Cursuri Transporturi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Importanta lor - Transportul reprezintă una din componentele de baza ale prestaţiei turistice, asigurând deplasarea turiştilor de la locul de reşedinţă la locul de petrecere a vacantei sau pe diferite trasee turistice cât şi a diferitelor produse de la producător la beneficiarul operator turistic. Altfel spus, permite întâlnirea cererii cu oferta şi transformarea potenţialului turistic într-unul efectiv. Timpul total de vacanta este compus din doua elemente majore: timp de transport si timp de sejur.

Dezvoltarea serviciilor din industria turismului intern şi internaţional precum şi cerinţele de produse agricole şi alimentare, necesitatea dezvoltării economice, intensificarea schimburilor pe plan intern între localităţi şi pe plan extern între ţări, au determinat sporirea de la an la an a volumului de transport în condiţiile ridicării calităţii respectiv a siguranţei prestaţiei.

Organizarea transporturilor trebuie să ţină seama de asocierea într-un sistem de atribute rapid-confortabil-sigur.

Durata deplasării este un element important în adoptarea deciziei de vacanţă, în opţiunea pentru o anumita destinaţie, mai ales in cadrul turismului internaţional.

Confortul vizează condiţiile oferite în interiorul mijloacelor de transport, dar şi alte elemente legate de organizarea deplasării, cum ar fi asigurarea transportului de la staţia de destinaţie la locul de cazare si invers, transferul intre diferite mijloace de transport, efectuarea unor operaţii similare (transportul bagajelor, produselor, servicii de ghid).

Un aspect important se referă la ponderea relativ ridicată a serviciilor de transport, în cadrul industriei turismului. Sub acest aspect, este necesar să se asigure corespondenţa între conţinutul serviciilor prestate la nivelul tarifelor, precum şi o stabilitate a acestora sau în anumite situaţii, facilităţi/reduceri în perioadele cu slaba activitate turistică. Reducerea costurilor nu trebuie sa se realizeze prin diminuarea calităţii serviciilor, ci printr-o utilizare raţională a capacităţii de transport şi prin corespondenţa avansată intre diferite modalităţi de transport.

Fiind un domeniu sensibil la modernizări tehnice şi ştiinţifice, există în permanenţă posibilitatea optimizării duratei de deplasare, a gradului de confort oferit respectiv capacitatea şi siguranţa transportului.

1.1 Tipuri de transport

Transportul rutier - Se situează pe primul loc în derularea traficului turistic, atât pe plan internaţional cât şi intern. Se realizează cu ajutorul autocarelor, autobuzelor, microbuzelor, autoturismelor.

Autocarele şi microbuzele se folosesc în forme organizate de turism, pentru transporturile în grup, fiind administrate de firmele organizatoare de turism.

Autoturismele utilizate sunt de regulă proprietatea turiştilor, dar pot aparţine şi societăţilor specializate, care le oferă prin sistemul de închiriere, cu sau fără conducător auto. Opţiunea majoritară a turiştilor pentru transportul rutier este motivată de avantajele pe care le oferă, în mod deosebit, autoturismul, adică - libertatea de mişcare, accesabilitatea în locuri în care nu pot pătrunde alte mijloace de transport, atractivitatea voiajului, costurile călătoriei.

Datorita acestor calităţi autoturismul devine tot mai prezent în formulele combinate de transport. Dinamica transportului rutier este direct influenţată de gradul de dezvoltare a reţelelor de drumuri, în privinţa densităţii acesteia şi mai ales a calităţii, la care se mai adaugă numărul staţiilor de întreţinere/reparare (service-uri), semnalizarea orizontală şi verticală (marcaje, indicatoare).

Costul călătoriei este avantajos, cheltuielile de transport rămânând relativ constante, indiferent de gradul de ocupare.

Se apreciază ca în cazul traficului rutier turistic, transporturile deţin 70 % din media transporturilor iar traficul rutier turistic internaţional din România ajunge la 50 %.

Transportul feroviar - Reprezintă unul dintre vechile forme de transport turistic.

Ca principale avantaje pot fi enumerate următoarele:

- regularitatea şi siguranţa deplasării, ca urmare a exclusivităţii acestor căi;

- costul mai redus, îndeosebi comparativ cu transporturile aeriene;

- viteza relativ ridicată de deplasare;

- comoditatea oferită în interior (vagon de dormit, vagon restaurant).

Cu toate acestea transportul feroviar, în activitatea turistică internaţională, deţine doar 4-5 % din total. Există ţări în care ponderea este mai mare, cum ar fi Rusia, în România şi Italia 25 %.

Se folosesc cursele regulate, precum şi cele speciale. În cazul celor regulate, agenţia de turism închiriază o parte a capacităţii garniturilor sau pe trasee mai lungi se suplimentează. Cursele speciale sunt organizate în vârfurile de sezon şi la sfârşit de săptămână şi cu prilejul sărbătorilor legale

Transportul aerian - A cunoscut o puternică dinamică în cadrul transporturilor din industria turismului, fiind utilizat pe distante lungi şi foarte lungi. In urma înregistrărilor statistice, rezulta ca avionul este folosit în proporţie de 50 % pe distanţele cuprinse între 1000 şi 4000 de km şi aproape în exclusivitate pentru cele care depăşesc 4000 de km. Transporturile aeriene deţin 20-25 % din totalul traficului turistic internaţional.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursuri Transporturi
    • 12.doc
    • 2.doc
    • 3.doc
    • 5 Metode moderne de inregistrare si verificare a activitatii desfasurate.doc
    • Tipuri de Transporturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
18 411 cuvinte
Nr caractere:
100 679 caractere
Marime:
821.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!