Previzualizare curs:

Extras din curs:

Siria-stat din Asia Mica amplasat intr-o zona strategica cu o suprafata de 185.180 km patrati si o populatie de 14.313.000.loc.,avand capitala la Damasc. Limba oficiala este araba,religia mulsulmani suniti. Ca vecini,in Nord-Turcia, Sud-Est Irak, Sud Iordania, Sud-Vest Liban si Israel, in Vest Marea Mediterana. Forma de stat este republica prezidentiala.

Din 1516-1918 Siria s-a aflat sub stapanirea Impariului Otoman. In a doua jum. A sec. XX a inceput patrunderea capitalului strain in economia Siriei, in special a celui francez, care treptat a transformat sudul intr-o anexa de materii prime agrare. La sf. Sec.XIX si in sec.XX, in Siria au avut loc importante miscari antiotomane, care s-au intensificat in timpul miscarii junilor turci (1908), si care l-au determinat pe sultanul Abdul Hamid sa instaureze un regim constitutional. Preluand puterea, junii turci nu si-au respectat promisiunile. Au avut loc numeroase massacre impotriva armenilor din Nordul Siriei. Au promovat o politica de turcizare a pop. Siriei, i-au indepartat pe arabi din Parlament si dinfunctiile administrative. Drept raspuns, miscarea de eliberare siriana a luat amploare< au luat fiinta societati arabe (Asociatia junilor arabi in 1911, Asociatia de la Al Ahd in 1913), avand ca scop independenta tarilor arabe.

In timpul Prim. R.M., simpatia pop.Siriei a fost de partea Antantei, care i-a permis independenta in caz de victorie. In anii 1916-1917 multi soldati sirieni au dezertat din armata turca. La I oct.1918 in Damasc a intrat armata engleza si arabii condusi de Feysal.

Pe 31 oct. 1918 Siria a incheiat un armistitiu si o saptamana mai tarziu, ultimii soldati turci au parasit Siria.

In timpul Prim.R.M., aliatii s-au pus de accord asupra viitorului Siriei. Conform Acordului Sykes-Picot, englezii isi rezervau Palestina, angajandu-se a constitui aici un centru national pentru evrei si francezi.

In 1920 Siria a devenit un teritoriu sub mandat francez, in tara instaurandu-se un regim colonial, in timpul caruia au avut loc numeroase actiuni antifranceze.

In 1925 a avut loc Marea Revolutie sub conducerea sultanului Pacha Attrache, care a inceput in Djebel fiind cea mai mare din rascoalele antifranceze. Rev. a durat 2 ani,timp in care Franta a utilizat importante trupe franceze, senegaleze si marocane. Revolutia a fost infranta dar Franta, dar Franta a trebuit sa tina seama de unele revendicari ale Siriei si in primul rand sa acorde o Constitutie.

La 20 dec.1931 au loc primele alegeri parlamentare siriene,care din cauza interventiei francezilor s-au soldat cu un esec. ]n aprilie 1932 au loc alegeri, locurile in Parlament au fost impartite intre partizanii Frantei si elementele nationale grupate intr-un partid (Blocul National). La 8 iunie 1932 s-a deschis prima sedinta a Parlamentului care l-a ales pe Mahomed Ali al Abed, inaugurandu-se prima Republica siriana. Membrii guvernului si demnitarii tarii erau recrutati cu precadere din randul Blocului National. Au inceput negocierile intre govern si Inaltul Comisar Francez cu privire la raporturile dintre Siria si Franta.

In oct.1933 comisarul francez a prezentat un nou proiect de tratat, pe care Parlamentul l-a respins. Inaltul Comisar Francez a suspendat activitatea Camerei. El a condus Siria fara Parlament pana in 1936, cand au avut loc mai multe manifestatii si greve in intraga tara. Nemultumirile au luat sfarsit cand intre comisarul francez si Hashim al-Atassi(seful Blocului National) au ajuns la un accord(in viitorul tratat bilateral siriano-francez trebuie sa se recunoasca independenta si unitatea Siriei).

In urma tratativelor de la Paris, dintre delegatia siriana si guvernul francez a rezultat semnarea unui tratat pe 25 de ani(9 sept.1936) prin care Franta recunoaste independenta Siriei. Relatiile franco-siriene s-au incordat inse dinou. La 1939Atassi , ales ca presedinte al Siriei in 1936 si-a dat demisia.

Inaltul Comisar Francez a format un govern din directori,conducand tara in numle sau. El a separate regiunile Djebel si Alawid, a arestat personalitati notoriale si vechi ministrii, aducandu-i in fata tribunalelor militare. Toate libertatile au fost anulate pana la inceputul celui de-al II R.M. Dupa ocuparea Frantei de catre germani, Siria a trecut sub controlul Germaniei si Italiei. Dantz, delegatul guv. De la Vichy a refuzat la inceput sa schimbe guv. de dictatori. In cele din urma, sub presiunea grevelor, accepta in locul acestei guvernari unul alcatuit din indigeni sub presedentia lui Khaled al Azem, la 3 aprilie 1941.

La 8 iunie 1941 armatele britanice si trupele franceze libere au ocupat Siria. La 1942 independenta Siriei a fost recunoscuta de catre toate statele aliate.

Dupa moartea presedintelui Toj desemnat de Franta la 10 dec.1942 reprezentantii miscarii de eliberare nationala au reclamat constituirea unui regim constitutional. S-a format un guv. neutralist tranzitoriu, care a supravegheat alegerile parlamentare, in urma carora elemental national a obtinut un important success, toti candidatii lor fin alesi.

La 17 aug. 1043 Shukri au-Quawatli a fost ales presedinte al Republicii, iar la 19 aug. Saadalah Jabiri forma guvernul. Franta era nelinistita de succesul Siriei si in timpul desfasuraruu negocierilor guvernul sirian si statul major francez privind soarta voluntarilor sirieni si libanezi din armata franceza, Parisul a inaintat la 18 mai 1945 o nota guv. Siriei si Libanului. Se promitea autonomia cu conditia ca ele sa apere interesele culturale, economice si strategice ale Frantei in cele doua tari sis a accepte crearea de baze militare franceze.

Observații:

Siria-stat din Asia Mica amplasat intr-o zona strategica cu o suprafata de 185.180 km patrati si o populatie de 14.313.000.loc.,avand capitala la Damasc. Limba oficiala este araba,religia mulsulmani suniti. Ca vecini,in Nord-Turcia, Sud-Est Irak, Sud Iordania, Sud-Vest Liban si Israel, in Vest Marea Mediterana. Forma de stat este republica prezidentiala.

Din 1516-1918 Siria s-a aflat sub stapanirea Impariului Otoman. In a doua jum. A sec. XX a inceput patrunderea capitalului strain in economia Siriei, in special a celui francez, care treptat a transformat sudul intr-o anexa de materii prime agrare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Siria.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 648 cuvinte
Nr caractere:
9 456 caractere
Marime:
8.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Daniel Flaut
Sus!