Management și Marketing în Transporturi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

MANAGEMENTUL AUTORITATII DE STAT PENTRU TRANSPORTURI

1.1. MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII – AUTORITATE NATIONALA DE STAT SI ORGAN DE SPCIALITATE

Organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost reglementata prin H.G. nr. 76/2009. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii reprezinta autoritatea de stat in domeniul transporturilor si infrastructurii, pe care o exercita direct sau prin organisme tehnice specializate, institutii publice subordonate, unitati care functioneaza sub autoritatea ori coordonarea sa sau societati comerciale autorizate.

In aceasta calitate ministerul are urmatoarele atributii:

a).Aproba, potrivit legii:

-Instructiunile si regulamentele obligatorii pentru activitatile de transport feroviare, auto, navale si aeriene.

-Utilizarea spatiului aerian, cu acordul organelor abilitate ale Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului Administratiei si Internelor.

-Tarifele percepute de catre organismele tehnice specializate, institutiile publice sau operatorii economici, ca urmare a prestarii activitatilor pentru care le-au fost delegate competente in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 29/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

-La solicitarea administratorului aeroportului, masuri speciale pentru operarea aeronavelor civile a caror functionare are impact semnificativ asupra mediului.

-Planurile de gestionare a deseurilor generate de nave si a reziduurilor marfii.

b).Acorda urmatoarele:

-Pe baza de reciprocitate, dreptul de utilizare cu plata sau gratuit a infrastructurilor de transport pentru utilizatorii straini.

-Dreptul de arborare a pavilionului roman sau poate dispune suspendarea ori retragerea acestui drept.

-Permisiunea de intrare si de plecare a navelor romanesti si straine in/din porturile civile romanesti.

c).Autorizeaza:

-Functionarea porturilor, aeroporturilor civile, garilor si a autogarilor.

-Autorizeaza statiile de inspectie tehnica, supravegheaza si controleaza activitatea acestora si atesta personalul care efectueaza inspectia tehnica periodica.

-Autorizeaza operatorii economici care desfasoara activitati de reparatii, de intretinere, de reglare, de modificari constructive, de reconstructie a vehiculelor rutiere, precum si de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.

-Autorizeaza scolile de conducatori auto si centrele de pregatire si perfectionare a personalului din domeniul de transporturi rutiere, cu exceptia celor care apartin Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si altor institutii similare.

-Autorizeaza deplasarea pe teritoriul Romaniei a mijloacelor de transport straine si executa controlul acestei activitati, iar pentru transporturile speciale, strategice, si cu aprobarea Ministerului Apararii Nationale.

d).Avizeaza efectuarea de lucrari in zonele supuse servitutilor de aeronautica civila.

e).Asigura urmatoarele:

-Controlul utilizarii resurselor financiare alocate prin bugetul de stat, din fonduri comunitare, si a resurselor din credite interne si externe, al stadiului executarii fizice a lucrarilor de infrastructura din domeniul sau de activitate si al calitatii acestora.

-Certificarea si omologarea de tip sau individuala a mijloacelor de transport.

-Organizarea spatiului aerian national, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in colaborare cu organele specializate ale Ministerului Apararii Nationale.

-Certificarea aerodromurilor civile.

-Organizarea si functionarea serviciilor civile de navigatie aeriana in spatiul aerian al Romaniei si autorizeaza efectuarea zborurilor in spatiul aerian national, in limita competentelor legale.

-Buna organizare a activitatilor de supraveghere a traficului, de cercetare a evenimentelor si a situatiilor de pericol, pentru limitarea sau, dupa caz, inlaturarea acestora, solicitand, la nevoie, sprijinul altor ministere si organe de stat; coordoneaza sistemul de securitate in transporturi si activitatile de protectie impotriva actelor de interventie ilicita.

-Dirijarea navelor in apele nationale navigabile, in conformitate cu reglementarile nationale si internationale.

f).Certifica:

-Starea tehnica a mijloacelor de transport, in conformitate cu reglementarile nationale si conventiile si acordurile internationale la care Romania este parte.

-Prin omologare, agreare si prin inspectie tehnica periodica, dupa caz, incadrarea vehiculelor rutiere in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei.

g).Controleaza respectarea de catre detinatorii de mijloace de transport a normelor privind calitatea, prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului, conform reglementarilor interne si internationale.

h).Coordoneaza:

-Activitatile industriale, de constructii, de cercetare si proiectare, de sanatate, precum si alte activitati specifice transporturilor si zonelor libere.

-Participarea la investigarea incidentelor si accidentelor produse in activitatile de transport si emite reglementari specifice privind raportarea si investigarea tehnica a acestora, in conditiile legii.

Observații:

UNIVERSITATEA MARITIMA CONSTANTA

FACULTATEA DE NAVIGATIE SI TRANSPORT NAVAL

SPECIALIZAREA: INGINERIE ECONOMICA SI MANAGEMENT IN TRANSPORTURI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management si Marketing in Transporturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
108 pagini
Imagini extrase:
108 imagini
Nr cuvinte:
32 316 cuvinte
Nr caractere:
220 558 caractere
Marime:
191.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!