Tipuri de sisteme în transporturi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Un sistem de comunicaţii este un ansamblu coerent de mijloace tehnice interdependente ce asigură transferul informaţiilor între două puncte oarecare, aflate la o anumită distanţă, cu o fiabilitate şi fidelitate cât mai mare, eficient din punct de vedere economic, utilizând undele electromagnetice ca mijloc de transport.

Un sistem de comunicaţii de date conţine trei componente de bază: sursa de date, canalul de comunicaţie şi receptorul de date. Sistemul de comunicaţii de date are ca obiectiv doar transmiterea corectă a informaţiei, el nu acţionează asupra conţinutului informaţiei.

În figura 1. este prezentată schema bloc a unui sistem de comunicaţii de date.

Fig. 1. Schema bloc a unui sistem de comunicaţii de date

Sursa de date debitează în sistem impulsurile electrice care reprezintă datele. Informaţia conţinută în fluxul de date poate să provină de la un calculator electronic, telefon specializat, teleimpri¬mator, cameră de luat vederi, dispozitiv de telecomandă, instalaţie de telemăsură etc. Transformarea mesajului ce conţine informaţia în formă numerică se face după legi cunoscute în teoria transmiterii informaţiei şi în teoria semnalelor. Esenţial pentru comunicaţiile de date este faptul că informaţia aplicată sistemului este reprezentată numeric (de obicei binar) – prin date – fiecărui mesaj posibil fiindu-i asociat un număr întreg, reprezentat prin impulsuri electrice.

Transmiţătorul operează asupra fiecărei secvenţe de biţi ce corespunde unui mesaj elementar (de exemplu: o literă sau un număr), transformând-o într-un anumit semnal electric. Tipul de semnal electric este ales adecvat mediului de transmisie astfel încât să se asigure protecţie faţă de deformări şi perturbaţii.

Canalul de comunicaţie poate fi o cale telefonică directă sau stabilită prin reţeaua de comunicaţie urbană sau interurbană. Linia de transmisiuni poate să fie cablu metalic sau cablu fibră optică, linie de microunde, linie radioreleu sau prin satelit. Transmiterea semnalului prin oricare din mediile de propagare enumerate se face cu deformări inevitabile. Unele deformări cu caracter determinist sunt datorate caracteristicile de transfer ale canalului de comunicaţii care nu sunt ideale. Altele sunt provocate de instabilitatea în timp a canalului de comunicaţii sau de zgomote şi au un caracter întâmplător

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 1.doc.doc
  • 10.doc.doc
  • 2.doc.doc
  • 3-.doc.doc
  • 4.doc.doc
  • 5.doc.doc
  • 6.doc.doc
  • 7-.doc.doc
  • 8.doc.doc
  • 9.doc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
10 fisiere
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 376 cuvinte
Nr caractere:
24 727 caractere
Marime:
379.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!