Documente Nautice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

Creşterea volumului de mărfuri destinat schimburilor comerciale internaţionale, în contextul economiei mondiale, au condus la intensificarea transporturilor maritime.

Navele intrate în exploatare, împreună cu mărfurile transportate concentrează valori uriaşe, astfel că în condiţiile confruntării cu marea şi ale traficului intens de pe căile maritime, se impune aplicarea unor procedee ştiinţifice de conducere, caracterizate printr-o înaltă precizie.

Aceste exigenţe au determinat realizarea unor mijloace şi sisteme moderne care au revoluţionat ştiinţa navigaţiei maritime. Ştiinţa navigaţiei maritime este pusă astfel pe baze noi, având menirea să-şi aducă o contribuţie însemnată la creşterea siguranţei navelor pe mare, precum şi a eficienţei lor. În ultima perioadă, pe punţile de comandă ale navelor maritime comerciale sunt introduse noi realizări ale electronicii – calculatoarele – cu ajutorul cărora se pot rezolva problemele principale de navigaţie. Utilizarea computerelor asigură precizie şi rapiditate în rezolvarea problemelor de navigaţie, factori de o importanţă deosebită pentru conducerea în siguranţă a navei maritime moderne, cu viteza mare, în condiţiile traficului actual.

În prezent, la bordul navelor maritime este introdusă o varietate mare de calculatoare, de la cele integrate în sisteme sofisticate de navigatie până la calculatoarele de uz comun. Folosirea calculatoarelor nu reduce cu nimic necesitatea pentru navigator de a cunoaşte bazele teoretice, matematice şi fizice ale diferitelor probleme de navigaţie ce se pot rezolva şi pe această cale.

Navigatorul este scutit de efortul intelectual al calcului, în anumite condiţii de lucru de pe comanda navei, iar rapiditatea rezolvării problemelor îi economiseşte un timp preţios pe care îl poate folosi la executarea mai eficientă a veghei de navigaţie, factor de importanţă primordială la bordul navei moderne cu viteză mare, în situaţia traficului actual.

CAPITOLUL 2

CONSIDERENTE TEORETICE PRIVIND PLANIFICAREA VOIAJULUI

2.1 EVALUAREA MARŞULUI

Înaintea începerii oricărei călătorii sau planificării unui marş este nevoie de o cunoaştere amănunţită a tuturor riscurilor implicate. Faza de evaluare a planificării marşului se ocupă cu studierea acestor riscuri. Dacă alternativele sunt valabile, aceste riscuri sunt evaluate ajungându-se la o soluţie de compromis rezultată din raport nea nivelului de risc la perspectivele comerciale. Evaluarea poate fi considerată cea mai importantă parte a planificării marşului întrucât aici se vor aduna toate informaţiile pertinente ce vor forma cadrul obiectiv al planului de marş. Timpul alocat evaluării marşului trebuie lungit la maximum fie şi în detrimentul celorlalte etape, de tendinţa de a începe planificarea propriu-zisă cât mai repede trebuie înfrânată.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Documente Nautice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
10 783 cuvinte
Nr caractere:
55 687 caractere
Marime:
44.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Crafcenco Stefan
Sus!