Redactarea materialelor pentru relații publice și mass - media

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cererea

- text prin care se solicita unei persoane cu atributii oficiale (institutie, serviciu administrativ, organ politie etc) rezolvarea unei probleme de interes personal. Prin intermediul acestui document oricine poate cere valorificarea, recunoasterea sau apararea unui drept in bazaprevederilor legale, precum si eliberarea unor acte oficiale: adeverinta, certificat, diploma, foaia matricola, permis, aviz, expertiza etc. In anumite cazuri, solicitarea este sustinuta prin anexarea unor acte doveditoare (in general copii ale documentelor originale).

Intotdeauna cererile vor fi inregistrate la serviciul “Registratura” pentru a primi un numar de intrare in circuitul oficial al documentelor institutiei. Raspunsul la cerere va fi insotit de un numar de inregistrare semnificand numarul de iesire din circuitul inten al institutiei. Conform legilor in vigoare, raspunsul la o cerere se da in cel mult 30 de zile de la inregistratrea acesteia.

Cererea se scrie de mana sau se culege la computer, in functie de nivelul oficial al persoanei careia ii este adresata. Cererea trebuie sa fie semnata personal de catre petitionar. Se scrie pe o coala alba de hartie, format A4. Textul si formulele aferente vor fi distribuite pe intreaga suprafata a paginii. In partea superioara se lasa un spatiu liber de aproximativ 3-4 cm. Pentru a putea fi perforatasi indosariata. Se redacteaza in stil oficial, cu formulari clare si simple.

Structura cererii

- formula de adresare indica functia persoanei careia i se adreseaza solicitantul. Se obisnuieste ca toate substantivele din formula de adresare sa fie scrise cu majuscule. Se asemenea, se foloseste forma de masculin, solicitantul avand in vederea functia, nu persoana care o detine.

- Dupa formula titlu, care este un vocativ, se pune virgula. Nu sunt permise abrevierile (prescurtarile). Nu se scrie CERERE. .

- Cererea incepe cu formula consacrata”subsemnatul(a)”, substantiv urmat de “,”, dupa care urmeaza numele si prenumele solicitantului, fara prescurtari.

In functie de natura cererii, solicitantul trebuie sa indice domiciliul, ocupatia, locul de munca sau institutia de invatamant, fara prescurtari.

Intr-o cerere este necesara respectarea cliseelor: “Subsemnatul, ......., va rog / va aduc la cunostiinta / sa aveti amabilitatea ...... etc.

Textul cererii formuleaza clar si concis solicitarea si motiveaza respectiva solicitare (raspunde la cele 6 intrebari ale stirii).

Formula de incheiere a cererii, asezata inaintea semnaturii reprezinta o formula de politete care arata respectul petitionarului fata de functia adresantului: “cu stima”, “va multumesc”, “cu respect deosebit” etc.

Dupa formula de politete urmeaza semnatura solicitantului.

In stanga paginii, cu aproximativ 2 randuri mai jos in raport cu semnatura: localitatea, urmata de virgula; sub numele localitatii se mentioneaza data la care a fost intocmita cererea (z,l,a).

In final, pe un rand separat, se mentioneaza functia persoanei careia ii este adresata cererea si numele institutiei pe care aceasta o conduce, toate scrise cu litere mari, cu exceptia cuvintelor de legatura.

Observații:

Partea 4 - Redactarea oficiala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Redactarea Materialelor pentru Relatii Publice si Mass - Media.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 202 cuvinte
Nr caractere:
7 480 caractere
Marime:
8.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Mariana Brandl-Gherga
Sus!