Activități de relații publice

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

ACTIVITATI DE RELATII PUBLICE
Activitati de relatii publice
1.1. Cercetare si evaluare a imaginii
1.2. Relatiile cu mass-media si monitorizare si evaluare
1.3. Comunicare permanenta
1.4. Redactare materiale diverse
1.5. Gestionare evenimente
1.6. Gestionarea relatiilor cu comunitatea, cu furnizorii, actionarii etc.
1.7. Consultanta pentru problemele publice si lobby
1.8. Comunicarea interna
1.9. Concluzie

Extras din curs:

1.1. Cercetare si evaluare a imaginii

Atunci cand cineva este angajat intr-o organizatie, primul lucru pe care il face este sa se documenteze cu privire la acea companie. Cine este, ce face, care sunt serviciile si produsele.

Cand cunoastem o noua persoana, incercam sa aflam cat mai multe despre ea. Direct sau prin intermediul unor prieteni comuni, cunostinte, cautand date pe Internet. Cand ne planificam un concediu, undeva unde nu am mai fost, ne documentam: puncte de atractie, traseu, vreme etc.

In domeniul relatiilor publice, cercetarea este o etapa analitica, extrem de utila si baza a oricarei planificari si comunicari. Cercetarea presupune aflarea cat mai multor detalii despre companie si despre mediul sau, despre comunitate si despre concurenta. Informatiile trebuie sa fie apoi atent structurate, pentru ca elementele de baza sa poata constitui oricand punct de plecare a unui nou angajat in activitatea de documentare cu privire la companie. Structurarea informatiilor care tin de un anumit context este folositoare si pentru comparatii ulterioare si analize de imagine.

Cercetarea poate fi realizata prin diverse mijloace. Este de dorit sa fie avute in vedere cat mai multe surse pentru a se putea obtine rezultate relevante si pentru realizarea unei evaluari complexe, utila companiei. Informatiile stranse trebuie asadar evaluate. In ceea ce priveste compania se vor avea in vedere:

- structura interna, personalul organizatiei;

- imaginea pe care o au angajatii despre companie;

- imaginea dezirabila a companiei;

- resursele companiei;

- cum se desfasoara comunicarea interna;

- care sunt publicurile organizatiei.

Trebuie sa se cunoasca detalii despre imaginea pe care o au publicurile companiei despre ea. Astfel, este bine sa se cunoasca exact care este imaginea in mass-media - mai ales ca prin specificul unor publicatii, informatiile pot fi prezentate in modalitati diferite, imaginea actionarilor, a dealer-ilor, a consumatorilor etc. important este ca orice fel de cercetare sa se desfasoare pe categorii reprezentative.

Daca de exemplu se posteaza un sondaj online, la care sunt invitati sa raspunda toti cei ce acceseaza site-ul - nu se vor obtine rezultatele cautate fiindca nu exista date despre cei ce au raspuns si acestia pot sa nu fie in publicurile tinta vizate, sau pot sa fie prea multi oameni in varsta care au raspuns, desi sondajul se adresa in special tinerilor.

Ca atare, cercetarea de dragul cercetarii nu aduce nici un beneficiu, intotdeauna trebuie sa fie cautata calitatea si relevanta.

Alte modalitati de cercetare pot fi: analiza mass-media, date despre activitatea anterioara, culegerea de informatii despre concurenti, sondaje - nationale, locale, online -, solicitarea feedbackului direct de la clienti prin intermediul unui sondaj pe email, de exemplu, studierea comportamentului angajatilor mai ales acolo unde customer relationship - relatia cu clientii este cea mai importanta.

O cercetare completa va implica o perioada de timp indelungata, iar de-a lungul anilor va fi reluata - cel putin anumite aspecte pentru a se obtine date conforme cu noi momente si conditii. Nici o cercetare nu trebuie sa fie exhaustiva - trebuie sa se studieze atent cateva probleme, sa se afle informatii despre acestea din cat mai multe surse posibile si apoi sa se treaca la analiza altora. Fiecare element cercetat trebuie sa fie cat mai bine acoperit.

Astfel, o cercetare asupra comunitatii in care compania isi desfasoara activitatea va implica aflarea liderilor locali, cunoasterea mass media-locale si regionale, cunoasterea elementelor de religie si limba specifice acelei zone, a obiceiurilor culturale, cunoasterea activitatilor precedente - daca exista -, a imaginii pe care o are compania in cadrul acelei comunitati si a lucrurilor care se doresc a fi imbunatatite, observarea grupurilor de interese, cunoasterea activitatilor concurentei in acea zona si impactul avut, aflarea celor mai potrivite modalitati de comunicare cu reprezentantii comunitatii.

Orice informatie obtinuta in urma cercetarilor trebuie sa fie evaluata, analizata pentru a putea furniza concluzii care sa fie de ajutor companiei si specialistului in relatii publice in stabilirea unor obiective care sa poata sa fie indeplinite, in crearea si planificarea unor strategii de PR si in identificarea unor mijloace eficiente de implementare a acelor strategii.

1.2. Relatiile cu mass-media si monitorizare si evaluare

Multe companii reduce rolul PR-ului la relatia cu mass media. Altii opereaza chiar si alte reduceri - stabilind clar ca vor sa apara numai intr-un anumit tip de media, nu in toate - spre exemplu numai in presa scrisa de afaceri - precizand ca pentru repsectiva companie nu este relevant daca apare online sau in media specializate.

Rolul relatiilor publice nu trebuie redus la media relations, insa aceasta activitate ocupa un loc important in cadrul preocuparilor specialistului in PR.

Trebuie identificate acele media care sunt relevante pentru companie. Trebuie realizata o baza de date cat mai completa cu detalii cat mai multe despre cei ce scriu la acele publicatii - nume, prenume, publicatie, trust, pozitie, domeniu, adresa, telefon fix si mobil, adresa de email si de Internet.

Este de dorit sa existe si o lista cu articole publicate de-a lungul timpului de un anumit jurnalist - un istoric care sa va ajute in selectarea reprezentantilor mass-media pentru evenimente, in trimiterea de materiale adaptate stilului lor de redactare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Activitati de Relatii Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 472 cuvinte
Nr caractere:
19 197 caractere
Marime:
12.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!