Politicile UE

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Intoducere.Rolul si dinamica politicilor comunitare

Dupa semn.Trat.Paris 1951 si instituirea CECO-Comun.Eu-na a Carb.si Otel.intre 6st.eu-ne sa format o Piata Unica de vinzare si cumpar.a carb.si otel.St.eu-ne constientizeaza k pt.o mai buna gestionare si cresterea profitului econ.e necesar de a introduce standarte unice in producerea,exploatarea,vinzarea(intre st.semnat.si unele st.terte).Astfel pt.prima a data pe continent.eu-an apare o Piata Unica teritoriul careia se rasfringea pe citeva st.Asa st.eu-ne(semnatarii) sau vazut nevoite sa renunte la pol.si normele nation.in favoarea pol.comunitare.Pt.aceasta a fost nevoie in 1-ul rind de armonizat legislatia nation.la niste standarte unice,insa,simpla instituire a pietii unice nu rezolva toate probl, st.UE-nu aveau diverse politici de taxare a materiei prime si a materiei finale; promovau pol.de vinzare difer.in raport cu st.terte(Astfel incit otel.vindut de Fr.si Germ.unui st.tert varia ca suma).Sa constientizat necesitatea crearii unei uniuni vamale ce ar fi permis instaurarea unor standarte unice a export.si imp.din aceasta zona.

In 1957 e semn.Tr.Roma prin care se creaza CEE-Com.Ec.Eu-na- Piata Unica isi largeste sfera de activitate.Sunt instituite cele 4 libertati fundamentale:

1.LIBERA CIRCULARE a 1.Marfurilor 2.Serviciilor 3.Persoanelor 4.Capital.

Sunt abolite restictiile vamale intre st.semnat.E de acum posibil import.si exp.bunurilor industrial si neindustr,in afara de carb.si otel.Dar exista un puternic impediment- politicile nation.ce promovau:1.monopolul producatorului autohton 2.discriminarea producator.reiesind din provenienta sa statala 3.o politica de protectionism

Pol.Comunitara avea ca scop eliminarea acestor factori.Aici erau 2Metode: 1.Ajustarea politicilor la niste standarte unice 2.Renuntarea la orice pol.nation.si adoptarea unei pol.unice (St.eu-ne le era greu sa renunte de aceea erau adoptate politici paralele) St.eu-ne din nedorinta de cedare a prioritatilor nation.unui organ supranation.au adoptat decizia de a efectua viata pol.si econ.in baza a 2Politici: 1.P.Nation. ce se rasfringe pe un teritoriu bine definit.2.P.Comunitara- pe terit.st.semnatare.

St.Semnatare se vedeau obligate de a duce aceeasi pol.in raport cu st.terte privind imp.si export.de bunuri.

Facilitatile vamale se rasfringeau asupra 3Sfere:

1.Barierile fizice- trecerea fara control a pers.care posedau cetatenia st.semn.,precum si unitatile de transport a cetatenilor.

2.Controlul tehnic-astfel produsele st.semnat.tb.sa corespunda standartelor si normal.pietii unice.In ac.caz nu erau supuse controlului fitosanitar si puteau trece fara dificultati juridice granitele teritoriale a statelor.

3.Impozitele vamale erau excluse pt.st.semnatare la iesirea si intrarea pe terit.unui alt st.In acelasi timp sau impus standarte unice de taxare la iesirea si intrarea in spatiul Pietii unice.

2.Piata interna a UE/Piata comuna a UE

Dupa semnarea Tratatului de la Roma 1957,si instituirea Com.Eur., in spatiul comunitar s-a creat o piata unica delimitata geografic de frontierele Comunitatii Europene in cadrul careia activau aceleasi set de norme standarde si reguli. Piata comunitara s-a creat in 6 etape :

1. Institutionalizarea liberului schimb prin care au fost inlaturate restrictiile de comert intre statele membre.

2. Uniunea vamala care reprezenta liberul schimb+regimul comertului extern comun.

3. Piata interna a bunurilor de consum care repr. Uniunea Vamala+Libera circulatie a bunurilor fara existenta restrictiilor de comert.

4. Piata unica formata din piata interna+Circulatia libera a serviciilor,capitalului si fortei de munca.

5. Uniunea monetara care reprezinta Piata unica+moneda unica.

6. Uniunea economica compusa din uniunea monetara +uniunea economica comuna.

Principala preocupare a statelor membre,era elaborarea unui set de norme comunitare cu scopul armonizarii legislatiei nationale,crearea unui set de norme si standarde tehnice care ar facilita comertul dintre statele membre.

Piata comuna cuprinde un spatiu fara frontiere interne,in care libera circulatie a marfurilor , serviciilor si capitalului este asigurata de acte normative.

Cele 4 libertati : 1. Libera circulatie a persoanelor-In primul rind e legiferata libera circulatie a muncitorilor,astfel un cetatean al UE are dreptul sa munceasca in oricare alt stat membru, indiferent de statul de provinienta.Insa in raport cu unele state membre uneori celelalte state membre isi iau rezerve pe o perioada de timp.

• De regula cetatenii UE au dreptul de sedere si de munca in statele membre daca acest stat ofera posibilitatea de angajare

• Cetateanul are dreptul de a circula in cadrul statului unde activeaza

• Cetateanului i se ofera automat viza de resedinta in statul dat

• Muncitorul are dreptul sa detina orice functie in afara de cele administrative si politice

• El are dreptul de a procura si vinde teren,are dreptul de a intemeia si conduce o afacere supuninduse normelor nationale si a celor comunitare

• Sunt recunoscute actele de studii :primare,speciale,medii,superioare,permisuri de conducere,certificate de finisare a cursurilor etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politicile UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 304 cuvinte
Nr caractere:
45 265 caractere
Marime:
35.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!