Contractul de Transport

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Introducere Pag 3
Capitolul I Politica de transport in Uniunea Europeana Pag 5
1.1 Istoricul politicii de transport in Uniunea Europeana Pag 6
1.2 Actori comunitari ai politicii de transport Pag 8
1.3 Obiective politicii europene de transport Pag 10
1.4 Politici Sectoriale de transport Pag 11
Capitolul II Politica de transport in Romania Pag 23
2.1 Cadrul regional Pag 23
2.2 Istoricul politicii de transport in Romania Pag 25
2.3 Negocierile de aderare Pag 26
2.4 Cadrul institutional Pag 30
2.5 Strategia Nationala de Transport Pag 32
2.6 Date despre Registul Auto Roman(RAR) Pag 36
2.7 Legislatia natinala din domeniul de activitate RAR( Actualizare 22 ianuarie 2008) Pag 29
Capitolul III Contractul de transport in traficul rutier international de marfuri Pag47
3.1. Notiuni generale Pag 47
3.2. Categorii si tipuri de transport rutier (O.G. 109/2005, anexa 2) Pag 49
3.3 Contractul de transport rutier de marfuri Pag 52
3.4 Executarea contractului de transport auto Pag 53
3.5 Modificarea contractului de transport auto si suspendarea acestuia Pag 55
Capitolul IV Studiu De Caz -Modul de transport al unui container incarcat cu confectii la societatea de transport rutier international marfa S.C. START-KING SRL, pe ruta Romania-SUA (Deva- Chicago ) Pag 56
5.1 Aspecte cu privire la societatea de transport Pag 56
5.2. Etapele desfasurarii transportului pe ruta Deva - portul Hamburg Pag 58
5.3. Desfasurarea transportului Pag 61
5.4. Incheierea transportului-Sosirea marfurilor in portul Hamburg Pag 68
Concluzii Pag 70
Bibligrafie Pag 72

Extras din curs:

In contextul integrarii in structurile UE, Romania a trebuit sa demonstreze ca va fi in masura sa aplice prevederile acquis-ului comunitar la data aderarii sale la Uniunea Europeana, fapt care va fi posibil numai prin preluarea prevederilor europene in legislatia nationala.

Avand in vedere ca domeniul transporturilor rutiere reprezinta un element determinant in cadrul economiei nationale si tinand seama de faptul ca a fost incheiata politica in domeniul transporturilor, aferenta procesului de integrare a Romaniei in structurile Uniunii Europene, consideram ca fiind necesar studiul cadrului legislativ existent in acest domeniu de activitate, concretizat prin elaborarea unui act normativ superior care sa reglementeze transporturile rutiere intr-un mod european.

In acest sens, proiectul de Lege privind transporturile rutiere asigura transpunerea conditiilor prevazute de reglementarile Uniunii Europene privind accesul la activitatea de operator de transport rutier, precum si prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere de marfuri si persoane.

Astfel, adoptarea intr-o forma si structura compatibila reglementarilor europene in domeniu, pentru instituirea unor reguli necesare, suficiente si posibile exprimate printr-o structura compacta, pe principii, care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa si adoptarea unei forme care sa stabileasca in mod clar statutul unei intreprinderi si statutul unui operator de transport rutier coroborata cu prevederile comunitare, au impus reglementarea concreta a transportului rutier public, respectiv a transportului rutier in cont propriu.

Acordarea omologarilor de tip nationale se face in conformitate cu legislatia in vigoare de catre Registrul Auto Roman. Registrul Auto Roman este notificat de Guvernul Romaniei la Secretariatul General al ONU, ca Serviciu Tehnic pentru toate Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, la care Romania a aderat.

Sediul social al Registrului Auto Roman este in Bucuresti, iar la nivelul tarii exista in fiecare judet o reprezentanta, care desfasoara activitatile specifice Registrului (omologare individuala, eliberare de constatari vamale, eliberarea de diverse certificate, consultanta in domeniul autovehiculelor).Organizatoric, activitatile din cadrul RAR se desfasoara in departamente pe profil de activitate, unele avand numai servicii sau compartimente in Bucuresti la sediul central, iar altele activand si in cadrul reprezentantelor judetene.

CAPITOLUL I

POLITICA DE TRANSPORT IN UNIUNEA EUROPEANA

Industria de transport reprezinta peste 6% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE), peste 6% din forta de munca, 40% din investitiile Statelor Membre si 30% din consumul de energie din UE. Acest sector a inregistrat o crestere constanta in ultimele doua decenii, de 2,3% pe an la transportul de bunuri si 3,1% la cel de pasageri. In acelasi timp, a crescut presiunea exercitata de sectorul transport asupra mediului si societatii. Corelatia dintre cresterea traficului rutier si a riscurilor de sanatate nu este imposibil de schimbat. Problema nu poate fi insa rezolvata printr-o singura masura sau politica, ci este necesara o abordare integrata pentru a reduce efectele negative atat ale emisiilor, cat si ale zgomotului.

Municipalitatile, de exemplu, pot adopta strategii de management in transport care sa promoveze alternative la utilizarea autoturismelor - reducerea numarului de autoturisme din trafic, si respectiv utilizarea mijloacelor de transport in comun, mersul pe bicicleta sau pe jos vor reduce dramatic poluarea si nivelul de zgomot.

Pe baza principiului ,,poluatorul plateste", toti utilizatorii de transport (firmele de transport, conducatorii auto, calatorii) trebuie sa fie responsabili financiar de costurile calatoriilor, inclusiv pentru daunele rezultate din actiunile lor asupra mediului natural si cel construit, societatii si economiei. Taxarea pentru utilizarea infrastructurii, taxele de mediu sau pentru congestiile de trafic ar determina reducerea traficului si respectiv impactul transporturilor asupra sanatatii si mediului; ar fi disponibile astfel si fondurile de investitii in acest sens. Studiile arata ca politicile de transport ce pornesc de la premisele unui impact cat mai redus asupra mediului nu numai ca vor imbunatati calitatea vietii si starea de sanatate a populatiei ci vor duce si la o rata mai mare de angajare. Strategii simple pot ajuta in reducerea daunelor cauzate de transport sanatatii umane: chiar si implementarea riguroasa a unor limitari de viteza si unor reglementari privind parcarea pot duce in multe orase la limitarea emisiilor, cresterea sigurantei si a utilizarii transportului public.

1.1 Istoricul politicii de transport in Uniunea Europeana

Principiile fundamentale ale Politicii Comune de Transport (PCT) au fost stabilite in 1957 prin Tratatul de la Roma, de infiintare a Comunitatii Economice Europene (CEE). PCT este guvernata de Capitolul IV (articolele 74-78) al Tratatului.

Tratatul defineste fondul politicii comune de transport:

- reguli comune aplicabile transportului international in Statele Membre;

- conditii pentru autorizarea transportatorilor nonrezidenti sa opereze servicii de transport pe teritoriul unui Stat Membru;

Bibliografie:

1. Gen Maior in Rezerva, Dr Eugen Popescu , Drept Comunitar , Editura Alma Mater, Sibiu, 2008

2. Baicu M., Tranzactii economice internationale. Fundamentarea si contractarea unei operatiuni de comert exterior, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2000.

3. Bombos Sever G., Transportul intern de marfuri, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1999., editura I and A, Bucuresti 2003

4. Caraiani Gh., Tratat de transporturi, Editura Lumina Lex, 2001.

5. Caraiani Gh., Pricina L., Fulger A., Preda M., Transporturi si expeditii aeriene, Editia a II a revazuta si adaugita, Editura Lumina Lex, Bucuresti 2003

6. Ciurel V., Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale , Editura All Beck, Bucuresti, 2000.

7. Ciobanu I. Tonel, Dreptul transporturilor. Transportul terestru si aerian, Editura Actami, Bucuresti, 2000.

8. Danila I., Conventia vamala relativa la transportul international al marfurilor sub acoperirea carnetului TIR, Editura Percomex S.A., Bucuresti, 2001.

9. Dinu Viorel S., Panaitescu Ghe., Accidentul rutier si ecosistemele, Editura Transport Rutier, Bucuresti, 2001.

10. Dinu V.S., Panaitescu Gh., Transportul rutier si impactul ecologic, Editura Transport Rutier, Bucuresti, 2001.

11. Fainis Florin, Dreptul transporturilor, Practica judiciara, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2000.

12. Fainis Florin, Transport rutier, Ghid legislativ, editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2oo2,

13. Fistung D., Transporturi. Teorie economica, ecologie, legislatie , Editura All Beck, Bucuresti, 2001.

14. Lepadatu M., Transportul rutier de marfuri periculoase ADR, Editura Institutul de Formare Profesionala in Transporturi Rutiere - I.F.P.T.R., Miercurea Ciuc, 2000

15. Panaitescu Gh., Transporturile rutiere si societatea moderna, Editura Transport Rutier, S.A., Bucuresti, 2000.

16. Viorel Simut, Managementul transportului feroviar, Ed Asab, Anul 2001

17. Dan Radu Rusanu , Mecanisme de sustinere si promovare a exportului, Ed Didactica si Pedagogica, 2006

18. Doina Baciu , Inteligenta in Transporturi Ed Capitel, anul 2005

19. Dragos Alexandru Sitaru, Contractul de transport international de marfuri , Ed Lumina Lex , 2007

20. www.eucenter.org

21. www.euractiv.com

22. www.infoeuropa.ro

23. www.mie.ro

24. www.mt.ro

25. www.europa.eu.int

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Transport.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
73 pagini
Imagini extrase:
73 imagini
Nr cuvinte:
20 985 cuvinte
Nr caractere:
121 689 caractere
Marime:
103.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transporturi, agentii, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!