Managementul traficului rutier și telematică 2

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. APLICAŢIILE TELEMATICE ŞI POLITICI ACTUALE DE TRANSPORT

1.1. INTRODUCERE

Transportul inteligent, cea de-a treia revoluţie, un nou mod de transport – nume ambiţioase care au fost folosite pentru a descrie procesul continuu de dezvoltare şi implementare a tehnologiilor actuale în sectorul transportului. Inovaţiile sunt, cu certitudine, provocatoare şi interesante. Nu trebuie şi nu este nevoie să se spună că personalul din transport, ca şi întreaga industrie de transport, au fost considerate ani de-a rândul - sunt şi în prezent - în centrul dezvoltărilor organizatorice şi tehnologice foarte rapide.

Telematica transporturilor înseamnă, integrarea şi implementarea tehnologiei telecomunicaţiilor şi informatice în industria transportului într-o manieră în care, acestea pătrund în toate domeniile şi modurile de transport, vehicule şi infrastructură, organizarea şi managementul transportului, dar şi legăturile dintre toate componentele menţionate anterior, precum şi conexiunea cu utilizatorii de transport şi societate în ansamblu.

Obiectivul principal îl reprezintă integrarea sistemului om – vehicul - drum în scopul creşterii siguranţei circulaţiei, creării unui mediu mai curat şi a unui sistem de transport mai eficient şi fiabil, precum şi pentru o exploatare eficientă a infrastructurii existente. Printre numeroasele perspective şi viziuni care au fost lansate despre această „revoluţie a transportului” este aceea că ar putea părea ca „ştiinţifico-fantastică” în comparaţie cu multitudinea tehnologiilor care au fost deja dezvoltate sau sunt în perspectivă de a fi create. Ceea ce lipseşte este finanţarea, cooperarea, standardizarea sistemelor şi cadrul social şi legislativ necesar pentru a lansa tehnologia într-o manieră capabilă să atragă investitori.

Dezvoltarea telematicii transporturilor a fost, până acum, tehnologie mai mult decât piaţă, dar această situaţie se schimbă, în prezent, pe plan mondial. Interesele telematicii transporturilor în Japonia, SUA şi Europa au fost stabilite recent de organizaţii puternice şi credibile cu scopul de a promova ceea ce caracterizează a treia revoluţie în transporturi, primele două fiind constituite de trenuri şi automobile.

La începutul lunii decembrie 1994, aceste interese au fost manifestate la First World Congress, ca aplicaţii ale telematicii transporturilor şi sistemului vehicul inteligent– drum inteligent (Application of Transport Telematics & Intelligent Vehicle /Highway Systems) din Paris. Evenimentul a reunit peste 1700 participanţi din industria constructoare de automobile, autorităţi publice, experţi şi utilizatori ai infrastructurii rutiere; prin cei peste 500 de vorbitori în 100 de sesiuni diferite s-a manifestat nerăbdarea, în special a industriei constructoare, de a se deschide piaţa în domeniul telematicii transporturilor.

1.2. CONTEXT ACTUAL

Focalizarea interesului spre telematica transporturilor trebuie văzută ca răspuns la contextul actual al problemei creşterii cererii sectorului de transport. Pe de o parte, schimbările structurale profunde din industria constructoare de automobile şi chiar dereglările din industria transporturilor, creează cerinţe noi ale cadrului structural al sectorului de transport. Pe de altă parte, blocajele de circulaţie şi problemele de mediu înconjurător fac imposibilă satisfacerea, acestei cereri crescute, prin simpla extindere a reţelei rutiere existente şi serviciilor de transport.

Peste tot în lume, creşterea comerţului inter-regional, este considerată ca un rezultat al globalizării economiei, diminuării barierelor privind tarifele şi restructurării industriei constructoare. Traficul rutier, ca factor de producţie, a devenit din ce în ce mai important. Transportul reprezintă 10 – 15% din produsul intern brut (PIB) al ţărilor dezvoltate.

3

MODUL 1. APLICAŢIILE TELEMATICE ŞI POLITICI ACTUALE DE TRANSPORT

Problemele privind congestia traficului şi mediul înconjurător sunt adesea, cu atât mai mari, când este luată în considerare dezvoltarea economică, în general. Se poate menţiona că peste 50% din poluarea aerului, în anumite ţări, este atribuită transportului, cu ponderea principală datorată traficului rutier.

Economia ţărilor dezvoltate se îndreaptă spre ramurile industriei constructoare de vârf, de valoare înaltă. Aceasta înseamnă, fabricare şi depozitare centralizată şi, ca o consecinţă, călătorii mai multe şi mai lungi. Importanţa duratei şi costului transportului sunt în creştere. În scopul optimizării costului structurilor, producţia totală şi lanţul de distribuire (logistica) trebuie să constituie subiectul unei analizei sistematice computerizate.

Producerea de bunuri este mult mai flexibilă, în funcţie de cererea de piaţă, dacă sunt reduse costurile de stocare, iar industria transportului este obligată să ofere servicii mai rapide, flexibile şi fiabile. Tendinţa generală este îndreptată spre transporturi mai frecvente pentru cantităţi mai mici. Aşa numita producţie Just-in-Time a atribuit transportului un rol cel mai important şi central în procesul de producţie. De altfel, în acest timp, industria transportului devine industria viitorului, în ciuda obstacolelor pe care trebuie să le depăşească.

În interiorul Uniunii Europene, de exemplu, pierderile economice datorate întârzierilor din trafic sunt estimate la 150 miliarde de EURO anual, şi cererea de mobilitate este într-o creştere continuă. În timp ce, pentru cererea de transport din Uniunea Europeană se estimează pentru anul 2010 o dublare, investiţia publică în infrastructura europeană de transport a scăzut la cel mult 1,5% până la 1,0% din produsul intern brut din ultimii 20 de ani.

În această etapă de dezvoltare a transporturilor, transporturile rutiere sunt percepute ca o maşină de ucis, ceea ce constituie, de asemenea, un factor important dincolo de eforturile de schimbare ale acestui mod de transport. Aproximativ 47.000 de persoane sunt ucise anual pe drumurile Uniunii Europene, 1.700.000 sunt răniţi, din care 150.000 rămân cu handicap permanent. În Uniunea Europeană, costurile economice ale accidentelor sunt estimate la 50 miliarde de EURO pe an.

În SUA sunt mai mult de 40.000 accidente în fiecare an şi peste 5 milioane de răniţi. Numărul anual de persoane decedate în accidentele rutiere din Japonia este de peste 14.000. Aceste valori arată că ar putea fi inutil să se atragă atenţia asupra faptului că siguranţa rutieră reprezintă, şi trebuie să fie, un factor decisiv în dezvoltarea tehnologiilor de transport rutier.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 5_Proiectarea_intersectiilor.pdf
  • M1_CONTEXTUL_ACTUAL.pdf
  • M2_ISTORIC.pdf
  • M3_L1_APLICATII_TEGNOLOGII_DE_DETECTARE.pdf
  • M3_L2_CRITERII_DE_ALEGERE_A_DETECTORILOR.pdf
  • M4_INGINERIA_SISTEMELOR_APLICATA_TRANSPORTURILOR.pdf
  • Modul_6_1.pdf
  • Modul_6_2.pdf
  • Modul_7_1.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
181 pagini
Imagini extrase:
179 imagini
Nr cuvinte:
69 059 cuvinte
Nr caractere:
400 238 caractere
Marime:
3.53MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!