Previzualizare curs:

Extras din curs:

Rolul protocolului in relatiile internationale(continuare)

Am raspuns la un set de grile care au avut ca scop rememorarea informatiilor din cursul precedent.

Atuu-urile unui bun diplomat: inteligenta emotionala, abilitati de comunicare, memorie foarte buna, o pregatire sociala solida (cunoaste istorie, cultura: traditii si obiceiuri specifice tarilor, arta), afinitati pentru limbi straine, bun manipulator (sa stie sa speculeze momentele pentru a-si atinge scopul; putem afirma ca la baza diplomatiei sta manipularea).

In prezent se vorbeste despre un razboi diplomatic (dat de puterea inteligentei, a stiintei), fiind un razboi al mintii, al inteligentei; te poti impune in relatiile internationale fara costuri substantiale (expl: cum au reusit americanii sa impuna lb.engleza in detrimentul lb.franceze).

2. Elementele subsidiare ale protocolului

(eticheta, curtoazia, ceremonialul si precaderea)

Eticheta la curtile monarhilor reprezenta lista activitatilor zilnice (agenda); mai tarziu pe etichete erau trecute anumite aspecte care trebuiau sa fie insusite de persoanele care doreau sa ajunga la curte regala. Vizitatorii curtilor regale trebuiau sa stie cum sa se prezinte, ce trebuie sa faca pentru a corespunde pretentiilor regale.

Eticheta ilustreaza relatiile dintre persoane si se refera la regulile de conduita sau de comportament, contribuind la buna desfasurare a relatiilor din societate in general si la desfasurarea normala a activitatii de afaceri in special. Eticheta reuneste regulile conventionale de comportament politicos in viata de zi cu zi, in societate si in contextul vietii publice.

(Ignorarea etichetei este dovada unei lipse de profesionalism; ea poate duce la racirea sau intreruperea relatiilor dintre doua state)

Protocolul vizeaza legaturile dintre state, pe cand eticheta reprezinta legaturile dintre persoane. Protocolul inseamna armonie, iar personalul trebuie sa se comporte ireprosabil.

Seful de protocol este responsabil pentru orice problema aparuta in cursul unui eveniment; el are rolul cel mai important in astfel de activitati (vizite la inalt nivel: de stat, oficiale si de lucru).

Incalcarea protocolului este o greseala foarte grava (inadmisibila) si are ca urmare destituirea sefului de protocol. Incalcarea etichetei nu are consecinte atat de grave.

(Ex: la o sedinta prezidata de seful statului, locul lui este in capul mesei.)

Daca Eticheta si Protocolul sunt normative si trebuie respectate, politetea ( poli=slefuit, cuvant de origine franceza) se refera la totalitatea gesturilor, atitudinilor si al limbajului pe care-l folosim pentru crearea unui climat prielnic, corespunzator stabilirii unui contact. O persoana politicoasa este o persoana educata.

Curtoazia este o atitudine de politete rafinata, combinata cu eleganta si generozitate. Se poate vorbi de curtoazie internationala ca fiind ansamblul de reguli care, fara a fi obligatorii din punct de vedere juridic, contribuie la mentinerea bunelor relatii intre state.

Buna cuviinta reprezinta conformitatea fata de toate regulile de comportament.

Bunele maniere reprezinta totalitatea regulilor de protocol si eticheta, a regulilor de bunacuviinta si de politete care trebuiesc respectate pentru a face fata unei activitati publice.

Protocolul se confunda des cu eticheta, iar eticheta cu bunele maniere.

(după o vizită trimiti flori gazdei ca semn că te-ai simţit bine ->gest de buna cuviinta; oferi locul in autobuz unei persoane mai în vârstă -> eticheta; trimiterea unei scrisori oficiale primului-ministru -> protocol)

Exista confuzia ca protocolul inseamna bogatie, motiv pentru care foarte multi impodobesc salile pentru receptii, dinee pentru a face cunoscuta averea de care dispun. Acest sens este în dezacord total cu definiţia protocolului

Prima impresie este foarte importanta, dar ea trebuie sustinuta de urmatoarele impresii; trebuie deci, ca la toate intalnirile sa fim foarte bine pregatiti; fiecare intalnire sa fie tratata ca si cum ar fi prima.

Obiceiurile sunt şi ele foarte importante.

Protocolul înseamnă armonie, respectarea lui este importantă: la o întrunire la care participă persoane din mai multe state, trebuiesc cunoscute traditiile fiecăruia dintre participanţi pentru a sti cum sa ne purtam si a putea asigura buna desfăşurare a evenimentului. Mai mult, protocolul este o expresie a prezentului (adaptat la prezent); incepand cu sec. X se pune mare accent pe igiena (tacamurile la un dineu).

Repetitia este importanta in intalnirile oficiale; trebuie sa pregatim absolut totul in detaliu, nu lasam nimic la voia intamplarii. Un exemplu specific il reprezinta Regimentul de gardă: se fac repetitii inaintea ceremonialul prezentării oficiale –se simuleaza defilarea.

Ceremonialul este cel care indica succesiunea actelor unei solemnitati civile, militare si religioase, creaza cadrul si atmosfera in care urmeaza sa se desfasoare acestea, aratand ceea ce trebuie sa se faca cel/cei ce trebuie sa prezideze/sa conduca ceremonia. Ceremonialul se confunda adesea cu protocolul. Ceremonialul opereaza cu simboluri acceptate de asistenta si foloseste incantatii (expl: in riturile religioase la biserica, la defilare avem onorul spre dreapta si cadenta), culori, muzica.

Asezarea oficialilor tine de protocol, pe cand defilarea tine de ceremonial.

In cazul intalnirilor internationale este foarte importanta reciprocitatea (daca gazda ti-a oferit in timpul vizitei conditii de 5 stele, atunci cand il ai ca oaspete trebuie sa-i oferi si tu conditii similare); in lumea araba nu se intampla acest lucru.

In Japonia, protocolul are la bază teoria lui Confucius: fiecare om are un loc prestabilit, în funcţie de rangul sau poziţia sa socială

Precaderea este prioritatea acordata unei persoane participante la o activitate pluri-personala, fata de un alt participant, tinandu-se cont de importanta fiecaruia in societate: de rang, de grad, de vechime si de varsta. Este una dintre cele mai diferite sarcini ale activitatii de protocol.

Ordinea de precadere este stabilita de orice stat/orice institutie a statului in functie de urmatoarele instrumente:

a. listele de protocol;

b. regulile de protocol;

c. deferenta existenta in fiecare stat. Respect fata de personalitati din anumite domenii care au participat la imbunatatirea imaginii tarii respective in lume/ si-au adus aportul la crearea patrimonului national. Acestia pot beneficia de acest regim de protocol. Expl: două persoane au beneficiat de deferenţă: Narghita în India şi Sofia Vicoveanca în Republica Moldova;

d. curtoazie.

Precaderea nu se deleaga - daca primul ministrul este invitat la un congres, el nu va trimite in mod automat adjunctul sau, va face acest lucru doar dupa ce va cere si obtine acceptul organizatorilor; chiar si in aceasta situatie, adjunctul nu va ocupa scaunul pe care urma sa-l ocupe primul ministru, ci un altul. Excepţii exista insa cand cineva cu rang superior va fi prezent: daca la oficializarea şedinţelor de guvern vine si presedintele, atunci primul ministru ii cedeaza scaunul si preşedintele poate prezida sedinta.

Observații:

relatii internationale si studii europene

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uzante Curs.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 528 cuvinte
Nr caractere:
8 522 caractere
Marime:
14.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Iulia Voicu
Sus!