Politici Publice și Administrație

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

. Ce sunt politicile publice?
I.1. Defintie si concepte cheie 4
I.2. Probleme de politica publica 8
I.3. Actori si institutii 12
I.4. Tipologia politicilor publice 16
I.5. Modele teoretice de analiza a politicilor publice 21
II. Analiza de politici publice
II.1. Rolul analizei de politici publice 41
II.2. Decizie si criterii decizionale.Criteriul interesului public 44
II.3. Analiza de politici publice si procesul de luare a deciziei 51
III. Anexe
III.1. Identificarea alternativelor 79
III.2. Analiza stakeholderilor 80
III.3. Implementarea politicilor publice 86
III.4. Caracteristicile analizei de politici publice 93
IV. Bibliografie 98

Extras din curs:

Domeniul de cercetare al politicilor publice reprezinta un domeniu de granita intre mai multe discipline "clasice" precum stiinta politica, sociologia, psihologia sociala, stiinta juridica sau economia. Studiul politicilor publice ar reprezenta bransa cea mai recenta a stiintei politice. In ceea ce priveste tehnicile si metodele de cercetare, acestea sunt imprumutate din diverse discipline sociale si adaptate nevoilor de instrumentar pentru fiecare studiu in parte.

Pana prin anii 60 stiinta politica nu era interesata in mod special de studiul a ceea ce se intampla in interiorul guvernului si de studiul mecanismelor guvernarii. Studiile de specialitate prezentau extensiv procesul electoral, organizatiile politice, analiza conceptelor cadru in stiinta politica etc. Dupa anii 60 creste interesul pentru a afla ce se petrece in interiorul guvernului, se intensifica preocuparea pentru cresterea eficientei deciziilor in materie de alocare a fondurilor publice si de aici interesul pentru studierea manierei in care se iau deciziile politico-administrative. Din anii 80 incepe sa se discute tot mai mult in termeni de reforma a guvernarii, accentul cazand pe cresterea performantei in gestionarea banului public, pe imbunatatirea relatiei intre Stat si Cetatean, intre Guvern si Societatea Civila.

Domeniul politicilor publice (cercetarea si analiza in domeniu) poate fi definit foarte bine ca ocupandu-se de studiul deciziilor politico-administrative de alocare a diverselor forme de resurse (materiale, financiare, de know how, simbolice). Politicile publice, obiectul de studiu al disciplinei in cauza, reprezinta actiuni realizate de catre guvern (central sau local) ca raspuns la problemele care vin dinspre societate. Vorbim despre politici publice atunci cand o autoritate publica, centrala sau locala, incearca cu ajutorul unui program de actiune coordonat sa modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali.

Decantand definitia de mai sus rezulta o serie de elemente care dau consistenta unei politici publice.

In primul rand o politica publica este formata dintr-un ansamblu de masuri concrete, care dau substanta politicii publice. Traseul constitutiv al unei politici publice este punctat de diverse decizii. Deci, un al doilea element este dat de faptul ca o politica publica se defineste prin aceste decizii, forme de alocare a resurselor, a caror natura este mai mult sau mai putin autoritara si in care coercitia este mereu prezenta. In al treilea rand, o politica publica se inscrie "intr-un cadru general de actiune", ceea ce ne permite sa distingem intre o politica publica si simple masuri izolate. In acest cadru de actiune, o politica publica are obiective si scopuri precizate, stabilite in functie de valori, norme si interese. Acesta ar fi al patrulea element. Iar ultimul, al cincilea, este dat de faptul ca o politica publica are un public, adica indivizi si grupuri a caror situatie este afectata de deciziile luate in politica publica in cauza.

Politicile publice sunt actiunile realizate de catre guvern (central sau local) ca raspuns la problemele care apar dinspre societate. Vorbim despre politici publice atunci cand o autoritate publica, centrala sau locala, incearca cu ajutorul unui program de actiune coordonat sa modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali.

La nivel national, politicile publice pot sa apara dinspre oricare dintre institutiile majore ale Statului (Parlament, Presedinte, Guvern - central sau local).

Cele cinci elemente care dau consistenta unei politici publice sunt:

1. O politica publica este formata dintr-un ansamblu de masuri concrete, care dau << substanta >> unei politici publice;

2. O politica publica cuprinde decizii sau forme de alocare a resurselor, a caror natura este mai mult sau mai putin autoritara si in care coercitia este mereu prezenta;

3. O politica publica se inscrie intr-un << cadru general de actiune >>, ceea ce ne permite sa distingem intre o politica publica si simple masuri izolate;

4. O politica publica are un public, adica indivizi si grupuri a caror situatie este afectata de catre politica publica in cauza;

5. O politica publica are obiective si scopuri, stabilite in functie de norme si valori.

Procesul de realizare a unei politici publice cuprinde sase etape:

1. Identificarea problemei - are loc atunci cand un eveniment, o persoana, un grup reusesc sa atraga atentia

Bibliografie:

1. Buchanan, James M.1980."Rent Seeking and Profit Seeking". In "Toward a Theory of the Rent-seeking Society" editata de James M. Buchanan, Robert D. Tollison si Gordon Tullock. Texax A&M University Press.

2. Buchanan, James M. si Gordon Tullock.1962."The Calculus of Consent". University of Mishigan Press.

3. Bennet, Douglas C. si Kenneth E. Sharpe.1985."Transnational Corporations versus the State:The Political Economy of the Mexican Auto Industry".Princeton University Press.

4. Dye, Thomas R "Understanding Public Policy" 1998, Prentice-Hall.

5. Dunn, William N.1978"Public Policy Analysis"

6. Easton, David.1965."A Framework of Political Analysis" Prentice Hall

7. Grindle, Merilee S.1980."Politics and Policy Implementation in the Third World".Princeton University Press.

8. Grindle. Merilee S. si Thomas, John W.1991."Public choices and policy change:the political economy of reform". The Johns Hopkins University Press.

9. Howlett, Michael, M. Ramesh, Studying Public Policy - Policy Cycles and Policy Susystems, Oxford University Press, Oxford et al., 1995;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici Publice si Administratie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
102 pagini
Imagini extrase:
101 imagini
Nr cuvinte:
29 044 cuvinte
Nr caractere:
160 196 caractere
Marime:
157.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
politici, administratie, valori, functii
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Lector univ. Mihaela Lambru
Sus!