Transmisii automate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. GENERALITĂŢI

1.1 DEFINIRE

Transmisiile automate se caracterizează prin posibilitatea variaţiei raportului de transmitere realizat în elementele transmisiei, în funcţie de condiţiile reale de rulare, fără intervenţia continuă a conducătorului auto.

1.2 CLASIFICARE

1.3 CARACTERISTICI

Transmisiile automate sunt caracterizate printr-un grad ridicat de confort, unde schimbarea treptelor se face fara intreruperea fluxului de putere. Tot ca plus, se remarca diminuarea socurilor din transmisie in perioada cuplarii sau a decuplarii treptelor de viteza.

In cazul Multitronic, aceasta poate asigura apropierea de caracteristica ideala la nivel de tractiune: putere maxima la roata la orice viteza, ceea ce se traduce prin caracteristici dinamice si economice foarte bune, prin variatia continua a raportului de transmitere.

Ca dezavantaj, transmisiile automate ofera, in general, eficienta redusa, consum mai ridicat de combustibil si sportivitate diminuata, precum si un pret mai ridicat de achizitie, in medie cu 1.500 de euro mai mult fata de cutia manuala de viteze.

Ca urmare a avantajelor pe care le prezintă, începând cu anul 2007, numarul masinilor dotate cu transmisie automata a depasit pentru prima data pe cel al masinilor cu transmisie manuala pe plan mondial anul acesta, pe fondul cresterii cererii de automobile cu transmisie automata in America de Nord si Japonia. Transmisia automata predomina in America de Nord si Japonia, a patruns putin in Europa Occidentala si de Est, unde pretul are o importanta mare pentru cumparatori, iar masinile cu transmisie manuala au avantajul ca sunt mai ieftine.

Cresterea cererii de masini cu transmisie automata va avea ca efect si dezvoltarea fabricilor care produc aceste componente, şi se estimeaza ca zece mari producatori mondiali de sisteme de transmisie, printre care General Motors, Honda si Aisin (Japonia), isi vor mari semnificativ capacitatea de productie pana in 2014.

Şi Dacia va începe producţia de automobile cu transmisie automată în următoarele luni, cel mai probabil la debutul anului viitor, noul tip de cutie de viteze urmând să fie disponibil, ca opţiune, pentru vehiculele de pasageri. Deoarece cererea pe segmentul vehiculelor comerciale este aproape inexistentă Dacia nu va implementa, cel puţin deocamdată, noul tip de cutie de viteze pe gama de vehicule comerciale (Logan VAN şi Logan Pick-Up).

De remarcat faptul că există şi transmisii care îmbină caracteristicile transmisiilor mecanice cu cele ale transmisiilor automate, cum este cazul transmisiei cu ambreiaj dublu prezentă pe Lancer Evo X. Această transmisie este concepută astfel încât oferă performanţele unei cutii manuale cu funcţionabilitatea unei transmisii automate. Transmisia Sports Shift cu dublu ambreiaj schimbă mai repede decât o transmisie manuală şi nu pierde putere în momentul schimbării. Folosirea acestei transmisii duce la reducerea consumului de carburanţi şi, automat, la emisii mai mici de noxe.

2. TRANSMISII AUTOMATE CU HIDROTRANSFORMATOR ŞI ANGRENAJE PLANETARE

Utilizate la Peugeot 605, Citroen XM, BMW 320/325, etc.

Aceste transmisii asigură variaţia raportului de transmitere al transmisiei, folosind un hidrotransformator care face legătura între motor şi o cutie de viteze planetară (figura 2.1).

Observații:

plus subiecte posibile pt examen

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transmisii Automate
    • Subiecte pentru examen la TRANSMISII AUTOMATE.doc
    • transmisii automate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
5 345 cuvinte
Nr caractere:
30 252 caractere
Marime:
3.42MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!