costului de transport?

- Care este cel mai scurt traseu de transport?

- Care este încărcătura optimă a unui mijloc de transport?

Costurile de transport

Costurile de transport includ toate costurile direct asociate deplasării produsului de la o unitate la alta. Costurile de transport variază de la mai puţin de 1% pentru aparate la peste 30% pentru alimente din preţul de vânzare recomandat al produsului, în funcţie de natura gamei de produs şi de piaţă. În orice caz, costul mediu de transport este între 5-6% din preţul de vânzare cu amănuntul recomandat al produsului. Transportul reprezintă un cost direct adăugat la preţul produsului şi orice reducere a costului de transport va determina o creştere a profitului.

Alegerea mijlocului de transport

Mijlocul de transport folosit trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, din care menţionăm:

- regularitate

- capacitate de transport

- rapiditate

- cost redus.

Fiecare din sistemele de transport folosite ( feroviar, rutier, naval, aerian sau special ) răspund într-un mod specific acestor cerinţe în funcţie de particularităţile tehnico- economice ale fiecăruia. În aceste condiţii alegerea mijlocului de transport sau a mijloacelor de transport, devine o problemă a cărei corectă rezolvare face posibilă, în continuare, optimizarea transporturilor.

Factorii care pot influenţa fundamental selecţia transportului pot fi grupaţi în patru grupe:

- caracteristicile clientului;

- caracteristicile produsului;

- caracteristicile mediului;

- caracetristicile întreprinderii.

Caracteristicile clientului

Factorul principal legat de caracteristicile clientului este rentabilitatea livrării. Aceasta înseamnă că suma costului de transport per comandă trebuie să fie mai mică decât profitul brut obţinut pe comandă înainte de includerea costurilor de distribuţie. Astfel, o comandă mică care străbate o distanţă mare pentru a fi livrată poate fi nerentabilă, deoarece costul efectiv al livrării este mai mare decât suma profitului. Principalele caracterisitic ale clientului sunt:

- poziţia geografică, distanţa faţă de depozitul de unde se face livrarea

- trăsăturile punctului de livrare – acces

- restricţii de timp ( ziua şi ora trebuie respectate)

- mărimea comenzii

- cunoaşterea produsului pentru a evita deteriorarea înainte şi după transport

- echipamentul mecanic de manipulare folosit

- nivelul de servire solicitat.

- Cerinţele de servire post –vânzare.

Caracteristicile produsului

Toate caracteristicile produsului trebuie luate în considerare, însă resursele de transport nu trebuie superspecializate în a se ocupa cu transporturi de produse rare sau neobişnuite, îndeosebi acolo unde pot fi găsite alternative sau unde transportul poate fi închiriat pentru acest scop. Principalele caracteristici ale produsului sunt:

- Greutatea;

- Mărimea şi forma;

- Gradul de fragilitate;

- Uzura morală şi deterioprarea

- Pericol ( de ex produse toxice)

- Valoarea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul si Manipularea Marfurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
8 555 cuvinte
Nr caractere:
45 065 caractere
Marime:
33.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Ionescu ion
Sus!