Relațiile RM-UE

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Tema 1: Introducere. Stabilirea relaiilor RM-UE

In RM exista 2 pozitii vizavi de integrarea europeana:

-Integrarea ca dorinta – constientizarea de clasa politica, dupa care si de populatia tarii ca una din mijloacele de iesire din impasul economic: “Ne dezvoltam pt a ne integra; ne integram pt a ne dezvolta”.

- Necesitate obiectiva - In centrul proceselor de regionalizare si globalizare RM nu are alta sansa decit sa devina parte a UE.(sa devina parte a familiei europene).

In rindurile politicienilor si analistilor politici exista 2 curente in legatura cu viitorul European al RM:

1) Euroscepticii in masa lor sunt economisti care considera ca RM nu are sanse reale in viitorul vizibil de a se integra plenar in structurile europene, fiind sortita sa fie zona de tampon intre 2 lumi (periferia lumii civilizate).

2) Eurooptimistii, care sint constituiti din politicieni si oameni de cultura care prevad integrarea RM in UE intr-un termen mediu. Ei identifica unitatea noastra istorico-culturala unica, proximitatea geografica, dorinta poporului (dupa ultimile sondaje doritorii de integrare europena variaza de la 70% la 75 %).

3) Euroobiectivii constituie personae bine informate care dispun de informatii si abilitati ce le permite efectuarea studiilor obiective, cintarind sansele reale ale RM in procesul de integrare. Ei prevad integrarea plenara in termini medii, dar doar cu superefortul national, prin unificarea nationala in jurul ideii axale.

Planul de integrare al RM:

• La pachet cu Ucraina – E cunoscut faptul ca UE s-a largit cu o singura exceptie pe teritoriul unui grup de state. Caracteristica social economica a RM si Ucraina e asemanatoare: Ucraina – cutitul cu 2 taisuri, pe de o parte UE este interesata in integrarea Ucrainei datorita pozitiei geostrategice si resurselor naturale; iar pe de alta parte – Ucraina fiind un stat mare cu probleme entice cu greu va ajunge la unitatea nationala in privinta integrarii europene + ca in Ucraina eurointegrarea si integrarea euroatlantica sint vazute ca niste lucruri strins legate.

• La pachet cu Balcanii de Vest – Insa trebuie sa constatam ca multe state din Balcani au intrecut RM la nivelul dezvoltarii social economice si raporturilor juridice cu UE, astfel incit astazi va fi ft greu sa ne includem in acest grup.

• De una singura.

Tema2: Acordul de Parteneriat si Cooperare

Dupa obtinerea independentei, RM era in cautare de noi parteneri. Dorea stabilirea rapoartelor strategice cu diverse state si organizatii. Ca concept de politica externa a fost primit principiul multivectorial, care presupunea rapoarte strategice, atit in E, cit si in V. Chear din 1992 liderii timpului s-au declarat proeuropeni si gata sa infrunte greutatile pt a deveni membru deplin al UE. Insa dialogul moldo-comunitar s-a stopat din cauza mai multor factori:

- Inexistenta unitatii politice la Chisinau;

- Inexistenta institutiilor politice democratice viabile, care ar fi fost in stare sa negocieze si s a aplice un accord moldo-comunitar;

- Inceperea si declararea razboiului de pe Nistru;

- Intrarea RM in cadrul CSI.

In ciuda acestor factori, in primavera a 1994 au inceput negocierile privind semnarea unui accord cadru intre RM-UE, activitate ce s-a finista prin semnarea la 28 noiembrie 1994 la Bruxelles a Acordului de Parteneriat si Cooperare (APC).Insa, pt intrarea sa in vogoare acesta trebuia sa fie ratificat de Parlamentul national. IN 1994, in urma alegerilor parlamentare, la conducere vin: Partidul Democrat Agrar, Biroul pro-rus Uniunea Socialista “Edinstvo”., care nu doare developarea relatiilor moldo-comunitare.

In vara a 1994 este adoptata Constitutia RM, prin care se stabileste ca RM este un stat neutru, care promoveaza principiul prieteniei sau colaborarii cu toate statele UE.

La 8 februarie 1995 este adoptata Conceptia Politicii Externe a RM, in care se stipuleaza ca “RM trebuie sa dezvolte un parteneriat strategic cu partenerii istorici: Rusia, Ucraina, Bielorus.Cu referinta la UE se specifica: “urmeaza sa I se acorda o atentie deosebita”.

Dupa schimbarea fortelor parlamentare, precum si venirea “democrailor” la putere, au ratificat Acordul. El este prevazut pe o per de 10 ani cu posibilitatea prelungirii in cazul in care niciuna din pati nu face o cerere in scis cu 6 luni inainte de expirarea termenului. In 2008 niciuna dintre parti nu a prezentat astfel de cerere, astfel, APC ramine baza juridic0-politica a relatiilor moldo-comunitare.

Dupa venirea celui de-al II-lea presedinte al RM, Petru Lucinschi a dresat o scrisoare deschisa in ’96 catre oficialii europeni prin care solicita si propunea in acelasi timp sa I se ofere RM pina in 2000 statutul de stat asociat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile RM-UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 340 cuvinte
Nr caractere:
50 202 caractere
Marime:
53.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!